Webby Awards har blivit kallat för internets Oscargala och under ceremonin uppmärksammas internetpersonligheter och andra internetrelaterade saker. Årets Webby Awards hölls under natten och det största priset gick till Steve Wilhite, skaparen av gif-bilden.

En gif är en samling bilder som komprimerats till ett mindre format och förts samman till en kortare filmsnutt. Det går att göra gif:s av separata bilder eller klipp från filmer. Exempel på en gif hittar du här: Mind Blown.

Diskussionen om hur gif uttalas har pågått lika länge som ordet funnits. När Steve Wilhite tog emot sitt pris och yttrade orden ”det uttalas jif, inte gif” vände han upp och ner på min värld, och säkerligen flera andras. Jag har alltid sagt gif med ett hårt g, något som samtliga i min umgängeskrets också gör. Med denna nya insikt kanske många kommer att ändra sitt uttal. Jag kommer inte vara en utav dessa personer.

Gif-bildernas popularitet ökade explosionsartat under 2012 vilket ledde till att gif blev utnämnt till årets ord enligt Oxfords amerikanska ordböcker.