Netflix – streamingjätten regerar fortfarande

Netflix behöver förmodligen inte någon närmare presentation. Streamingtjänsten börjar bli lika vanlig i de svenska hemmen som dvd-spelaren en gång var, och fler och fler enheter levereras med en Netflix-app förinstallerad.

Netflix

Grundpaketet kostar 79 kronor i månaden. Då får du tillgång till hela utbudet i lägsta kvalitet och kan titta på en enhet åt gången. För 99 kronor i månaden får du tillgång till Netflix i hd-kvalitet, och då får du dessutom titta på två enheter samtidigt, vilket är smidigt om du har familjemedlemmar som vill se annat material än du själv vill. Det största paketet går loss på 119 kronor i månaden, och då får du Netflix i ultra hd samt möjligheten att se på fyra enheter samtidigt.

Missa inte: De bästa filmerna och serierna på Netflix just nu

Baspaketet ger som sagt inte hd-material, men är fullt tillräckligt om du exempelvis nöjer dig med att se på film och tv-serier via läsplatta. Däremot håller inte bildkvaliteten särskilt väl för att visas på storbildsskärm, så mellanpaketet är att föredra om du tänker använda Netflix i någon större utsträckning. Sitter du dessutom på en 4K-skärm vill du förmodligen också ha ultra hd-utbudet.

Missa inte: Så ser du Skam säsong 4 (och andra landsblockerade serier) med vpn

När vi tidigare har testat Netflix har vi klagat en del på att utbudet inte har varit helt tillfredsställande. Under det gångna året har det hänt en del – inte minst har Netflix själva börjat producera egna filmer och tv-serier mer frekvent. Här finns bland annat Daredevil, Stranger Things, Black Mirror och Jessica Jones, och flera nya tv-serier och filmer med Netflix-etikett är planerade att dyka upp framöver.

Daredevil
Superhjäteserien Daredevil är en av flera välgjorda Netflix-produktioner som dykt upp på senaste.

Resten av utbudet lämnar precis som tidigare en hel del i övrigt att önska. Flera av tv-serierna är inte kompletta, och det mesta av utbudet består av lättsamma komedier och actionfilmer. Här finns visserligen en och en annan prisvärd dokumentär och ett gäng tunga klassiker men för cineasten kommer det kännas lite för strömlinjeformat. Som ett sidospår kan vi nämna att utbudet på amerikanska Netflix är betydligt mer komplett. Tyvärr har Netflix gjort det svårare för oss att ta del av det.

Missa inte: Så ser du amerikanska Netflix i Sverige

Det är fortfarande svårt att få en överblick av vad som finns. Netflix vill gärna skräddarsy upplägget efter varje enskild användare, vilket gör att du får tips och egna kategorier allt eftersom du använder tjänsten. Enkelt för vissa, men det betyder också att det är svårt att bläddra i utbudet för att hitta precis det du är sugen på för stunden. Det går, men det är aningen osmidigt.

Guide: Se filmer och serier från Netflix offline – direkt i mobilen och plattan


OmdömeM3 rekommenderar

I övrigt fungerar Netflix utmärkt oavsett vilken enhet du väljer att streama ifrån. Här finns stöd för Playstation-, Wii- och Xbox-formaten såväl som Chromecast och Apple TV – den sistnämnda har dessutom ett lite annat utseende med större bilder och färre saker på förstasidan (något vi föredrar). Väljer du att se Netflix via appen för Iphone eller Android fungerar det också riktigt bra. Här ligger tjänsten i framkant.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10