I den här artikeln:

Uppdaterat 2017-03-07: Sonos Playbase

Vad är Sonos?

Sonos är den klart största aktören på högtalarmarknaden, mer specifikt inom vad som kallas "multiroom", högtalare som är ihopkopplade, men befinner sig i olika rum i hemmet. Sonos system bygger på wifi, men är ett eget slutet system. Väljer du Sonos lär du behöva fortsätta med det om du vill bygga ut med fler högtalare i fler rum. Sonos högtalare styrs från en app som är kompatibel med Iphone, Android och Windows. I appen kan du lägga till nya Sonos-enheter. Stöd finns för de flesta stora musiktjänster, som Spotify, Google Music, Deezer, Tidal, med flera. Stöder inte 24-bitars hd-ljud.

Sonos app
Med Sonos app kan du styra ljud i alla rum.

Sonos app True Play

Sonos Trueplay är en funktion för att optimera ljudet beroende på hur rummet ser ut. Högtalaren skickar ut ett ljud och appen använder sig av din telefons mikrofon för att känna av rummets uppbyggnad. För att ställa in ska gå runt i lagom maklig takt i rummet med din Android- eller Iphone-mobil medan högtalaren/högtalarna spelar testljud.

Missa inte: Stort test - bästa multiroom-högtalare

Appen innehåller ett gediget utbud av olika musiktjänster, och inställningsmöjligheterna för ett optimalt ljud är många. Och det är inget snack om saken, Sonos är fortfarande den bästa kombinationen av bra ljud tillsammans med en lysande applikation.

Sonos
Visste du att..? Det finns en dold tanke bakom Sonos logotyp. Att det står Sonos rakt upp och ner på en bakgrund av strålar kanske inte är så spännande, men loggan är faktiskt en visuell illusion. Testa att skrolla lite upp och ner så ser du plötsligt hur det pulserar likt ljudvågor runt Sonos.

Sonos i framtiden

Sonos har länge satt standarden för multi-roomhögtalare i det smarta hemmet, men konkurrensen hårdnar – dels inom segmentet, dels från en ny produktkategori. Smarta, uppkopplade högtalare som Amazon Echo och Google Home är på frammarsch, och förutom att vara en hjälpreda i köket, vardagsrummet och sovrummet, duger de även för att lyssna på musik genom.

Sonos planerar att tackla denna pågående förändring med fler samarbeten. Amerikanska The Verge har kommit över ett brev som Sonos nytillträdde vd Patrick Spence skickat ut till sina anställda, där han beskriver vad som väntar Sonos. Spence nämner bland annat att vägen framåt för Sonos är att producera mer innovativa produkter – och att få röststyrningstjänsterna inbyggda direkt i sina högtalare, precis som företaget lyckades bygga in stöd för musiktjänster som exempelvis Spotify. Nyckeln är att både "samarbeta och tävla med världsledande företag såsom Amazon, Google och – troligen – Apple".

Det verkar alltså som att vi kan få se fler röststyrningssystem som Amazons Alexa inbyggda i våra multiroom-högtalare i framtiden, och det är nog inte otänkbart att också fler konkurrerande företag tänker i samma banor. Redan idag börjar exempelvis Alexa leta sig in i smarta telefoner. För oss svenska konsumenter kan vi bara hoppas att dessa tjänster också blir internationella snart, och att en europeisk lansering inte är alltför långt bort.

Sonos högtalare
Play 1 och Play 5 från Sonos.

Test: Så bra är Sonos Play 1 och Sonos Play 5:II

Sonos Play:5 är ett klart lyft jämfört med föregångarna, inte minst formmässigt där de är mycket snyggare! Högtalarmodellen kommer i två färger, matt svart eller matt gräddvit finish i en sluten konstruktion. Dessa högtalare i kombination med till exempel Sonos högtalare Play:1 är en intressant uppsättning högtalare för den som vill ha en bra paketlösning med bra ljud.

Sonos styrka är mjukvaran och det enkla handhavandet. Två Sonos-högtalare går enkelt att stereo­koppla i appen (Läs mer om Sonos app True Play ovan) och tillsammans låter de väldigt bra och går att jämföra med en vanlig hifi-installation. Den mindre högtalaren installeras lika enkelt, och kopplas upp i samma nätverk för att sedan spela upp samma musik eller användas separat.

För en optimal ljudupplevelse bör du skaffa in ytterligare ett exemplar och förena dessa till ett stereopar, något du gör enkelt i den uppdaterade appen. Den fysiska volymknappen är ersatt med touch-funktion, och med svepande rörelser åt höger eller vänster byter du spår.

Stort plus för ljudet, mjukvaran och designen.

Läs hela testet här.

Video om hur du installerar Sonos-högtalaren.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Flexson Sonos Play:5 Bracket

Bästa pris just nu: 899 kr