Roliga teknikprylar har en förmåga att dra el, och av flera anledningar är det väldigt bra att försöka minska elanvändningen. Framför allt inför vintern när många av oss är beroende av el för att bara hålla hemmet varmt. Och som tur är finns det en hel del prylar som kan hjälpa till med det. Vi har hittar 32 bra prylar, appar och tips för att du ska kunna minimera din elanvändning utan att göra livet helt outhärdligt.

Prylarna för att spara el


1. Timer

En timer är bra ur flera synpunkter. Dels kan du låta belysning och annat aktiveras under de tider du vet att de behövs, dels kan lampor som tänds och släcks avskräcka tjyvar som då tror att någon är hemma.

Timer


2. Rörelsedetektor

När ingen är i rummet behöver inte lampan lysa, något du kan uppnå med en rörelsedetektor. Kanske fungerar det bäst med utomhusbelysning, det är inte lika roligt om ljuset slocknar när du sitter på toaletten.

LED-belysning för utomhusbruk med rörelsedetektor.


3. Smart elmätare

En smart elmätare tillsammans med särskilda enheter på valda eluttag hjälper dig att få total kontroll på vad som drar el hemma. Du behöver en modern elektronisk elmätare med en lysdiod som blinkar i takt med att du förbrukar el.
En modern elmätare är en förutsättning för att du ska kunna hålla reda på elförbrukningen.


4. Köp ny kyl och frys

Kyl- och frysskåp kan sluka en hel del el, men det beror i mycket hög grad på hur gamla produkterna är. Nya skåp kan dra hela 80 procent mindre el än de som har femton år på nacken, vilket kan vara en bra anledning att skaffa nytt.

Ett nytt kylskåp kan dra 80 % mindre el än ditt gamla skåp.


5. Kocka med induktion

Om du har en något äldre spis kan du vara säker på att den slukar en del ström. En induktionshäll är betydligt effektivare och ger mindre spillvärme – här finns el att spara. Tänk bara på att du måste använda kokkärl med magnetisk botten, annars blir det en kall middag.

Induktionshällen är både snygg och strömsnål – ett bra val om du ska byta spis.


6. Skaffa en termometer

Ofta tillagar vi maten för länge, vilket får trista följder. Dels är överkokt mat inte så rolig att äta, dels går det åt mer elektricitet. Med en vass matlagningstermometer blir maten både godare och billigare att laga – med exempelvis Igrill kan du hålla koll på temperaturen via telefonen.

Termometern säger till exakt när det är dags att stänga av spisen.


7. Byt till LED-belysning

En LED-lampa kräver bara omkring 20 procent av vad en glödlampa drar, exempelvis kostar en sjuwattslampa (motsvarar cirka en 60 watts glödlampa) bara 23 kronor per år om den är tänd sex timmar per dygn. Tänk bara på att inte använda LED tillsammans med timer, den drar då mer el än vad du sparar på att använda den.