Det vanliga videokameran är kanske inte den hetaste produktkategorin längre, men video i sig är hetare än någonsin. När det gäller kameror har intresset skiftat över till actionkameror, det vill säga små, tåliga kameror som ska kunna filma i vått och torrt utan att ta skada.

Gopro har länge varit herre på täppan i genren, och trots att det nu finns en uppsjö av olika actionkameror på marknaden är det Hero alla vill slå. Inte nödvändigtvis för att den är bäst, utan minst lika mycket för att det oftast är Goprokameror som syns när actionkameror ska användas på tv eller liknande.

Vi har beställt in sex olika modeller, och har ställt dem mot varandra i ett antal hårda tester.

 

Wifi äter batteri

Så vad krävs egentligen av en bra actionkamera? Först och främst ska den naturligtvis kunna spela in filmer av hög kvalitet, gärna i så hög upplösning som möjligt. Ett par av kamerorna i testet kan filma i 4k-upplösning, vilket innebär 3840x2160 pixlar. De allra flesta har dock svårt att dra nytta av upplösningar över 1080p, vilket sannolikt är den mest använda upplösningen. För att kunna skapa snygga slowmotionsekvenser är det också viktigt att kameran kan spela in många bilder per sekund, något som ger bra flyt i filmen.

 

Användarvänlighet är viktig

Utöver bildkvaliteten bör kameran vara lätt att använda. Många actionkameror saknar en riktig skärm, vilket gör det svårt att göra inställningar och omöjligt att titta på de filmer som spelats in. Därför är det en fördel om det går att ansluta kameran till en telefon via wifi och använda denna som skärm samt göra olika inställningar. Tyvärr äter wifi-uppkopplingen en del batteritid, något som majoriteten av kameror inte har något överflöd av.

En annan viktig faktor är hur många olika varianter av fästen som finns till kameran och hur lätt det är att använda dem. En actionkamera gör sig bäst om den monterats någonstans där den kan göra sitt jobb utan att du behöver fundera på om den kommer att ramla av någonstans i farten.

 

Så gjorde vi testet

För att testa kamerorna har vi använt dem så mycket som möjligt i olika situationer. Vi har använt flera olika fästen och filmat i olika förhållanden, för att kunna bedöma vilken kamera som ger bäst videokvalitet. Vi har också bedömt hur lätta de är att ha med sig och använda, såväl utan att använda mobilen som fjärrkontroll som med detta hjälpmedel. Dessutom har vi tagit hänsyn till vilka olika möjligheter till upplösningar och bildhastigheter som finns att tillgå, liksom eventuella andra funktioner.

 

Störst i test – Tomtom Bandit

Tomtom Bandit

Den mindre smickrande titeln störst i test går till Tomtom Bandit, i tuff konkurrens med kameran från Garmin. Bandit är utformad som en klassisk videokamera om än något mindre, och dessutom utan utfällbar skärm. Färgschemat är lite coolare än på de andra något tråkiga kamerorna, och vi plussar för att kameran också är relativt vädertålig redan utan extra skal.

Genom att vrida på kamerans bakstycke går det att ta loss hela kamerans innanmäte, med batteri, kortläsare och allt. Där finns också en fast monterad usb-plugg som du enkelt trycker in i datorns usb-por för att tanka över filmer och ladda batteriet. Det bidrar sannolikt till storleken, men vi gillar enkelheten det medför.

Kameran är mycket enkel att hantera. På ovansidan finns en fyrvägsknapp som känns väl igen från Tomtoms sportklockor, och i kombination med den tydliga skärmen går det snabbt att göra alla typer av inställningar. Ännu enklare blir det när vi anslutit kameran till telefonen via wifi, appen är avskalad och föredömligt lätt att använda.

Bandit erbjuder flera olika videoupplösningar och bildhastigheter. Du kan exempelvis filma i 4k eller 2,7k, dock fungerar 4k bara med 15 bilder per sekund. Det finns också olika lägen för slowmotion, exempelvis kan du filma i 720p med 120 bilder per sekund.

Videokvaliteten är bra, och våra testfilmer är stabila och skarpa med bra färger. Den klarar sig lite sämre när ljuset inte riktigt räcker till, men det är ett problem som den delar med flera av de andra kamerorna. Kameran registrerar också bland annat gps-data, höjd och aktuell g-kraft, information som den kan visa i videobilden vid uppspelning. Det går också att ansluta ett pulsband för att kunna visa pulsen i videon.

Sammanfattningsvis är Bandit en riktigt vass kamera med bra funktioner. Bilden är bra och den är lätt att använda, det som drar ned betyget är det faktum att den är både stor och tung. Å andra sidan möjliggör storleken ett större batteri vilket gör att du sällan behöver ladda den.

Modell: Bandit
Tillverkare: Tomtom
Info: www.tomtom.se
Anslutningar: Usb
Max upplösning: 4k@15 fps
Upplösning stillbild: 4000x4000
Max bildvinkel: 150 grader
Max bildhastighet: 120 fps (720p)
Bildstabilisering: Nej
Mått: 94x38x52 mm
Vikt: 190 g
Pris: 3 600 kronor

Kan ansluta pulsband
Tydlig skärm

Stor och otymplig
Betyg: 7 av 10
Betyg 7 av 10