Nu har både Xbox One och Playstation 4 funnits i snart tre år och eventuella barnsjukdomar har Microsoft och Sony förhoppningsvis lyckats kurera. I dag finns också ett gediget bibliotek av spel till vardera konsolen och massor av fler titlar är på gång.

Så vilken konsol ska du ha? Vilken är snabbast, smartast, roligast och har spelen du bara inte får missa? Här är en snabb guide till maskinerna som vill äga ditt vardagsrum.

Priset och tekniken
Xbox One och Playstation 4 konkurrerar stenhårt om allt. De slåss om samma typ av användare och om att få exklusiva speltitlar av samma utvecklare. Under hösten har båda konsolerna fått uppdaterade versioner i form av Playstation 4 Pro och Xbox One S.

Just de uppdaterade konsolerna är viktiga att ha med i beräkningen. Xbox One S ersätter Xbox One, och det är med andra ord den du förmodligen kommer hitta i butikshyllorna. För Playstation 4 behöver du istället välja mellan Playstation 4 Slim och Playstation 4 Pro – och här finns en del viktiga saker att tänka på.

ps4 pro
Playstation 4 Pro är både dyrare och större än Playstation 4 Slim, men kommer också med stöd för 4k och hdr.

Missa inte: Playstation 4 Pro – så bra är Sonys nya monsterkonsol

Äger du en 4k-tv eller en tv med stöd för hdr är det Playstation 4 Pro du ska välja, eftersom den konsolen har stöd för de teknikerna. Då får du bättre bild och snyggare ljuseffekter. Playstation 4 Pro har även bättre prestanda, vilket betyder något kortare laddningstider och möjlighet till fler detaljer i spelen. Prismässigt hamnar Playstation 4 Pro (inklusive 1 TB hårddisk) på cirka 4 300 kronor.

Missa inte: Playstation 4 eller Playstation 4 Pro – vilken ska jag välja?

Dustin

Missa inte: Playstation 4 Slim: Mindre format och tystare fläktar – men inte helt perfekt

Playstation 4 Slim med 1TB hårddisk är ungefär 1 000 kronor billigare än Pro. Ännu billigare blir det om du nöjer dig med en hårddisk på 500 GB, då kostar Playstation 4 Slim ungefär 2 800 kronor. Äger du ingen 4k-tv och inte har några planer på att köpa en den närmsta tiden kommer du klara dig bra med den billigare Playstation 4 Slim.

Dustin

Missa inte: Xbox One S regerar på konsoltronen – men hur länge?

Prismässigt är Xbox One S med 500 GB hårddisk hamnar på cirka 2 800 kronor. Vill du ha en hårddisk på 1 TB kostar Xbox One S cirka 3 500 kronor.

Cdon
Xbox One kommer med en spelkontroll, ett enkelt headset och med eller utan Kinect. Sony har också en liknande rörelsekontroll, men den får du alltid köpa separat.

 

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning