Jag säger som jag har sagt förr: Windows Phone 8 är sig väldigt lik oavsett telefon. Mycket mer likt än Android. Ungefär lika likt som IOS. När det gäller Nokias Lumia-telefoner är det ännu mer likt eftersom även formspråket går igen. Skillnaden mellan Lumia 1020 och 925 begränsar sig till i stort sett kameran och lagringsutrymmet. Och priset, förstås.

Ibland kan dock kameran vara ett tillräckligt argument för att byta telefon, och det är sannerligen något som gäller för 1020, för maken till bättre kamera har vi inte stött på någonsin, inte i men mobiltelefon i alla fall.

Digitalkamerakomplex
Vad det handlar om är en mobiltelefon med en kamerasensor på 41 megapixel. Förvisso bara 38 användbara sådana, men det räcker långt. Kombinera detta med förbättrad optik och optisk bildstabilisering samt en xenon-blixt (utöver vanligt led-ljus) och du får en mobiltelefon med en rackarns bra kamera. Förmodligen är det inom den närmsta framtiden såhär långt man kan pressa en mobilkamera utan att göra det till en hybrid som bland annat Samsung har gjort. Här är det fortfarande en skarp mobil i botten.

Det som syns mest är också just kameran. På baksidan sticker linsen ut några millimeter och gör väldigt mycket negativt för telefonen i stort. Den blir lite mer onaturlig att hålla i, och ligger den på bordet så går ena änden upp en bit. Ska du skrolla på skärmen när telefonen ligger ner svänger den gärna runt, betydligt mer än en platt telefon. I-landsproblem i sin renaste form.

Men det är också kameran som definierar hela telefonen. Jämför vi med Lumia 925 så är de i princip tvillingar. 1020 har 32 gigabyte lagringsutrymme mot 925s 16 gigabyte, men skärmens storlek, upplösning och typ är samma (amoled).

Därför känns det rimligast att fokusera mest på kameran hos 1020. Och det är en alldeles fantastiskt sådan.

Fakta

Namn: Nokia Lumia 1020
Pris: 6000 kr
Skärm: Amoled, 768x1280 pixlar, 4,5 tum (332 ppt)
Minne: 32 GB lagring, 2 GB internminne
Kamera: 41 MP (38 MP effektivt) 7152x5638 pixlar, OIS, Xenon-blixt och led-lampa, sekundär 1,2 MP (720p)
Processor: Qualcomm Snapdragon MSM8960 2xKrait 1,5 GHz
OS: Windows Phone 8