Dags för en expedition i 4k-djungeln, med några av de bästa alternativen i 55- till 65-tumsstorlek just nu under luppen.

Här har vi fokuserat på en handfull områden vi tycker är extra viktiga. Förutom det vanliga som bildkvalitet, färgåtergivning, användarvänlighet och anslutningsmöjligheter har vi lagt extra tid på att mata apparaterna med äkta 4k-material eller 2160p av så hög kvalitet som möjligt.

För det använde vi en kraftfull pc med hdmi-utgång och visade högupplösta foton, samt spelade 4k-video med minimal kompression. Tyvärr finns det ännu inga datorer och grafikkort som har hdmi 2.0-stöd, och väldigt få tv-apparater med Displayport (i detta test bara en). Det innebär att högsta framrate vi får är 30 fps. För film funkar det bra, men spelgrafik blir lidande.

Det andra vi ville syna i sömmarna var uppskalning från 1080p. Det finns väldigt lite 4k-material förutom det du gör själv eller en och annan filmtrailer på Youtube, men hd-video från nätets filmtjänster och inte minst bluraysamlingen kan få ett rejält uppsving i en 4k-tv.

Slutligen ville vi se hur utvecklingen har gått på smart-plattformarna. LG har övergett sitt gamla system för WebOS, Sony kämpar på med nya upplägg och Panasonic försöker komma in i matchen. Vem har det bästa gränssnittet, det största app-utbudet och de smartaste extrafunktionerna?

Testade apparater

  • LG 55UB950V
  • Panasonic Viera TX-65AX800E
  • Philips 55PUS7809
  • Samsung UE65HU8505QXXE
  • Sony Bravia KD-65X9005B

Bästa produkt – Panasonic
Vill du ha bäst bild i tv-rummet är det Panasonics Viera TX-65AX800E du ska lägga pengarna på, även om den inte är direkt billig.
 
 
Bästa köp – Samsung UE65HU8505QXXE 
Bästa köp-titeln går till Samsung UE65 som ger bra bild samtidigt som den är lätt att använda och kostar märkbart mindre än Panasonic-tv:n. Bästa köpet, helt enkelt.

Panasonic Viera TX-65AX800E

Bästa pris just nu: 29990 kr