1. Mobilutbudet

Vill du köra IOS har du två dyra och en lite billigare Iphone att välja mellan, det är allt. I alla fall om du köper nytt. Även två generationer bakåt av Iphone kan uppgraderas till IOS 10. Men urvalet av modeller är fortfarande väldigt begränsad. En tillverkare, och en handfull alternativ från halvdyr till jättedyr.

Mobiltelefoner
Ios-lurar: Hög kvalitet, men liten variation. Android-lurar: I alla stilar, prisklasser och kvalitetsnivåer.

Billigaste nya Iphonen kostar i skrivande stund strax under 4 000 kronor, medan du kan få en Androidtelefon i bra kvalitet för så lite som 2 000 kronor, så länge höga prestanda inte är viktigt för dig. I andra änden är det ingen större skillnad, Apple och konkurrenterna har alla snabba, lyxiga och dyra flaggskepp mellan 4,7- och 5,5-tumsformat fullproppade med häftig teknik. Vissa saker gör Apple bättre, och på andra punkter ligger tillverkare som Samsung, LG, Sony och Huawei före.

Nackdelen med Android är att det inte alls är säkert att du får den senaste versionen av systemet när du köper en ny telefon. Därför gäller det att vara extra noggrann som konsument och läsa på om telefonen innan köp, om operativsystemet är en viktig faktor för dig. Gör du det är det dock inget snack om saken, mångfald regerar.

Vinnare: Android

2. Gränssnitten

Android-tillverkarna nöjer sig inte med att bara stoppa in original-Android, utan de bygger för det mesta sina egna anpassade versioner av systemet. De har egen gränssnittsdesign, extrafunktioner och eget utbud av förinstallerade appar. Därför går det inte att säga så mycket om gränssnittsupplevelsen i Android, det kan vara lika stor skillnad på två Android-telefoner från olika tillverkare som det är mellan en Android-lur och en Iphone. Det finns till och med Android-lurar som imiterar IOS i grafisk stil och upplägg.

Android
Android: Google Nu (eller Assistant om du har en Pixel), startskärmen och inställningsmenyn

Vi kan dock se att systemen har närmat sig varandra på senare tid. En sak som länge var en nackdel med IOS var avsaknaden av widgetar för startskärmen. Allt du hade var ikoner till dina appar, och inte ens frihet att möblera om bland dem som du själv ville.

IOS hade sedan tidigare begränsad åtkomst till widgetar i notifikationsfältet, och i IOS 10 går det även att få widgetfunktioner på sökskärmen. Det gör att den numera ser ut ungefär som sökskärmen på Google Nu i Android. Nytt är också en widget-möjlighet även på startskärmen med Iphones 3d Touch-funktion. Trycker du lite extra på en ikon så poppar den upp, tillsammans med de snabbaktioner du tidigare kunde få i vissa appar.

IOS
Ios: Sökskärm, startskärm och inställningsmeny

Vad du föredrar kommer givetvis främst handla om vad du är van vid sedan tidigare. I ren funktionalitet för gränssnittet har dock Android länge legat före, och har med Nougat-versionen sprungit ifrån lite till, trots en del bra nyheter i IOS.

Android 7 har fått enklare tillgång till stör ej-läge (här kallat tyst läge), vilket vi länge gillat i IOS, och gör det dessutom bättre, med möjlighet att ställa in olika tidsperioder du vill vara ostörd. 

Nya möjligheten att snabbt hoppa mellan de två senast öppnade apparna genom ett snabbt dubbelklick på appväxlingsknappen uppskattar vi också stort. Vi föredrar också Androids tangentbord med enklare väg till siffror och specialtecken och möjlighet att skriva med swipe-gester.

Vinnare: Android