Cool design verkar ligga i de danska generna. Vi har testat flera snygga högtalare från Libratone det senaste året, och nya Zipp är inget undantag från regeln. Till skillnad från de tidigare produkterna är det här en ganska liten och smidig högtalare, och med sin helt cylindriska form skiljer den sig en hel del från det mesta av konkurrensen. För att ytterligare spä på originaliteten har danskarna klätt sin högtalare i ett utbytbart yllefodral, vilket gör att du enkelt kan växla mellan åtta olika färger. Fodralet stängs igen med ett rejält blixtlås, vilket antagligen är ursprunget till namnet Zipp.

Otroligt lättanvänd
På högtalarens ovansida finns en knapp som för att aktivera högtalaren samt volymreglage, och på vad som troligen är baksidan hittar vi ytterligare två knappar. Någon skärm finns inte, däremot ett praktiskt läderhandtag för den som vill bära med sig sin högtalare. Tack vare det inbyggda batteriet fungerar nämligen Zipp utmärkt på picknickfilten, och uppspelningstiden på fyra timmar räcker förmodligen för de flesta. Om du väljer att spela upp musik via kabel i stället ökar batteritiden till ungefär det dubbla.

Men det här är en trådlös högtalare, och det är Airplay som gäller. Zipp saknar visserligen Bluetooth, men Libratone använder en variant av Airplay som i princip löser detta. Tidigare har det krävts ett befintligt trådlöst nätverk för att kunna använda Airplay, men nu går det att låta högtalaren sätta upp ett eget wifi och ansluta till detta med telefonen för att spela upp musik direkt. Särskilt krångligt är det inte heller, det räcker med att trycka en gång på en av knapparna på baksidan. Funktionen kallas PlayDirect och funkar helt perfekt, nackdelen är att en telefon som är ansluten till Zipps eget wifi inte kan komma åt internet via wifi. Möjligheten att spela musik via wifi var som helst i världen bör dock väga upp detta med råge.

Libratone har tidigare haft smarta lösningar för att ansluta knapp- och skärmlösa högtalare till ett befintligt wifi, med korrekta inställningar för SSID och WPA. Med Zipp har de förenklat processen ytterligare – och frågan är om det över huvud taget kan bli enklare: Anslut en telefon med usb-kabel, tryck på högtalarens Airplayknapp och klicka ”Tillåt” på den fråga som dyker upp på telefonen. Då ärver högtalaren alla de wifi-inställningar som finns i telefonen, och det är klart att lira. Det tar inte ens tio sekunder – sjukt smart.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Pris: 3 698 kronor
Tillverkare: Libratone

Effekt: 60 W
Frekvensomfång: 60 – 20 000 Hz
Batteritid: 4 h (trådlös), 8 h (kabel)
Mått: 26 cm / 12,2 cm (höjd/diameter)
Vikt: 1,8 kg
Anslutningar: Usb, line in

Få alternativ
Det finns relativt gott om Airplay-högtalare på marknaden, men inga som kan använda wifitekniken utanför ett befintligt nätverk. Den som kan bortse från det kravet kan exempelvis titta på Bose Soundlink Air. Den har Airplay och batteridrift, och låter riktigt bra även den. Dessutom ser den ganska läcker ut och är ganska lätt att bära med sig.

Det finns en app!
Naturligtvis finns det en app som förhöjer funktionaliteten och upplevelsen en aning. Libratones app hittar alla dina Libratonehögtalare på någon sekund, och därefter kan du justera ljudet genom att välja bland ett antal olika förinställda profiler. Den håller också koll på eventuella firmwareuppgraderingar, vilket kan vara skönt att slippa.