Nu har både Xbox One och Playstation 4 funnits ute ett bra tag år och eventuella barnsjukdomar har Microsoft och Sony förhoppningsvis lyckats kurera. I dag finns också ett gediget bibliotek av spel till vardera konsolen och massor av fler titlar är på gång. Dessutom släppte Nintendo sin Switch för bara några månader sedan.

Så vilken konsol ska du ha? Vilken är snabbast, smartast, roligast och har spelen du bara inte får missa? Här är en snabb guide till maskinerna som vill äga ditt vardagsrum.

Priset och tekniken
Xbox One och Playstation 4 konkurrerar stenhårt om allt. De slåss om samma typ av användare och om att få exklusiva speltitlar av samma utvecklare. Under förra året fick båda konsolerna fått uppdaterade versioner i form av Playstation 4 Pro och Xbox One S.

Just de uppdaterade konsolerna är viktiga att ha med i beräkningen. Xbox One S ersätter Xbox One, och det är med andra ord den du förmodligen kommer hitta i butikshyllorna. På horisonten hittar vi Xbox Scorpio – en kraftig konsol som vi ännu inte har alla detaljer kring, men som vi kommer att få veta mer om under E3-mässan i mitten av juni.

Läs mer: Xbox One S vs Xbox Scorpio – vilken konsol ska du välja?

För Playstation 4 behöver du istället välja mellan Playstation 4 Slim och Playstation 4 Pro – och här finns en del viktiga saker att tänka på.

ps4 pro
Playstation 4 Pro är både dyrare och större än Playstation 4 Slim, men kommer också med stöd för 4k och hdr.

Missa inte: Playstation 4 Pro – så bra är Sonys nya monsterkonsol

Äger du en 4k-tv eller en tv med stöd för hdr är det i dagsläget Playstation 4 Pro du ska välja, eftersom den konsolen har stöd för de teknikerna. Då får du bättre bild och snyggare ljuseffekter. Playstation 4 Pro har även bättre prestanda, vilket betyder något kortare laddningstider och möjlighet till fler detaljer i spelen. Prismässigt hamnar Playstation 4 Pro (inklusive 1 TB hårddisk) på cirka ungefär 4 000 kronor.

Läs mer: Playstation 4 eller Playstation 4 Pro – vilken ska jag välja?

Dustin

Missa inte: Playstation 4 Slim: Mindre format och tystare fläktar – men inte helt perfekt

Playstation 4 Slim med 1 TB hårddisk är ungefär 1 000 kronor billigare än Pro. Ännu billigare blir det om du nöjer dig med en hårddisk på 500 GB, då kostar Playstation 4 Slim ungefär 2 400 kronor. Äger du ingen 4k-tv och inte har några planer på att köpa en den närmsta tiden kommer du klara dig bra med den billigare Playstation 4 Slim.

Dustin

Missa inte: Xbox One S regerar på konsoltronen – men hur länge?

Prismässigt är Xbox One S med 500 GB hårddisk hamnar på cirka 2 400 kronor. Vill du ha en hårddisk på 1 TB kostar Xbox One S cirka 3 500 kronor.

Cdon
Xbox One kommer med en spelkontroll, ett enkelt headset och med eller utan Kinect. Sony har också en liknande rörelsekontroll, men den får du alltid köpa separat.

I mars släppte Nintendo sin Switch, som har ett helt annat fokus än Xbox One och Playstation 4. Det är en flexibel konsol som du både kan koppla till din tv och ta med dig för att spela överallt. Switch har inte något 4k-stöd, och teknikmässigt snackar vi inte om någon överdrivet kraftfull prestanda – men valmöjligheterna att kunna spela var som helst väger upp.

Switch kostar i dagsläget ungefär 3 700 kronor.

Switch
Switch är en helt annan typ av konsol än konkurrenternas.

Det går faktiskt att få liknande flexibilitet med Playstation 4. Med funktionen Remote Play på Playstation 4 kan du strömma spel via hemnätverket till ett gäng olika Sony-produkter, däribland Playstation Vita, Playstation TV samt flera av de senare Xperia-plattorna i premium-klass.

Det innebär att du kan få all kraft i Playstation 4 och spela spelen du köpt till den på din Playstation Vita, på en annan tv i huset, eller till och med din telefon. The Last of Us: Remastered i hängmattan? Destiny i badkaret (med en vattentät Xperia Z3-platta, till exempel)? Inga problem. Men var beredd på en aning lagg. Remote Play fungerar långt ifrån lika bra som när du spelar bärbart på din Switch.

Playstation 4 erbjuder också VR-möjligheter med Playstation VR. Den kostar visserligen en hel del, men det är en riktigt häftig teknik. Läs mer om Playstation VR i vårt test på nedan länk.

Missa inte: Så bra är Playstation VR

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning