Asus N56VZ: Tyst och perfekt för filmvisning
Asus bidrar med testets billigaste dator. N56VZ är mer inriktad på media och konsumentmarknaden är de flesta andra i testet. Här är det uppenbart underhållningsvärdet som står i centrum, med en bildskärm som är perfekt för filmvisning, högklassiga inbyggda högtalare, blu-ray och till och med en extern subwoofer för att få riktigt tryck i ljudet. Dessutom har den ett av testets vassare grafikkort för spel, ett Nvidia Geforce GT 650M med 2 gigabyte videominne.

Datorn är även hyfsat vass när det gäller jobbprestanda. Med åtta gigabyte minne och fyra kärnor i Core i7-processorn kommer man långt, även om den inte står ut i detta ruskigt snabba startfält. Hårddisken är dock långsam. Vi hade gärna sett samma dator fast dyrare och med en rejäl ssd istället.

Trots goda prestanda är datorn ovanligt tyst. När den körs sparsamt hör man i det närmaste ingenting. Inte ens när fläktarna går på max blir det störande högljutt.

Skalet är i aluminium och plast och har en del snygga detaljer, som perforeringen för högtalarna och den lysande logotypen i skärmlocket. Tangentbordets knappar sitter inte nedsänkta som på de flesta datorer, utan i plan höjd, vilket kan kännas ovant. Men kvaliteten i knapparna och musplattan går inte att klaga på.

Skärmen är som sagt grym för film. Rika och mättade färger, kanske lite överdrivet starka för annat jobb. Men det är fritt fram att kalibrera som du vill. En liten kul detalj är en "instant key"-knapp som inte gör någonting annat än startar valfritt program som man ställer in i en meny på datorn. Det verkar som om Asus hade en knapp över, och tänkte ”vad gör vi med den här?”. Och tja, varför inte göra just så?


+
Bra för spel och underhållning
Snabb processor och grafik
Extremt ljusstark skärm

-
Långsam hårddisk
Övermättade färger i skärmen

=
Med tanke på det låga priset finns det inte mycket att klaga på. En ssd hade varit pricken över i. Kanske också en ips-skärm? Då hade Asus utklassat allt.

BETYG
Prestanda: 6
Design/konstruktion: 8
Ergonomi: 8
Kvalitet: 7
Prisvärde: 10


Betyg: 8