Vattentäta mobiler var en av de mer iögonfallande inslagen på förra vinterns CES-mässa, med flera tillverkare som hade lurar doppade i akvarier, ölglas och glasskålar i sina montrar. Det dröjde tills sen höst innan den första modellen som använde sådan teknik dök upp för försäljning i form av Sony Xperia Go som vi testade för några veckor sedan.

Nu kommer en till sådan skapelse från Sony, och lägligt nog anlände den till M3-redaktionen nedstoppad i en sjöblöt blomvas. Den här gången handlar det om Sony Xperia V, en smartphone i den lite högre klassen. Med hög prestanda, högklassig skärm, alla moderna uppkopplingsmöjligheter, en slimmad form och en 12 megapixel kamera ska den konkurrera med marknadens allra bästa lurar.

Arc-lik
Formen har vissa likheter med tidigare Xperia-skapelsen Arc, med en lätt konkav baksida som gör den tockare i ändarna än på mitten. Den är trots det fortfarande hyfsat tunn även där den är som tjockast, en dryg centimeter. Och ungefär nio millimeter som minst. Yttermåtten för övrigt dikteras av skärmen som är på 4,3 tum, och Xperia V är inte större eller klumpigare än andra smartphones med den skärmstorleken.

Precis som med Xperia Go, och även regntåliga surfplattan Xperia Tablet S, får man titta noga för att se att den faktiskt tål både vatten ner till en meters djup och väldigt finkorniga partiklar som till exempel byggdamm. Den ser ut och funkar som vilken smartphone som helst, men kontakter som hörlursutgång och usb för laddning, datoranslutning eller video ut via mhl sitter bakom slå luckor på sidan och ovanpå. Däremoit har den en irriterande liten kant runtom skärmen, en skåra där det lätt fastnar damm och smuts. Om det är en bieffekt av vattentät konstruiktion eller bara en designmiss har vi däremot ingen aning.

En sak som man skulle kunna tänka sig att vattentålighet skulle kompromissa bort är utbytbart batteri. Det har ju till och med en hel del tillverkare skippat i alla fall. Men Xperia V har en helt vanlig löstagbar baksida med en bakväm matt yta och med batteri, sim-kortsplats och micro sd-plats under. Man lyfter av och snäpper tillbaka den lika enkelt som på de flesta liknande lurar, en diskret liten gummilist runtom på insidan gör att det ändå håller tätt.