Tegra X1

Nästa generation av Nvidias och en del andra Android-tillverkares spelorienterade surfplattor kan få en rejäl uppgradering i form av företagets nya Tegra X1-processor.

Tegra X1 kombinerar två standard-cpu-kärnor (Arm Cortex A57 och A53) och en ny grafikkrets med 256 kärnor som bygger på företagets Maxwell-arkitektur. Det blir Nvidias andra mobilprocessor som använder samma arkitektur som i grafikkort för vanliga datorer.

Grafikkretsen motsvarar därmed ett Geforce 830m, förutom klockfrekvensen som förmodligen blir lägre för att reducera strömförbrukningen. Den stöder Directx 11.2 och Opengl 4.5 och även Directx 12 kommer fungera när den släpps.

Till skillnad från föregångaren K1 valde Nvidia standarddesigner för cpu-delen, vilket företaget säger beror på att de har övergått till en ny tillverkningsprocess på 20 nanometer, och därmed ville använda mer beprövad design.

Kraften i processorn räcker bland annat till att koda 4k-video i h265-formatet med 30 bilder per sekund och spela upp samma format med 60 bilder per sekund.

Nvidia valde att inte fokusera på mobiler och surfplattor under sin presentation, utan visade istället upp system för bilar med bland annat navigation och en ”digital cockpit”.