Ska du köpa högtalare är det bäst att börja fundera på vad som är viktigast för dig – naturtroget ljud, bra batteritid eller kanske snygg design? Det finns otroligt många bärbara högtalare att välja mellan och det är svårt att välja rätt modell.

M3 har testat ett stort antal högtalare den senaste tiden och vi konstaterar att tillverkarna blivit allt bättre på att få till ljudet även i de mer slimmade modellerna.

Här är de bästa högtalarna du kan köpa just nu.

JBL

JBL Clip 2 – Resehögtalare som tål det mesta

JBL Clip 2 hör till minstingarna i testet, men den är inte mindre tålig (eller ens dålig) för det. Tvärtom är den robust, vattenskyddad och dessutom utrustad med en praktisk karbinhake. En perfekt kompanjon på resan – en tar knappt någon plats i resväskan.

Läs även: Så hittar du billigaste sista-minuten-resan

Ljud och storlek brukar hänga ihop, och visst: Det går att få tag på bättre ljud än såhär, men sett till både pris och storlek presterar JBL Clip 2 riktigt bra. För den som vill ha så bra ljud ur så litet format som möjligt är det här en riktig fullträff. Läs hela testet här!

plus

Vattentålig.
Enkelt handhavande.
Smidigt format.

minus

Distorsion vid maxvolym.
M3 rekommenderar
Fakta JBL Clip
       
Tillverkare: JBL
Pris: 590 kronor.
Batteritid:Upp till 8 timmar.
Vattentåliga:Ja.
Uteffekt:1 x 3 W.
Frekvensomfång:120Hz – 20kHz.
Mått:141 x 94 x 42 mm.
Vikt:184 gram.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Philips BT6700 – Enkel högtalare för under 1000-lappen

Snart är säsongen då en portabel högtalare är ett måste här. Och utbudet är enorm, med stenhård konkurrens som följd. Philips har de senaste åren satsat på relativt små portabla högtalare med enkelt handhavande och i lite ruggat utförande. Och varför inte, det gäller att nischa sig och markera revir. Tidgare testade vi bland andra BT6000 från Philips och denna, med namnat BT6700, måste ses som efterträdaren. För likheterna är slående. Så pass att vi undrar varför den ens lanserats.

Mått och vikt är identiska, liksom utseendet förutom färgen. Den enda skillnaden vi kan hitta är Bluetooth 4.1 istället för 4.0, som i detta fall innebär stabilare överföring och möjlighet till att ansluta två enheter samtidigt. Du kan alltså spela upp en låt från en annan enhet genom att först pausa uppspelningen på den ”första” enheten och sedan spela upp en annan låt från den andra enheten direkt.

Philips BT6700

Designen håller än, trots avsaknad av nyheter. Med den cylinderformade konstruktionen kommer även en hyfsad spridning av ljudet. På vardera sida finns högtalarelement samt basradiatorer, och högtalaren kan placeras ståendes eller liggandes. IPX4-klassningen innebär att den tål en del väta och således är BT6700 perfekt att ta med till stranden.

Sammankopplingen sker via ett tryck på bluetooth-knappen. Enheten dyker upp inom ett par sekunder i din smartphone och saken är biff, enklare kan det inte bli. Samma knapp används för att svara på inkommande samtal (ja, högtalaren är utrustad med mikrofon). På undersidan, skyddad av ett gummilock, finns usb-port för laddning samt 3,5 mm-uttag och ovansidan kröns av volymreglaget. Enkelt så det förslår.

Ljudet är överraskande bra med tanke på den nätta kroppshyddan. Effekten på 2 x 6 Watt låter kanske inte så spännande men faktum är det fyller det lilla rummet med riktigt fylligt ljud. Vi snackar bra bas och distinkt och luftigt i det övre registret. Det går att kräma på rejält ända upp till max utan att ljudet förvrängs eller brister. Batteritiden ligger på runt åtta timmar, vilket får anses vara fullt godkänt.

