Apple har varit tidigt ute med många nyheter i sina mobila enheter. Men de senaste åren har den riktigt revolutionerande tekniken uteblivit.
Under kommande år kan det ändra sig. Först ut är själva telefonen. Den kommer nästan säkert att vara böjbar. Och då inte på det sätt som en del iPhone 6 Plus-ägare fått uppleva. I stället blir den helt anpassad för bakfickan även när du sitter ner.

Sannolikt kommer du dessutom att kunna vika den. Det blir alltså en återgång till de gamla flipp-telefonerna fast med en enda skärm. Ett perfekt sätt att kombinera telefon och surfplatta. Tekniken har, likt många andra teknikrelaterade idéer sina rötter i 70-talets Xerox Parc. I mer modern tid har prototyper visats av bland annat skärmtillverkarna LG och Au Optronics.

Böjbara skärmar har visats upp i många år. Nu har en del produkter börjat släppas. Men de helt flexibla ligger ännu en bit bort.

Det sagt kanske skärmen inte blir så viktig. Alternativ har redan börjat dyka upp. Både Google och Sony har öppna prototyper på skärm i glasögonen. Nästa steg är att krympa enheterna ännu mer så att du kan se allting i linser i stället.

Med den här tekniken, som bland annat utvecklas av Innovega, har du skärmen direkt på näthinnan och alltid tillgång till all information du behöver. Data anpassas dessutom till omgivningen så att du kan se om musen på hyllan fått bra betyg på Prisjakt.

Eftersom du dessutom får vyn över hela synfältet kan du skapa datorspelsliknande situationer. Jaguar har till exempel visat hur du kan få färgskiftande linjer på racingbanor, likt dem du har i racingspel. Din kommunikation med enheten kan inte ske genom att du petar dig i ögonen.

Givetvis blir Siri allt bättre mellan versionerna och röststyrningen lär fortsätta vara en viktig del. Du pratar med din telefon via dina Beats inear. De syns knappt, är helt brusreducerande och fångar upp just din röst. En viskning i en
folksamling räcker för att Siri ska höra dig.

Direkt i hjärnan
Forskare på flera universitet, bland annat Berkeley och Massachusetts Institute of Technology, vill göra det ännu enklare. De tycker att du ska låta hjärnan göra jobbet i stället.

Motorolas blåtandsplugg är väldigt liten, men fungerar ändå riktigt väl. Andra tillverkare har pulsmätare och liknande teknik inbyggd. Ännu mer håller på att utvecklas i labb.

Att styra enheter med tanken kan låta som science fiction men faktum är att det kan komma ganska snart. Forskare på Duke University lyckades nyligen tekniskt koppla två råttors hjärnor. De kunde alltså dela tankar utan andra hjälpmedel.

Sannolikt vill de flesta användare inte ha hjärnimplantat. Och då blir det lite svårare. Men inte omöjligt. iPhone 10 lär därför inte vara fullödig, men du kan troligen välja om du vill svara på eller avfärda ett inkommande samtal.

För att skriva meddelanden får du fortsätta använda din röst eller tangentbordet. Det senare kommer att förändras. Du kommer att känna knapparna under fingrarna trots att ytan är till synes plan.

Apple har faktiskt redan patent på den här typen av haptiska tangenter. De kommer att göra det betydligt enklare att hitta rätt med fingrarna. Och för spel blir styrkors och knappar oändligt mycket bättre.

Din telefon kommer också att vara bestyckad med en 3d-skanner. Du tar en bild på ett objekt och lagrar hela formen, inte bara en tvådimensionell representation. Resultatet kan du givetvis skicka till din 3d-skrivare för att få en kopia av objektet du skannade.

Tekniken finns och en prototyp för bärbart bruk finns i Intels lab. Och liknande lösningar har funnits inbyggda i bland annat Microsoft Kinect. Designers kommer att få det mycket svårt att hindra piratkopiering framöver.

Givetvis kommer telefonen också att vara redo för det mobila nätverket 5G med hastigheter på omkring en gigabyte per sekund, motsvarande åtta gigabit. Du kan alltså ladda ner en lågupplöst film på en sekund.

Telefonen rör sig också sömlöst mellan ditt trådlösa nätverk och det mobila alternativet. Det gäller både data och röst. Du kommer att helt kunna sluta fundera på tekniken. Allt sker automatiskt i bakgrunden.

Bland alla nyheter finns det en sak som försvinner – nämligen rädslan för att batteriet ska ta slut. Det händer en hel del på det här området. Även om det mesta är iterativt finns det en hel del potentiellt revolutionerande
teknik runt hörnet.

