4K har blivit standard, HDR blir allt vanligare och äntligen börjar det hända saker på innehållssidan. Under året har vi testat ett gäng olika tv-apparater och här har vi samlat våra favoriter som passerat testlabbet under 2016.

Missa inte: Totala guiden: Allt du behöver veta inför ditt tv-köp

Köp billig tv

Mer dynamik med HDR
Redan i början av året, på CES-mässan i Las Vegas, visades en rad tv-apparater med stöd för HDR. Den här standarden känner vi främst till när det gäller kameror, men den är också väldigt intressant i tv-sammanhang.

Kortfattat handlar det om en standard för att öka dynamiken i bilden ordentligt. Och nyckeln till detta är ljusstyrkan. Problemet är bara att även om nya tv-apparater har stöd för hdr så finns det inte något material att titta på än så länge. Det krävs nämligen att innehållet är gjort för hdr hela vägen från inspelning till tv-skärm - vilket kommer att ta något år gissar vi.

Fyra alternativa plattformar

Alla nya tv-apparater är givetvis smarta, men vilken plattform är egentligen bäst?

I teorin låter det ju vettigt att satsa på Android, som redan är en stor och etablerad plattform, men vi imponerades inte när vi testade Android-systemet i Sonys tv förra året. Philips satsar också på Android och i deras nyare apparater tycker vi att det fungerar bättre.

Samsung experimenterar med nya smart-tv-gränssnitt i nästan varje ny tv-modell, och fortfarande ligger de långt fram sett till både användarvänlighet och apputbud. LG:s Web-OS blir allt bättre samtidigt som Panasonic valt att satsa på Firefox OS.

Smart-tv

Bra val för mindre plånböcker
Även om du inte tänker köpa en tv i den här prisklassen är det intressant att titta på tillverkarnas toppmodeller. Dels för att du får en bra bild över vad du kan förvänta dig i nästa generation mellanklassapparater (både bildmässigt och på funktionssidan), dels för att du ser hur bra en tv kan bli när inte tillverkarna inte kompromissar.

Prisskillnaden mellan 65 och 55 blir allt mindre, men det är fortfarande storleken på tv:n som styr prislappen mest. 4K-paneler börjar leta sig ned i allt billigare modeller, och även om det inte är ett måste bildmässigt (framför allt i mindre apparater) bör du räkna med att full-hd inom kort kommer att kännas passé.

En annan sak som påverkar prislappen ordentligt är designen på tv-apparaterna. I toppmodellerna är konstruktionen oftast väldigt påkostad med metallram och rejält bordsstativ. Om det här inte är saker du vill betala extra för kan du direkt spara flera tusenlappar genom att hoppa ned ett steg till en enklare modellserie.