Spegelfritt har dominerat systemkameradiskussionerna senaste åren. Det pratas förstås mycket om de två största systemen, Micro Four Thirds och Nex/Alpha, men även mycket om Fujifilms X-system, Nikons 1-system och Canons M. Ibland nämns även Pentax Q. Men om Samsungs NX-system hörs märkligt lite.

Det här har länge förbryllat oss, NX-kamerorna är bra och objektivutbudet har faktiskt fram till nyligen varit bättre än det till Sonys Nex/Alpha-system. Samsung har ungefär lika många objektiv som Sony, men ett smartare disponerat utbud med till exempel tre bra pannkaksobjektiv, ett mer användbart makroobjektiv och färre dubbletter.

Samsung NX30 har precis som sina föregångare en aps-c-sensor på 20 megapixel. Men sensorn har nu fått hybrid-autofokus, med fasdetektereing, vilket innebär ett drastiskt lyft i autofokusprestanda. Vi upplever dessutom att Samsung förbättrat det dynamiska omfånget, det är inte riktigt i nivå med de klassledande sensorerna från Sony, men bättre än Canons.

Du kan utan att närmare fundera på saken fotografera i upp till iso 3200 eller rent av 6400, ungefär som konkurrenterna i aps-c-klassen. Du kan lyfta skuggor och bara få en aning färgbrus, men inte någon störande bandning.

Otroligt snabb
NX30 är en snabb kamera, serietagningen kommer upp i 9 bilder/sekund och hela kameran känns rapp och kvick. Autofokusen sätter fokus snabbt och exakt även i svagt ljus, något där tidigare Sasmung-modeller haft lite problem. Autofokusen får dock lite problem i riktigt starkt motljus, där blir den förvirrad. Vi kunde bara göra enkla tester av följande fokus, men NX30 verkar hänga med bra. Detta är också en stor skillnad mot tidigare Samsung-modeller.

Hanteringen har alltid varit en av de starka sidorna hos Samsung NX. Utformningen av knappar och yttre reglage är funktionell, det enda vi saknar är en andra ratt, lagom för höger tumme. Menysystemet är välordnat och enkelt att arbeta med. Här skulle Olympus och Fujifilm kunna lära sig en hel del. Pekskärmen fungerar bra och du behöver bara använda den när det faktiskt underlättar.


Detaljrikedomen i bilderna från NX30 är enorm, även som här på iso 800. Stabiliseringen gör ett bra jobb, bilden är tagen på 1/30 och är ändå rejält skarp. Omfånget är bra, här har vi lyft skuggorna lite knappt ett steg, motsvarande iso 1600 utan brus. Här har Samsung blivit rejält bättre, även om de har lite kvar till Sonys sensorer som är de bästa på marknaden i det här avseendet.
Bilddata: 18-55/3,5-5,6 vid 55 mm, f5,6, 1/30, iso 800
(Klicka på bilden för att se den i större format)

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Samsung NX300 + 18-55/3,5-5,6 OIS

Bästa pris just nu: 5790 kr

Fakta

Pris: 9 000 kr med 18-55/3,5-5,6
Tillverkare: Samsung, www.samsung.se

Upplösning: 20 megapixel
Sensorstorlek: Aps-c (23,5 x 15,7 mm)
Objektivfattning: NX
Skärm: 3 tum (1 036 000 pixlar), vinklingsbar, pekskärm
Sökare: elektronisk, 2,36 Megapixel
Serietagning: 9 b/sek med följande fokus
Video: 1920x1080 i 60p
Inbyggd blixt/mikrofoningång: Ja/ja
Minne: Sd
In/utgångar: Usb, hdmi-mini, mikrofoningång, wifi
Mått: 127 x 96 x 58 millimeter
Batterikapacitet: 360 bilder
Vikt: 375 gram med batteri och minneskort, men utan objektiv