Legria Mini X är en liten behändig videokamera som kan spela in både video och ljud med mycket hög kvalitet. Den ser i praktiken ut som en aningen klumpig diktafon, med ett litet objektiv mellan de dubbla stereomikrofonerna. Den har både mikrofoningång och hörlursuttag för medhörning. Den har ett litet men stadigt inbyggt stativ så du kan vinkla den från underlaget plus ett stativfäste undertill. Knapparna på utsidan är rejäla och tydliga.

Kamera med intervjufokus
Det här är en kamera för att spela in saker: en intervju, en låt med gitarren eller så streamer du från en föreläsning. Bildskärmen kan vinklas och riktas både framåt och bakåt, bilden roteras automatiskt. Det här gör det smidigt att använda kameran för att spela in sig själv, eller för att ha den framför sig på bordet medan den filmar någon mitt emot. Oavsett vilket kan du alltid se bildutsnittet på skärmen.

Objektivet är mycket begränsat, det är av fixfokustyp och har ett extremt vidvinkelläge med 170 graders bildvinkel samt ett läge som motsvarar 35 mm hos en småbildskamera. Bildkvaliteten är riktigt bra oavsett läge, med bra skärpa långt ut mot hörnen. I vidvinkelläget har du dock en kraftig bildfältskrökning, fisheye-effekt. Mikrofonerna är mer påkostade och sparar ljudet som okomprimerad pcm. Dessutom kan du ställa in inspelningen efter ljudkällan, ungefär som du väljer motivprogram för bilden. Ljudkvaliteten blir mycket bra även med de inbyggda mikrofonerna.

Skärmen är en pekskärm, det är via den du gör nästan alla inställningar i kameran. Smart, men vi är lite besvikna på hur okänslig pekskärmen är och att symbolerna eller knapparna på skärmen är så små. Inget för fullvuxna fingrar. Dessutom är gränssnittet rörigt, inte alls så bra som i Canons stillbildskameror. Plus att en del av texterna som visas på skärmen är illa formulerade.

Du har gott om alternativ för video- och ljudkvalitet plus ett smidigt tumhjul för att styra inpelningsvolymen. Hörlursuttagen för medhörning gör att du hör vad du spelar in. Mini X har ett hyfsat urval av olika motivlägen plus att du kan spela in time lapse-sekvenser eller slow motion-klipp.

Videokvaliteten är mycket bra med överraskande stort tonomfång för en så liten sensor. Kameran sköter sig bra även i svagt ljus, när ljuset blir riktigt svagt får du ett luminansbrus, men inga bandningar eller jobbigt färgbrus. Stillbildkvaliteten är kanske inget för fotoentusiasten, som en några år gammal kompaktkamera ungefär. Men för att vara en videokamera sköter sig Mini X trots allt riktigt bra.


Stillbilder från Canon Legria Mini X är på 12 megapixel och kvaliteten är som en några år gammal kompaktkamera. Det här är bra jobbat för en videokamera. Den här bilden är tagen med vidvinkelläget där du som synes har en ganska påtaglig fisheyeffekt.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning