Multiroom-högtalare är hett, och även om det inte är något nytt fenomen så är det under de senaste två åren som det har lossnat ordentligt, mycket tack vare Sonos högtalare som revolutionerade marknaden. Det märks inte minst på att multiroom har blivit ett av de mest använda sökorden när det gäller ljud i hemmet.

Vi svenskar verkar helt enkelt omättliga, och tillverkarna är inte sena med att presentera nyheter som ska locka oss att köpa nytt, komplettera eller uppgradera våra system. 

Sonos app
Sonos app. Många högtalare i dag kan styras via en app. På bilden är Sonos app för att styra företagets högtalare som du placerar i olika rum.

Högtalare styrs via app

Vad multiroom handlar om är helt enkelt trådlösa högtalare som går att koppla ihop med såväl datorn som mobilen och surfplattan. Du väljer själv hur många högtalare du ska ha och du styr dem enklast via en app eller ett program. Sonos var pionjären när det gäller den här sortens produkt, men nu finns det gott om alternativ från andra tillverkare.

Mjukvaran viktigare

Själva högtalarna och ljudet står givetvis i centrum för vårt test, men mjukvaran blir allt viktigare och är i stort sett avgörande för att lyckas nå ut till den breda massan. Att kunna erbjuda de största eller mest populära musiktjänsterna i själva appen, och att dessa funktioner fungerar klanderfritt är otroligt viktigt för att lyckas i denna djungel av olika produkter och 
lösningar.


2 st Sonos Play:5, 1 st Play:1

Sonos högtalare är fortfarande herren på täppan

Sonos Play högtalare
Sonos. Högtalarna Play 1 och Sonos Play 5.

Nya Sonos Play:5 var en välkommen nyhet i höstas då de gamla verkligen kändes omoderna, inte minst formmässigt. Lägre, djupare och mycket snyggare!

Modellen kommer i två färger, matt svart eller matt gräddvit finish i en sluten konstruktion. Ett par av dessa tillsammans med en Sonos Play:1-högtalare är en intressant uppsättning högtalare för den nyinvigde som vill ha ett bra ljud till ovan nämnda exempel på paketlösning.

Sonos styrka är onekligen mjukvaran och det enkla handhavandet. Två Play:5 går enkelt att stereo­koppla i appen och tillsammans låter de fantastiskt och kan utan problem mäta sig med en traditionell hifi-installation. Den mindre högtalaren installeras lika enkelt, och kopplas upp i samma nätverk för att sedan spela upp samma musik eller användas separat.

Sonos kalibrerar ljudet i rummet

Sonos har ett nyutvecklat kalibreringsverktyg som heter Trueplay för att optimera ljudet beroende på hur rummet ser ut – och det går att köra till samtliga högtalare. Högtalaren skickar ut en ljudsignal och appen använder sig av din telefons mikrofon för att känna av rummet och kalibrerar därefter ljudet.

Appen innehåller ett gediget utbud av olika musiktjänster, och inställningsmöjligheterna för ett optimalt ljud är många. Och det är inget snack om saken, Sonos är fortfarande den bästa kombinationen av bra ljud tillsammans med en lysande applikation!


plus

Ljudet.
Mjukvaran.
Designen.

minus

 Priset.

 

Stora högtalaren: Sonos Play:5 II

M3 Bäst i testAnslutning Wifi 802.11b/g, 10/100 Mbps ethernet
Tjänster Songl, Spotify, Deezer med flera
Mått (H x B x D) 20,3 x 36,4 x 15,4 centimeter
Vikt 6,4 kg
Pris 5 400 kronor

Lilla högtalaren: Sonos Play:1

Anslutning Wifi 802.11b/g, 10/100 Mbps ethernet
Tjänster Songl, Spotify, Deezer med flera
Mått (H x B x D) 12,0 x 16,1 x 12,0 centimeter
Vikt 1,9 kilo
Pris 2 200 kr

Betyg 9 av 10
Betyg 9 av 10