När Samsung lanserade Galaxy S2 under 2011 blev telefonen snabbt en favorit hos alla de som ville ha det snabbaste och senaste och som inte brydde sig om priset. Uppföljaren S3 var inte bara oerhört efterlängtad utan var också så mycket bättre att tekniknördarna blev helt till sig. Så förväntningarna på Galaxy S4 var redan från början skyhöga och blev högre och högre när både Sony och HTC lyckades prångla ut konkurrerande toppmodeller. Men nu är den efterlängtade Galaxy S4 äntligen här!Vill du se min nya telefon som ser ut som min gamla?

Både HTC One och Sony Xperia Z har ett formspråk som inte påminner jättemycket om tidigare modeller. Galaxy S4 påminner dock extremt mycket om S3 i storlek, utseende och känsla. Och det är faktiskt negativt ur aspekten att telefonen inte känns speciellt ny. ”Är det en S3:a” var frågan vi fick många gånger, för någon vidare skillnad går inte att se. Storleksskillnaden är till S4:s fördel då den är någon millimeter tunnare och smalare än S3. Samtidigt har de dragit ut skärmen som nu upptar mer yta. På det sättet har de fått plats med en 5 tum stor skärm istället för S3:s 4,8 tum. Det är också skärmen som syns mest av nyheterna.

Som väntat är det inte bara en 1080p-skärm (1920 x 1080 pixlar) som S4 är utrustad med, utan den följer också Samsungs tradition av Super AMOLED-skärmar. Och redan här delas mänskligheten in i två läger: de som är för AMOLED och de som är för LCD. Med viss reservation för att den absolut största delen av mänskligheten inte ens vet vad vi pratar om.

Den skärm som S4 har är fantastisk. Den har superklara färger, bra ljusstyrka och är så läcker att titta på att man ofta vill äta upp den. Men den är inte speciellt annorlunda mot skärmen hos Galaxy S3. ”Vadå” tänker du, ”den har ju mycket högre upplösning”. Ja. Men det spelar verkligen ingen roll. Det är svårt att se skillnad på skärmarna hos en S3 och S4 när de ligger bredvid varandra. Upplösningen är för hög för att det ska märkas på 5 ynka tum. Det finns säkert de som faktiskt kan avgöra skillnaden med rätt verktyg, djupt intresse och väldigt kort avstånd till skärmen. Men i princip ingen kommer kunna se skillnad vid vanlig användning. Vi låter kanske negativa till 1080p, och det är vi faktiskt till viss del. Batteriet blir förstås lidande eftersom fler pixlar ska hanteras och i en tid där batteritiden knappast är optimal hos framförallt högpresterande telefoner känns det snopet när vi kanske kunde få ännu bättre tid med en 720p-skärm. Nu ska det i och för sig erkännas att S4 har ett större batteri och därigenom längre batteritid än S3 (2600 mot 2100 mAh). Vid hård användning märker vi av den knappt 20-procentiga ökningen då vi har mer kvar i batteriet efter en dag än motsvarande användning av HTC One och Xperia Z. Men tänk dig det här batteriet med en 720p-skärm, något nerklockad processor och stressen över batteritiden kanske börjar lägga sig.

Hur som helst är skärmen ofantligt bra och vi gillar AMOLED bättre än LCD när det kommer till kritan. Men vi ska heller inte sticka under stol med att det som visas på skärmen är svårare att urskilja i starkt solljus än en ljusstyrkauppmaxad HTC One.

Ser du kärnan i det blå?
När det gäller prestanda fick vi i Sverige inte den ”åttakärniga” lösningen som bestod av två stycken 4-kärniga processor som kunde dela upp mer och mindre krävande jobb mellan sig. Istället får vi ”bara” fyra kärnor på 1,9 gigahertz i en Snapdragon 600. Samma som hos HTC One med skillnaden att den är på 1,7 gigahertz. Och det här innebär också att Galaxy S4 är den snabbaste telefonen vi har testat hittills, den excellerar i alla testprogram och som vanligt märker du ingen skillnad i gränssnittet mot exempelvis en HTC One eftersom prestandan redan är så oerhört hög. Men är det en toppmodell så är det en toppmodell och då ska den maxa ut allting. Och det gör den.

Samsung Galaxy S4 LTE GT-i9505 16GB

Bästa pris just nu: 3489 kr

Fakta

Pris: 6 000 kr
Tillverkare: Samsung

Mått: 137 x 70 x 8 mm
Vikt: 130 g
4G: Självklart
Skärm: 5 tum Super AMOLED 1920 x 1080 pixlar (~441 ppt)
Minne: 16 GB inbyggt, plats för microsd-kort
Kamera: 13 MP och 2 MP (främre)
Processor: Fyrkärnig Snapdragon 600 Krait 300 1,9 GHz
Operativsystem: Android 4.2.2 Jelly Bean
Övrigt: NFC