Luftbatterier
Närmast till hands är justeringar av det vi har i dag. IBM:s forskningsavdelning kikar till exempel på att gå över till lithium-luft i stället
för dagens lithium-jon. Även om målet framför allt är elbilar kan samma lösningar användas i telefoner.

Målet är att förbättra befintliga batterier upp till 15 gånger. Om det går att uppnå innebär det att du enbart skulle behöva ladda din iPhone 10 en gång i månaden. Sällan nog för att du kan komma att glömma det.

En annan lösning är alger. Under några år har olika företag och forskningsteam från bland annat Uppsala Universitet testat vad
som är möjligt. I teorin kommer du att kunna ladda telefonen på sekunder och få betydligt bättre laddtider än i dag.

Om de politiska vindarna svänger rejält finns ännu ett alternativ. På Universitetet i Missouri finns nämligen ett gäng forskare som glömt bort Tjernobyl.

Ett vattenbaserat kärnkraftsbaserat batteri skulle kunna lösa en hel del av våra energiproblem, tror de. Även om forskarna menar att den aktuella lösningen är relativt ofarlig för människor lär Apple inte vilja stöta sig med
Greenpeace till lanseringen av iPhone 10.

Elektriska bilar, som Tesla, driver utvecklingen av batterier. Men samma lösningar går normalt att använda i telefonen.

Rörelser ger kraft
Men den kanske mest spännande tekniken bygger på piezoelektricitet, alltså alstring av elektricitet med hjälp av rörelse. Grundtekniken är välbeprövad. Bland annat används den i många klockor och en del tändare.

Problemet är att mängden energi som genereras med traditionell teknik är mycket låg. Men det finns öppningar. På ett universitet i Texas har man använt nanoteknik för att göra lösningen bättre. Det kan leda till att laddning
av telefonen kan ske när du pratar i den.

Nokia har tagit det här ännu längre. De har en prototyp som använder alla ljudvågor i omgivningen för att ladda batteriet. I hård trafik har de genererat fem volt, vilket är vad en iPhone behöver. Lägg till dina rörelser och övriga vibrationer och du kan slippa tänka på batterier för alltid.

När du har skärmen direkt på ögat öppnas helt nya möjligheter upp. Kanske kan dina ögonblinkningar vara nog för att tillgodose bildytornas elbehov.

Givetvis kommer din nalle att vara full-laddad med olika sensorer. Redan i dag finns en hel del och mer kommer i Apple Watch. Samma trend fortsätter. Din mobila enhet plockar in mer och mer information om dig och det som händer.

Ett exempel som bland annat undersöks av forskare på amerikanska telefonbolaget AT&T är radar och sonar. Med den tekniken är det möjligt för din iPhone att veta exakt hur din omgivning ser ut.

Är du hemma håller telefonen full koll på var du befinner dig i huset. Temperaturen anpassas, liksom kanske musiken och belysningen. Skåpluckor öppnas när du sträcker dig efter dem.

Sensorer kollar hur du mår
Hälsosensorerna lär också bli allt fler. Din nya iPhone 10 kommer att veta precis hur du mår och kan anpassa sig efter det. Till exempel kan du be den spela upp en film. Den hittar automatiskt något som passar.

Givetvis kontrolleras mängder av värden löpande. Siffrorna kollas över tid och jämförs med massiva databaser. Betydligt bättre än vad en enskild läkare klarar av. Dessutom görs kontroller hela tiden.

Vidare kommer din telefon att varna dig för att köra om alkoholhalten i blodet är för hög. Och är solskyddsfaktorn du har på dig för klen ber den dig gå in i skuggan.

Säkerhetsmässigt kommer fingeravtrycket att bara vara en del av inloggningen. Dina ögon blir minst lika viktiga, liksom ditt allmänna
mönster. Skiljer sig trycket i fingrarna kan din telefon låsa sig. Allt för att hindra nyfikna att låna din telefon utan din vetskap.

När Watson krossade sina mänskliga konkurrenter 2011 var bakomliggande maskinpark enorm. Men formatet krymper snabbt till fickstorlek.

Sensorerna kommer också att vara en viktig del för mjukvaran. Många företag jobbar med olika typer av artificiell intelligens. IBM har dessutom visat hur långt de kommit. Deras superdator Watson krossade de mänskliga
motståndarna i Jeopardy redan 2011. Samma teknik används i dag bland annat för att läsa igenom forskarrapporter.

När du har lösningen i din telefon kan du be Siri sammanställa en rapport åt dig, eller varför inte be din nalle beskriva hur iPhone 20 sannolikt kommer att vara byggd? Och när den gjort det kan den läsa upp det hela för dig med perfekt talsyntes.