Det blev alltså inget Xbox 720, Xbox Infinity eller bara Xbox. Vad tillägget One kan tänkas stå för är en ren gissning, kanske syftar det på att Microsofts underhållningslåda ska kunna göra precis allt du kan tänka dig? Närmare förklarat så kan du koppla samman tv-sändningar, on demand-tjänster, musik och spelande i samma låda. Med andra ord precis vad vi förväntade oss, även om det var imponerande att se hur allting samspelar.

För det första lägger Microsoft stort fokus på interaktivitet och multitasking. Du kommer till exempel kunna ha flera program öppna på skärmen samtidigt. Ser du en film kan du ha en sidomeny där information visas. Ringer någon på Skype dyker det upp i samma sidomeny. Den nya Kinectkameran sammanfogar alla nya funktioner på ett snyggt sätt, du kan starta Xbox One genom att säga " Xbox start". Med handrörelser scrollar du i menyer och genom att ta tag i ikoner kan du flytta runt dem eller förminska en film du tittar på.

Kinect 2.0 blir en central del av upplevelsen. Den följer med när du köper konsolen och kan känna igen ditt ansikte, hur dina muskler reagerar vid aktivitet och mäta objekt i djupled. Den kan också avgöra om du håller i din handkontroll och om du sitter ned. Det är fantastiska nyheter för den som är trött på att stå upp och vifta.

Hårdvarumässigt är vi knappast bortblåsta av specifikationerna. Som ryktena har gjort gällande sitter det en åttakärnig processor under skalet tillsammans med åtta GB ram-minne, en hårddisk på 500 GB, usb 3.0 och en blu-rayspelare. Wifi är inbyggt och du har så klart hdmi både ut och in för att kunna koppla in en digitalbox och sända tv via konsolen.

En 64-bitsarkitektur gör att gränssnittet fungerar så pass snabbt som det ser ut att göra, samt fungerar bra vid multitasking. Med hjälp av röstkommoandon demonstrerade Microsoft hur du snabbt växlar mellan spel, film, tv och musik. Imponerande.

Själva designen på lådan kommer bli en vattendelare. Den påminner om en gammal vhs-spelare och är definitivt större än vad jag förväntade mig. Den nya handkontrollen har inte genomgått några grundläggande förändringar förutom ett nytt digitalt styrkors vilket är välkommet. Den ser även ut att vara lite rundare än föregångaren till Xbox 360.

Angående den kontroversiella frågan om konsolen måste vara uppkopplad hela tiden så är svaret nej. Den kräver en anslutning för att verifiera spelinstallationer och liknande, men du behöver inte oroa dig för att konsolen ska krascha mitt under kampanjen i nästa Halo.

På tal om Halo fick vi inte se något nytt spel i serien. Däremot utannonserade Microsoft att Steven Spielberg kommer vara med och producera en tv-serie baserad på just Halo. Det känns mycket märkligt och detaljerna är få i nuläget. Vi får helt enkelt se hur den idén utvecklas.

I spelväg hade Microsoft inte mycket att komma med. En snabb demonstration från EA Sports visade nya spelmotorn Ignite som kommer ge oss ännu mer trovärdiga spelare och miljöer som påverkas av dagshändelser. Remedy Entertainment, som ligger bakom Max Payne, jobbar på ett nytt spel som heter Quantom Break. Det ser ut att handla om en ung tjej med övernaturliga krafter. Ett stort fokus var, som väntat, nya Call of Duty: Ghosts som fick överlägset mest tid under slutet av presskonferensen.

Infinity Ward demonstrerade sin nya spelmotor och jämförde grafiken med tidigare titlar. Det finns absolut en skillnad och saker som karaktärer ser mer levande ut. Innehållsmässigt är det dock Call of Duty, vilket innebär att du kommer spendera mycket tid med att skjuta på saker. Människor, djur, röda tunnor som exploderar. Men en stor del av spelet ska även kretsa kring smygande, och allting utspelas i en postapokalyptisk miljö vilket skänker en nyans av innovativt tänkande till serien.

Microsofts presskonferens klarades av under en och en halv timme, jämfört med Sonys som tog upp närmare tre. Och då hann Microsoft både visa hur lådan ser ut och avslöja att Xbox One ska släppas under slutet av året. Pris och fler nyheter om kommande spel lär dyka upp under E3-mässan som går av stapeln den nionde juni.