Omdöme

Philips BT6700 är en relativt billig högtalare utan egentliga svagheter och vi gillar konceptet sedan tidigare. Men i och med att det är en helt ny högtalare blir det lite av ”jaha?” när vi packar upp den och upptäcker att det inte tillkommit några som helst nyheter förutom just i form av ny bluetooth-standard. Det är fortfarande samma perfekta resesällskap och samma välljudande toner. Men vi hade väntat oss mer – särskilt eftersom föregångaren är minst lika bra och dessutom billigare.

plus

Vattentålig
Enkelt handhavande
Smidigt format

minus

Inga direkt nyheter

Fakta Philips BT6700                                

Pris: 990 kronor                                                                                                
Batteritid: upp till 8 timmar
Stänktålig: Ja (IPX4)
Uteffekt: 2 x 6W
Frekvensomfång:i.u
Mått: 188 x 71 x 70 mm
Vikt: 0,5 kilo

Betyg 6 av 10Betyg 6 av 10

Kef Nuo

Kef Muo – Imponerande ljudkvalitet

Högtalaren Kef Muo ser inte mycket ut för världen. Och det är inte så många som har höga förväntningar på en bärbar högtalare. Ljudkvalitet och bärbar högtalare är snarare är motsatser än synonymer. Formgivningen lämnar lite att önska. Ett metallhölje löper runt hela högtalaren och tyngden på nästan ett kilo är förtroendeingivande. Rundade kanter och ett par feta gummifötter på undersidan gör att den står stadigt på plant underlag. På ena sidan sitter funktionsknapparna för volym och strömbrytaren. Muo kommer i en rad olika färger och är riktigt snygg trots den modesta designen.

M3 rekommenderarMuo går att använda precis som en vanlig stand alone-högtalare eller ihopkopplad (med hjälp av appen) med ytterligare en för att bilda ett stereo-par. I stående läge spelar de stereoljud och lägger du dem i horisontellt läge går de automatiskt in i ”Party-mode” och spelar samma ljud i samtliga högtalare.

Bäst av allt när det kommer till den här lilla krabaten är ändå ljudet den ger ifrån sig. Det här är riktigt bra! Ett mer balanserat ljud har vi nog inte stött på i klassen, med ett träffsäkert mellanregister och en diskant i världsklass som kronan på verket. Visst hade basen kunnat trycka på mer och gå djupare, men den fysiska begränsningen går inte att åsidosätta oavsett element och teknik.

3 500 kronor kan kännas en aning blodigt för en så pass liten högtalare med relativt få funktioner, men ljudet den presterar överväger och vi rekommenderar den utan att tveka en sekund.

Fakta Kef Muo
Tillverkare: KEF
Anslutningar: Bluetooth, nfc, 3,5 mm aux.
Batteritid: Upp till 12 timmar.
Storlek: 210 mm x 60 mm x 80 mm
Vikt: 0,8 kilo
Pris: 3 490 kronor

plus

Enkel installation
Grymt ljud med tanke på storlek
Avskalad och snygg design

minus

Kostar en slant

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Marshall Stockwell

Marshall Stockwell – Smidig och snygg

Marshalls nya modell Stockwell är en tunn och smidig högtalare som gör sig riktigt bra i köket eller sovrummet. Samtidigt som den med lätthet ryms i väskan när du ska iväg på resa.

Om du inte känner igen Marshalls design är du antagligen fullständigt ointresserad av rockmusik. Marshalls lådor med den klassiska loggan på tygfronten är något de flesta rockers har någon form av relation till. Stockwellmodellen känns riktigt gedigen och vi gillar detaljen med att volym- och tonreglagen på ovansidan går att trycka ned och dölja för mer slimmat utseense, eller när du ska packa med dig högtalaren och vill undvika att dessa skadas.

Ljudmässigt hade vi inte jättehöga förväntningar med tanke på det slimmade formatet, men det här lilla krutpaketet har ordentligt med volymresurser. Det är ordentlig tyngd i ljudet samtidigt som ljudbilden överlag är ganska naturlig. Men vi saknar lite tydlighet och dynamik i ljudet. Och vi hade gärna sett ett reglage för att justera mellanregistret, det blir en aning trubbigt med bara bas och diskant.

Tillverkaren utlovar hela 25 timmars batteritid, och även om vi inte kom upp riktigt i den tiden (den höll ut i nästan 21 timmar!) så är det få modeller som kommer i närheten av Marshall Stockwell på den här punkten. Och usb-porten på baksidan kan du använda för att ladda upp din smartphone.

