Roliga teknikprylar har en förmåga att dra el, och av flera anledningar är det väldigt bra att försöka minska elanvändningen. Framför allt inför vintern när många av oss är beroende av el för att bara hålla hemmet varmt. Och som tur är finns det en hel del prylar som kan hjälpa till med det. Vi har hittar 32 bra prylar, appar och tips för att du ska kunna minimera din elanvändning utan att göra livet helt outhärdligt.


Prylarna för att spara el

1. Timer
En timer är bra ur flera synvinklar. Dels kan du låta belysning och annat aktiveras under de tider du vet att de behövs, dels kan lampor som tänds och släcks avskräcka tjyvar som då tror att någon är hemma.
Ställ in timern på att tända och släcka belysningen så riskerar du inte att lampor är tända hela natten i onödan.


2. Rörelsedetektor
När ingen är i rummet behöver inte lampan lysa, något du kan uppnå med en rörelsedetektor. Kanske fungerar det bäst med utomhusbelysning, det är inte lika roligt om ljuset slocknar när du sitter på toaletten.

LED-belysning för utomhusbruk med rörelsedetektor.


3. Smart elmätare
En smart elmätare tillsammans med särskilda enheter på valda eluttag hjälper dig att få total kontroll på vad som drar el hemma. Du behöver en modern elektronisk elmätare med en lysdiod som blinkar i takt med att du förbrukar el.
En modern elmätare är en förutsättning för att du ska kunna hålla reda på elförbrukningen.


4. Köp ny kyl och frys
Kyl- och frysskåp kan sluka en hel del el, men det beror i mycket hög grad på hur gamla produkterna är. Nya skåp kan dra hela 80 procent mindre el än de som har femton år på nacken, vilket kan vara en bra anledning att skaffa nytt.

Ett nytt kylskåp kan dra 80 % mindre el än ditt gamla skåp.


5. Kocka med induktion
Om du har en något äldre spis kan du vara säker på att den slukar en del ström. En induktionshäll är betydligt effektivare och ger mindre spillvärme – här finns el att spara. Tänk bara på att du måste använda kokkärl med magnetisk botten, annars blir det en kall middag.

Induktionshällen är både snygg och strömsnål – ett bra val om du ska byta spis.


6. Skaffa en termometer
Ofta tillagar vi maten för länge, vilket får trista följder. Dels är överkokt mat inte så rolig att äta, dels går det åt mer elektricitet. Med en vass matlagningstermometer blir maten både godare och billigare att laga – med Igrill kan du hålla koll på temperaturen via telefonen.

Termometern säger till exakt när det är dags att stänga av spisen.


7. Byt till LED-belysning
En LED-lampa kräver bara omkring 20 procent av vad en glödlampa drar, exempelvis kostar en sjuwattslampa (motsvarar cirka en 60 watts glödlampa) bara 23 kronor per år om den är tänd sex timmar per dygn. Tänk bara på att inte använda LED tillsammans med timer, den drar då mer el än vad du sparar på att använda den.
En LED-lampa är inte billig i inköp, men drar mycket mindre el än glödlampor och lågenergilampor.


8. Dimmer
En dimmer kan användas för att minska elförbrukningen på dina lampor och samtidigt göra belysningen mysigare och mer anpassad till rummet. Det finns olika typer av dimmer, kontrollera att din fungerar med den typ av lampor du har.
En dimmer ger såväl mysbelysning som en något mer angenäm elräkning.
9. Köp tv med inbyggd box
En separat digitalbox kan vara bra att ha på många olika sätt men ur energisynvinkel har den sina nackdelar. En box med inbyggd hårddisk kan dra en hel del ström, särskilt om den får stå på standby när den inte används. Med en box inbyggd i tv:n används inte alls lika mycket elektricitet.


Den inbyggda digitalboxen drar inte på långa vägar lika mycket ström som en extern box.

10. Grenuttag med brytare
I stället för att stänga av alla elektronikprylar och dra ur alla laddare manuellt kan du koppla allt till ett grenuttag med strömbrytare. På så sätt räcker det med att slå ifrån strömmen på ett enda ställe för att allt ska göras helt strömlöst.


Det är skönt att kunna släcka allt med en enda strömbrytare.

11. Släck allt direkt
Med en Telldus Tellstick Net kan du släcka stora delar av hemmet på en gång, inklusive laddare, lampor och tv-apparater. Den är kompatibel med de flesta fjärrströmbrytare på marknaden och kan schemaläggas eller styras via en fjärr eller telefon.


Tellstick Net ansluts till nätverket, därefter kan du släcka hela hemmet från andra sidan jorden.

