Det är mer än ett år sedan vi senast tog oss en titt på de tre stora mobiloperativsystemen från Apple, Google och Microsoft för att kora det bästa systemet för telefoner. Sedan dess har alla tre släppt nya generationer och därför är det dags för en ny trekamp. Det är åter dags att syna Android, IOS och Windows Mobile i sömmarna.

Förra gången gick Android 5 segrande ur kampen mot IOS 8 och Windows Phone 8.1, även om det var med knapp marginal. Nu ställer vi IOS 9, Android 6 och Windows 10 Mobile mot varandra i fem ronder.

Windows 10 Mobile är den största nyheten de tre. Det är uppföljaren till Windows Phone 8.1, och Microsoft har numera samma namn på systemen för dator och mobil. Tekniskt sett är det samma system även om användarna inte upplever det så.

Frågorna är alltså: Vilket system ligger steget före i teknisk utveckling? Vilket är smartast och smidigast att använda? Vilket dominerar på app-sidan? Vilket hittar du i de bästa eller de mest prisvärda telefonerna?

Iphone 6s
Iphone 6s plus, bästa IOS-luren just nu.

Rond 1: Telefonutbud

Android fortsätter vara den stora dominanten totalt även om Apple är den största enskilda tillverkaren av smarta mobiltelefoner. Det finns helt enkelt så många och såpass stora tillverkare som satsar på Android att det är nästan omöjligt att komma ikapp.

För Android hittar vi telefoner i alla storlekar och prisklasser. Från feta "phablets" på mer än sex tum ned till minimala kompaktmodeller. Här finns telefoner med stylus-penna, telefoner med böjda skärmar, vattentäta telefoner, telefoner med 4k-upplösning, flipp-modeller, specialtelefoner för seniorer, pansarbeklädda ”rugged”-modeller för industrin, tokdyra lyxlurar och plastiga budgetmodeller. Kort och gott, här finns en telefon för alla… så länge du gillar Android, vill säga.

Glaaxy och Nexus
Gooles Nexus-telefoner är de mest "äkta" Android-modellerna, men de flesta köper lurar med anpassade gränssnitt, som Samsungs Galaxy-telefoner.

Apple är och förblir ett exklusivt och dyrt varumärke. Inte för att deras telefoner egentligen är dyrare än konkurrenterna; en Iphone i toppklass och en Android-telefon i toppklass från till exempel Samsung ligger i ungefär samma prisklass. Det är bara det att Apple helt saknar budget-segmentet. IOS finns i en handfull bra men dyra, och i funktion och stil väldigt snarlika, modeller.

Windows 10 Mobile sitter i dagsläget i väldigt få telefoner. Microsoft har släppt tre egna modeller och ska enligt ännu obekräftade uppgifter låta en handfull gamla uppdateras från Windows Phone 8.1. De är en brokig skara lurar som spänner från billig budget till kraftfulla premietelefoner.

Lumia
Lumia 960 XL. Microsofts funktionsspäckade men lite småtråkiga toppmodell.

Tyvärr saknas i dagsläget någon telefon med den där klockrena lyx-känslan hos en Iphone 6s eller en Galaxy S6 Edge. För det ser det ut som vi får hoppas på framtida tredjepartstillverkare. Acer, Xiaomi, Alcatel och Vaio (före detta Sony Vaio, men nu ett fristående företag) har till exempel modeller som är på gång eller redan är släppta i andra delar av världen.

Vinnare: Android