Fakta: Marshall Stockwell
Mer info: www.marshallheadphones.com
Vikt: 1,2 kilo
Mått: 260 × 140 × 41 mm
Anslutning: Bluetooth 4.0, usb, 3,5 mm
Batteritid: Upp till 25 timmar
Pris: 1 490 kronor

plus

Snygg och gedigen
Spelar högt och med bra tyngd
Bra batteritid

minus

Ingen justering av mellanregister
En aning otydligt ljud

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Marshall Kilburd

Marshall Kilburn – Nostalgiskt tunggung

Marshall tillverkar några av de coolaste modellerna på marknaden, och har så gjort sedan den första förstärkarliknande modellen såg dagens ljus för några år sedan.

Hanwell, Woburn, Stanmore och Acton är samtliga modeller som inger respekt och som flertalet gånger visat att de är att räkna med även ljudmässigt. Med Kilburn erbjuds nu batteridrift, något som tidigare saknats i tillverkarens arsenal av produkter. Kilburn balanserar i och för sig på gränsen till att kunna kallas resehögtalare med tanke på storlek och vikt, men vill inte kunna ta med sig en Marshall-stack på solsemestern.

Designen är som övriga modeller i skön retrostil och kvalitetskänslan är hög med det läderklädda kabinettet i svart eller gräddvitt, de klassiska mässingsreglagen och tygfronten med den respektingivande logotypen. Hela paketet skriker ”Spela mig… Högt!”

Parning sker på klassiskt vis, det vill säga genom att söka efter enheten på din smartphone eller via aux-ingången på toppen, nfc saknas med andra ord. Reglagen är tre till antalet: För volym, diskant och bas. Känslan är även här genomgående hög.

Prestandamässigt finns inte mycket att klaga på heller. Det går verkligen att kräma på ordentlig med tanke på storlek och element. Basen är imponerande och håller hela vägen upp till nästan maxvolym slår igenom och tenderar att gå över i burkighet. Men över lag håller det över hela registret så har du råd och överväger du ett köp kommer vi inte avråda dig.

Fakta: Marshall Kilburn
Mer info: www.marshallheadphones.com
Vikt: 3 kilo
Mått: 242 x 140 x 140 mm
Anslutning: Bluetooth 4.0, 3,5 mm
Batteritid: Upp till 20 timmar
Frekvensomfång: 62-20 000 Hz
Pris: 1 950 kronor

plus

Designen
Ljudet
Batteritiden

minus

Lite burkigt ljud vid maxvolym
Kostar en slant

Betyg 7 av 10


UE Megaboom

UE Megaboom – Poolpartyts okrönte konung

Ultimate Ears kan mycket väl vara den optimala res- och poolpartyhögtalaren om vi ser till funktioner och med tanke på att den är ipx7-klassad, en klassning som innebär att den är vattentät. Och visst fungerar den efter ett dopp i sjön utan problem. Konstruktionen är liknande den i Philips BT6000, det vill säga ett ”360-gradigt” ljud även om du emellertid märker åt vilket håll diskanterna exakt är riktade.

Bestyckningen består av två stycken 2-tumselement samt två 4 tum stora passiva baselement som lyckas med konstycket att leverera ett riktigt imponerande och dynamiskt ljud med en ansenlig bas, ett tydligt mellanregister och en galet träffsäker diskant. Riktigt bra.

Med hjälp av appen som kan laddas ner via Appstore eller Google Play kan du med en grafisk equalizer laborera med ljudet, kolla batterikapaciteten och ställa in alarm samt även jacka på ytterligare en Megaboom och då välja om du vill köra dem som stereo-par eller var och en för sig.

Fakta: UE MegaboomM3 rekommenderar
Vikt: 887 gram
Mått: 83 mm i diameter x 226 mm
Anslutning: Bluetooth, nfc, 3,5 mm
Batteritid: Upp till 20 timmar
Frekvensomfång: 65-20 000 Hz
Pris: 1 490 kronor

plus

Ljudet
Funktioner
Vattentät

minus

Relativt dyr
Inte den snyggaste högtalaren vi stött på

Betyg 8 av 10


Denon Envaya

Denon Envaya – Träffsäker kameleont

Denons Envaya är precis som Argon och B&O relativt platt i sin konstruktion och går med lätthet ned i väskan utan att ta för mycket plats. Kvalitetskänslan i materialet är hög och den högglansiga plasten ger en viss lyxkänsla.

