Det går fort i tv-branschen. Under året som har gått har 4K letat sig ned i allt lägre prisklasser och 65 tum börjar bli allt vanligare i våra vardagsrum. Testet är uppdaterat med nya produkter i december 2015.

De stora snackisarna nu är istället tekniker som oled (organic light-emitting diode) och hdr (high dynamic range) samt de nya konkurrerande smart-tv-plattformarna Tizen, Firefox OS och Android.

Det är i de allra senaste och dyraste tv-apparaterna de här nyheterna finns att skåda, därför valde vi att ta in toppmodellerna från respektive tillverkare för test.

Missa inte: Totala guiden: Allt du behöver veta inför ditt tv-köp

Test smart-tv

Mer dynamik med hdr
Redan i början av året, på CES-mässan i Las Vegas, visades en rad tv-apparater med stöd för hdr. Den här standarden känner vi främst till när det gäller kameror, men den är också väldigt intressant i tv-sammanhang.

Kortfattat handlar det om en standard för att öka dynamiken i bilden ordentligt. Och nyckeln till detta är ljusstyrkan. Problemet är bara att även om nya tv-apparater har stöd för hdr så finns det inte något material att titta på än så länge. Det krävs nämligen att innehållet är gjort för hdr hela vägen från inspelning till tv-skärm - vilket kommer att ta något år gissar vi.

Fyra alternativa plattformar

Alla nya tv-apparater är givetvis smarta, men vilken plattform är egentligen bäst?

I teorin låter det ju vettigt att satsa på Android, som redan är en stor och etablerad plattform, men vi imponerades inte när vi testade Android-systemet i Sonys tv. Samsung experimenterar med nya smart-tv-gränssnitt i nästan varje ny tv-modell, och fortfarande ligger de långt fram sett till både användarvänlighet och apputbud.

LG:s Web-OS blir allt bättre samtidigt som Panasonic valt att satsa på Firefox OS. I ärlighetens namn imponerades vi inte jättemycket av någon av plattformarna.

Smart-tv


Bra val för mindre plånböcker
Även om du inte tänker köpa en tv i den här prisklassen är det intressant att titta på tillverkarnas toppmodeller. Dels för att du får en bra bild över vad du kan förvänta dig i nästa generation mellanklassapparater (både bildmässigt och på funktionssidan), dels för att du ser hur bra en tv kan bli när inte tillverkarna inte kompromissar.

I somras testade vi tre billiga 4k-alternativ och där vann Panasonics Panasonic TX-55CX670 utmärkelsen ”Bästa köp”, en 55-tummare som då gick att köpa för 13 000 kronor.

Prisskillnaden mellan 65 och 55 blir allt mindre, men det är fortfarande storleken på tv:n som styr prislappen mest. 4K-panel börjar leta sig ned i allt billigare modeller, och även om det inte är ett måste bildmässigt (framför allt i mindre apparater) bör du räkna med att full-hd inom kort kommer att kännas passé.

En annan sak som påverkar prislappen ordentligt är designen på tv-apparaterna. I toppmodellerna är konstruktionen oftast väldigt påkostad med metallram, rejält bordsstativ och i Sonys fall även riktigt bra högtalare inbyggda.

Om det här inte är saker du vill betala extra för kan du direkt spara flera tusenlappar genom att hoppa ned ett steg till en enklare modellserie.

Så gjorde vi testet

Vi kontaktade tillverkarna och bad om de vassaste 65-tummarna de kunde uppbringa. Samsung, Panasonic, Sony och LG deltog medan den femte stora tillverkaren, Philips först inte kunde få fram någon ny modell i tid till testet. Nu har vi dock testat deras nya 7600-modell och kompletterat det stora jämförande testet med den apparaten.

Tv-apparaterna testades med ett antal olika testfilmer från usb-minne, bluray-skiva och streamingtjänster.

Bildkvalitet har vägt tungt i vår bedömning men vi har även vägt in smart-tv-funktioner, gränssnitt, design, anslutningsmöjligheter och pris när vi kommit fram till betygen.