Vi testade nya Xperia Z3 för en dryg vecka sedan och kunde då konstatera att skillnaderna mot Xperia Z2 inte var enorma, men att det gått framåt på de flesta punkter. Lite snabbare, lite tunnare, lite bättre kamera och ännu lite snyggare form. Någon Xperia Z2 Compact finns inte, utan den senaste minimodellen var Xperia Z1 Compact som släpptes precis efter nyår. Så då bör alltså förbättringarna och framstegen till Xperia Z3 Compact vara dubbelt så bra. Eller?

Tja, det ser ut att vara lite väl optimistiskt tänkt. Även Xperia Z1 Compact låg riktigt bra till på de flesta punkter. Sony var redan då ensamma om att inte spara på krutet till sin krympta telefon, utan det var premiumklass på prestandan och premiumklass, eller ännu bättre Sony Xperia-klass, på kameran.

Maxad prestanda

Det är det fortfarande, och Xperias Z3 Compact matchar sin storebror i det mesta. Den har exakt samma processor och chipset, Snapdragon 801 med 2,5 gigahertz fyrkärning Krait, det vill säga ungefär så mycket ARM-baserad prestanda man kan stoppa in i det här kompakta formatet just nu. Det finns ingenting i Androidväg som det här lilla kraftpaketet inte klarar av, och det lär dröja innan kraven höjs och appar är så avancerade att den är akterseglad. Du har även här 16 gigabyte Flashminne (varav ungefär 12 är ledigt) och plats att stoppa in mikro sd-kort. En skillnad ser ut att vara att Compact har mindre RAM-minne, två gigabyte i stället för tre.

En möjlig orsak till det är att skärmen är mindre och att den extra minneskapaciteten hjälper till med grafikhanteringen. Och inte bara mindre i tum mätt, utan den har också precis som Xperia Z1 Compact färre pixlar. Med 720 x 1 280 bildpunkter är upplösningen densamma som i föregångaren, och rent allmänt ser skärmen ut att hålla samma kvalitet. Det är en bit över 300 punkter per tum, så upplösningen räcker gott och väl. Är man uppe i den punkttätheten blir pixelracet mer fånigt än relevant. Skärmen ser bra ut, det är allt man behöver veta.

Samma funktion, mindre format

Kameran är såvitt vi kan se identisk med den i Xperia Z3. En 20-megapixelsensor med ovanligt hög ISO-känslighet för en mobilkamera, möjlighet att filma i 4k, och den nya lins med vidare vinkel som även Z3 har. Det finns inte mycket att säga om den som vi inte redan sagt. Det är en av de bästa kamerorna i en mobil just nu, och med en smart moduluppbyggd kameraapp där du själv väljer extra mini-appar efter tycke och smak får du både en innehållsrik och ren fotoupplevelse.

Annars är det inte mycket mer att orda om. Funktionerna är desamma som i Z3:an, samma appar, samma Playstationkoppling, samma port för usb-fri laddning med docka (men inte kontaktfri, och docka får du köpa separat), samma vatten- och dammtäthet… kolla in Z3-testet så får du precis rätt bild av vad den är kapabel till.

På två punkter imponerar inte Compact lika mycket som fullstora Z3. Det första gäller batteritiden. Den har visserligen en mindre skärm att driva, men med 2 600 milliamperetimmars batteri mot 3 100 i Z3 så märks det även på driftstiden, som är någon timme kortare i våra mätningar. Batteritiden är fortfarande helt ok, och du behöver inte ladda mer än max en gång per dag. Och det är allt vi begär av en smartphone.

Varför all denna plast?

Det andra gäller telefonens yttre. Vi vill inte vara alltför mycket stilpoliser och utseende är givetvis en fråga om personligt tycke och smak, men ska vi vara lite subjektiva ett tag så undrar vi om det var någon på Sony som somnade vid ritbordet när det kom till att designa Xperia Z3 Compact. Medan Z3:an både är och ser lyxig ut med borstad metall bakom gorillaglas och skönt glänsande ram missar Z3 Compact målet på ett märkligt sätt. Att den är lite tjockare än Z3 är bara naturligt – mycket ska få plats under skapet, men vi kan inte begripa hur tankarna gick när det gällde materialvalen här. Z3 Compact ser ut som en blandning av en Xperia Z2, en Iphone 5C och en badleksak.

Det är grälla plastiga ytor bakom glasplattan på baksidan, och genomskinlig plast istället för metall runtom. Känslan att hålla i den är gedigen, men man känner av plastigheten en aning även då. En krympt Z3:a, även när det gäller färg och form hade varit mycket roligare, även om den då kanske vägt några gram mer. Z1 Compact hade lite samma vibbar, mer leksak och mindre lyxlur än vad den behövde vara, men här har Sony släppt handbromsen helt. Tyvärr i fel riktning, tycker vi.

Xperia Z3 Compact håller ändå ett fast grepp om tätpositionen bland småmodellerna av mobiltelefoner. Möjligen delar Sony tronen med Apple, som både med Iphone 5S och nya Iphone 6 har jämförbara mått. Men vill du hålla dig till Android är den det självklara valet, där alla andra snålar och kompromissar kör Sony på full växel. Det uppskattas.

Kan vi bara få en Compact med rätt stil och känsla också, så skulle vi inte ha någonting att gnälla på.

+ Prestanda i topp.
+ Utmärkt kamera
+ Fjärrkör Playstation 4

- Ingen stor skillnad mot Z1 Compact
- Märkligt plastigt chassi

= Z3 Compact är bra på alla sätt och vis. Ingen kompakt Android kommer just nu i närheten i prestanda och kvalitet. Gillar du designen mer än vi gör är den ett omedelbart köp.

BETYG

Prestanda: 9
Kvalitet: 8
Funktioner: 8
Användarvänlighet: 8 
Prisvärde: 8
Totalt: 8

Fakta

Tillverkare: Sony, www.sonymobile.se
Pris: 4 690 kr
Mått: 127 × 65 × 8,6 mm
Vikt: 129 g
Skärm: 4,6 tum IPS, 720 x 1 280 pixlar (319 ppt)
Minne: 2 GB RAM
Lagring: 16 GB Flash, plats för mikro sd
Kamera: 20,7 megapixel m LED (bak), 2,2 megapixel (fram)
Anslutningar: 3.5 mm headset, usb 2.0 med mhl 3
Kommunikation: 4g (LTE), 3g (HSPA),2g, wlan 802.11b/g/n/ac dual band, bluetooth 4.0, a-gps, nfc
Systemkrets: Snapdragon 801 MSM8974AC
Processor: Krait 400, 2,5 GHz quad core
Grafik: Adreno 330
Batteritid: Ca 4h 55min videouppspelning, 8h blandad användning, mer vid strömsparläge
Operativsystem: Android 4.4.4
Övrigt: IP68, PS4-stöd