Ovansidan pryds av stora och lättförståeliga funktionsknappar och på ena sidan finns en usb-utgång för laddning av din telefon eller platta. Det medföljer fyra färgglada fronttyg som enkelt byts ut bakom högtalarskyddet om du skulle vilja förnya din enhet och på baksidan finns ett utfällbart stöd som gör att högtalaren står relativt stadigt.

Envaya låter riktigt bra och framförallt går det att spela högt! Basen imponerar rejält med tanke på den lilla kroppshyddan och övriga frekvenser levereras med en klarhet och detaljrikedom vi annars hittar i betydligt dyrare (och större) pjäser.

Fakta: Denon Envaya
Vikt: 1,3 kilo
Mått: 255 x 141 x 48 mm
Anslutning: Bluetooth, nfc, 3,5 mm, usb
Batteritid: Upp till 10 timmar
Frekvensomfång: Uppgift saknas
Pris: 1 699 kronor

plus

Kvalitetsbygge
Riktigt bra ljud
Smidigt format

minus

Få inställningsmöjligheter av ljudet
Batteritiden

Betyg 7 av 10


Bang & Olufsen Beoplay A2

Bang & Olufsen Beoplay A2 – Dynamisk dansk design 

Danska Bang & Olufsen behöver ingen närmare presentation när det gäller design – eller skrämmande prislappar heller för den delen. Beoplay A2 är inget undantag i något av fallen. Den är förbaskat snygg och med den på sidan placerade läderremmen är den enkel att bära med sig. M3 rekommenderar

Beoplay A2 har element på båda sidor (3-tum stora bas/mellanregister, 3-tum stor slavbas samt en 0,75-tumsdiskant på varje sida) vilket gör att musiken hörs lika bra oavsett var du sitter i förhållande till högtalaren. B&O kallar tekniken True 360 och ljudet är förförande bra.

Basen imponerar verkligen och övriga element lirar otroligt tillsammans med en dynamik och klarhet som sopar banan med övriga i startfältet. Batteritiden imponerar även den – hela 24 timmars oavbrutet spelande är riktigt bra, och något som endast spelaren från Argon kan matcha. Det finns en usb-port på sidan om du skulle behöva ladda din smartphone, vilket under användning givetvis drar ned batterilivslängden, men en funktion som ibland kan vara ovärderlig.

Fakta: B&O Beoplay A2
Mer info: www.beoplay.com
Vikt: 1,1 kilo
Mått: 44 x 142 x 256 mm
Anslutning: Bluetooth 4.0, 3,5 mm, usb
Batteritid: Upp till 24 timmar
Frekvensomfång: 55-20 000 Hz
Pris: 2 490 kronor

plus

Designen, ett mästerverk
Ljudet
Batteritid

minus

Högt pris
Saknar nfc

Betyg 8 av 10


Philips BT 6000

Philips BT 6000 – Ljud i alla riktningar

Den är obestridligt smidigt till formatet, den här lilla rackaren, och dessutom riktigt snygg. BT 6000 är endast drygt 18 centimeter lång med hög kvalitetskänsla. Den runda formen med full-range högtalare på både fram- och baksida gör att den kan placeras både liggandes eller ståendes med en ljudbild som sprids i 360 grader.

Den är ipx4-klassad och lämpar sig med andra ord utmärkt för utomhusaktiviteter även om det regnar. Toppen består av ett skyddat vred i aluminium som du styr volymen med och stänger av och slår på högtalaren med.

M3 rekommenderarPå undersidan är audio-in (3,5 mm) samt usb-kontakten för laddning väl skyddat under ett tätslutande gummilock. Kommunikationen sker via bluetooth (standard alternativt nfc) eller via signalkabel till 3,5 mm-ingången. Ljudbilden som målas upp är levande och dynamisk över hela registret med mycket luft och krispighet. Maxvolymen är väl avvägd och peakar precis innan högtalarelementen knäar och slår ifrån. Batteriet klarar åtta timmars spelande och prislappen är allt annat än avskräckande.

Fakta: Philips BT6000
Mer info: www.philips.se
Vikt: 490 gram
Mått: 188 x 71 x 28 mm
Anslutning: Bluetoorh 4.0, 3,5 mm, usb
Batteritid: Upp till 8 timmar
Frekvensomfång: 40–20 000 Hz
Pris: 740 kronor

plus

Prisvärd
Bra ljud
Tål tuffa tag

minus

I sammanhanget klent batteri

Betyg 8 av 10