12. Solcellsladdare
Med många prylar som ska laddas drar elförbrukningen snabbt i väg. Med en solcellsladdare kan du ladda såväl prylar som batterier utan att blanda in andra elleverantörer än solen – mycket miljövänligt och helt gratis.


Solcellsladdaren är inte blixtsnabb, men laddar dina batterier gratis.

13. Ta vara på solenergin
Den ultimata elsparprylen är givetvis ett eget kraftverk, något som emellertid kräver en del utrymme. Finns detta finns också möjligheten att bli näst intill självförsörjande på el med solens hjälp, och till och med kanske sälja överskottet.


Med solpaneler på taket kan du spara så mycket el att du kan sälja överskottet.

14. Vindkraftverk
Om du har en hyfsat stor tomt kan du installera ett eget vindkraftverk – det ger stora elbesparingar varje år. Du behöver inget särskilt bygglov så länge rotordiametern håller sig under tre meter och mastens höjd är maximalt 20 meter.
Ett vindkraftverk ger billig närproducerad elektricitet.


15. Flödesregulator
Om du betalar för ditt vatten – och framför allt uppvärmningen av vattnet – kan en flödesregulator spara stora mängder el. Genom att i viss mån strypa vattenflödet i exempelvis duschen kan en familj på fyra personer spara ett par tusenlappar om året.
Regulatorn begränsar vattenflödet och minskar användningen av varmvatten.


16. Ngenic Tune
Ngenic Tune är en avancerad termostatlösning som noggrant analyserar ditt hem och dess uppvärmning. Uppgifterna laddas upp till en server som beräknar hur bostaden ska värmas upp mest effektivt, och enligt uppgift ska du kunna spara upp till 15 % av din uppvärmningskostnad. Dessutom kan systemet analysera olika elavtal och föreslå vilket som är bäst för dig.

Ngenic Tune gör en avancerad analys av ditt inomhusklimat för att kunna optimera energiförbrukningen.


17. Minsolo Energidisplay
Energidisplay är ett smidigt sätt att få koll på elförbrukningen hemma. Den fästs på elmätarens pulsöga och sänder informationen trådlöst till en separat display. Här kan du enkelt se hur mycket du förbrukar just nu, hur mycket du förbrukat under dagen och hur du ligger till jämfört med de mål du satt upp.

Minsolo Energidisplay är lätt att installera och ger grafisk information om din förbrukning.

18. Energywatch
Energywatch är en liten apparat som samlar in data om elförbrukningen från din elmätare. Genom att koppla den till ditt nätverk kan du få tydlig information om hur din elförbrukning ser ut i realtid och enkelt se vilka effekter dina eventuella åtgärder får.


Energywatch


19. Smart Plug – eluttag de luxe
Smart Plug är ett slags smart eluttag som ger dig full kontroll över användning och elförbrukning. Du kan fjärrstyra alla apparater som anslutits via en Smart Plug, och skapa olika scheman för tändning och släckning – med eller utan slumpfunktion. Givetvis kan du också se hur mycket el en apparat förbrukar.

Det smarta eluttaget låter dig fjärrstyra dina prylar och hålla koll på förbrukningen.

20. Använd vattenkokaren
Det känns ganska naturligt att använda spisen för att koka upp vatten till middagspastan, men det går att göra mer energismart. Vattenkokaren är klart mer effektiv när det gäller just detta, och kan spara dig många kronor om du ofta värmer vatten.


Vattenkokaren känns inte som den hetaste prylen hemma, men den är effektiv när det gäller att spara el i matlagningen.

21. Smart Temp
Den här uppkopplade termometern ger dig ständig översikt över inomhustemperaturen hemma eller i stugan. Genom att hålla koll på temperaturen via telefonen kan du anpassa din uppvärmning så att du inte gör av med för mycket el.


Smart Temp ansluts till ditt wifi och ger dig järnkoll på inomhustemperaturen.

22. Välj rätt tv-apparat
Olika tekniker för skärmar drar olika mycket el. Den teknik som drar mest el är i regel plasma, medan oled-tekniken är mest energieffektiv. Lcd-apparater placerar sig ungefär mitt emellan dem. Det kanske inte är någon bra idé att rusa i väg och köpa en ny tv bara på grund av strömförbrukningen, men det är bra att ha i huvudet inför ett nyköp.


En oled-tv drar mindre ström än såväl plasma- som lcd-apparater.

23. Håll koll på märkningen
När du överväger att köpa en ny pryl ska du definitivt väga in dess energiförbrukning. Två i övrigt likartade modeller kan dra väldigt olika mycket ström, vilket kan bli kostsamt i slutändan. Välj grejer med låg förbrukning, och titta gärna efter energimärkningarna Svanen, Energy Star och TCO-märket.


Vissa märkningar innebär att det handlar om en energisnål modell.