För det mesta testar och skriver vi om förnuftiga, vettiga entusiastkameror. Men ibland måste vi ta ut svängarna lite och kika på de absolut bästa grejerna du kan köpa för pengar. För ganska mycket pengar. Nikons nya D4s är otymplig systemkamera på 1,3 kilo som kostar strax under 60 000 kronor. Till råga på allt har den ganska måttliga 16 megapixel och saknar uppenbara saker som inbyggd blixt.

Utmanar Canon EOS 1D X
Men inget av det här är en slump. I det här marknadssegmentet har tillverkarna råkoll på vad målgruppen är ute efter. Du har bara två kameror att välja på, Canon Eos 1D X och så nu den nya Nikon D4s, ersättaren för D4. Och målgruppen är den mest krävande du kan hitta, professionella press- och sportfotografer. Nikon D4s är en väldigt extrem kamera.

En D4s är byggd för att användas oavbrutet dag efter dag, vecka efter vecka i alla väder, i alla temperaturer och vad den än råkar ut för. Slutar- och spegelmekanismen har en uppgiven livslängd på 400 000 bilder vilket motsvarar sisådär två till tre års drift för en ambitiös press- eller sportfotograf. Och då använder man ändå oftast två eller tre kamerahus parallellt.

Robust metallklump
D4s är en oerhört robust kamera, det här är en stabil metallklump med ett stort och rejält grepp både för normal fotografering och när du har kameran på högkant. De viktigaste reglagen är dubblerade för bägge greppen. Enbart batteriet är ungefär lika stort som en hel Sony Nex 5 och enligt Cipa-klassningen skall du få ut drygt 3000 bilder på ett batteri. I praktiken blir det oftast det dubbla eller tredubbla.

Men den mest centrala egenskapen med D4s är att den är snabb. Avtrycksfördröjningen är extremt kort, autofokusen är extremt snabb och du har följande fokus i 11 bilder/sekund. Dessutom kan du köra den hastigheten, med råfiler, i över 100 bilder innan kameran saktar in. En av de stora nyheterna i D4s är att autofokusen blivit påtagligt snabbare än i D4, som inte var direkt långsam den heller.

Men D4s är även byggd för att vara del i ett snabbt arbetsflöde, det är ett stort skäl för att ha en sensor är på ganska mättliga 16 megapixel. Press- och sportfotografer är ett stressat släkte, det är inte ovanligt att bilder skall finnas på webben inom minuter efter att de tagits, bearbetade och klara. Det är ingen slump att D4s har port för gigabit ethernet. Trådlösa nät på stora sportarenor är ofta överlastade och opålitliga.


Har du 150 000 kronor över är det bara att skaffa en D4s och en AF-S 600/4 och ta bilder som den här. Faktum är att det är så enkelt, trots sin enorma komplexitet är D4s en överraskande enkel kamera att använda. Autofokusen är tokigt snabb och du kan skruva iso till 25600 utan att tveka.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Pris: 58 700 kr
Tillverkare: Nikon
Sensor: 16 megapixel, aps-c (23,9 x 36 mm)
Objektivfattning: Nikon F
Skärm: 3,2 tum (921 000 pixlar)
Sökare: Optisk (pentasprisma)
Serietagning: 11 bilder/sek
Inbyggd blixt/mikrofoningång: Nej/ja
Video: 1920 x 1080 i 60, 50, 30, 25 eller 24 bilder/sek
Minne: Compact Flash och XQD
In/utgångar: Usb (med integrerad video), hdmi-mini, ethernet, pc-sync
Mått: 160 x 157 x 91 millimeter
Batterikapacitet: 3020 bilder
Vikt: 1350 gram med batteri och minneskort, men utan objektiv

Tuff konkurrent​
Nikon D4s har bara en konkurrent, men det är en tuff sådan: Canon Eos 1D X är en aning större, en aning tyngre, en aning snabbare men faktiskt 5000 kr billigare. Rena fyndet alltså. Canon och Nikon har slagits om press- och sportfotograferna i 40 år och i den här klassen finns det inga andra konkurrenter.