Följ nu dessa Twitter-lagar, annars kommer du att straffas med avföljning och socialmedierförbud i upp till ett (1) år.

Regel nr 2

1. Du är arg, men inte vi

Argtwittraren har handlat mjölk och råkat få ett paket med utgånget bäst före-datum och blir så ilsken att hen skriver ”J-kla kohelvete, piss och förbannelse #arla. Det är förstås skönt att använda sin sociala medier-makt och en gång för alla ge de stora kapitalisterna var de förtjänar och ge igen för gammal ost. Men andas, räkna till tio och twittra inte ut alla fel och brister hela tiden. ”Dålig bild på SVT2 #arg” eller ”Busshelvetet är försenat #kollektivtrafiken”. En gång är okej, men två gånger är för mycket. Vi vill inte smittas av din vrede, och du kommer ångra dig när du inser att din historik är full av könsord och svordomar.

Regel nr 3

2. Du ska twittra, inte vi

Du är född med en egen hjärna, som förhoppningsvis innehåller massor av intressanta kopplingar och kreativitet, men ändå sitter du bara och RT:ar alla andra. Det hör förstås Twitter till att skicka saker vidare, men inte bara – och inte allt. Riktigt roliga och bra underfundiga grejer förtjänar en retweet, men att sätta RT i system och trycka på RT-knappen flera gånger per dag – eller än värre, flera gånger i rad geggar bara ned flödet. Allra mest förbjudet är att retweeta liknande tweets i följd. Exempel: ”RT: Kent gör bra musik” ”RT: Musik som är bra är Kent.” ”RT: Kent=bra musik.”

Regel nr 4

3. Twitter är inte ditt, utan allas

När ska folk förstå att Twitter är en offentlig anslagstavla, så länge du inte skickar ett direktmeddelande? Att offentligt börja boka dejter, ställa privata frågor och tacka för en härlig natt är inget du ska göra rakt ut på Twitter. Du har väl ingen megafon med dig när du ska ta en fika med en kompis och du sänder väl inte ut dina mobilsamtal live på Internet? Sluta fylla flödet med privata angelägenheter. Annars blir vi vansinniga på dig och tvingas kanske bryta mot regel nr 2.

Regel nr 5

4. Twitter bygger på 140 tecken, inte 140 inlägg

Twitters idé är att ett inlägg ska ha max 140 tecken. Det kan låta lite, det kan verka lite, det kan vara ett problem i bland. Men sluta att skriva romaner som rent tekniskt dessutom hamnar baklänges i flödet då det senaste inlägget ju alltid hamnar överst och den del där du började därför hamnar längst ned. Fundera på om du inte ska börja blogga istället, så du besparar oss våra fingerstumpar som annars kommer att slipas ned av allt scrollande.

Regel nr 6

5. De som spelar pågående match är inte på Twitter

Sport-twittrarna fyller ditt flöde med ”jaaaaa!!!!” och ”neeeeej!!!”. Den digitala fördröjningen och den fysiska tiden det tar att twittra gör att du inte vet vilket av målen de menar. Det kan vara det som gjordes för 5 minuter eller en timme tidigare. Nåja, en och annan glad reaktion eller lite känslor skadar väl knappast ditt twitterflöde, då är det värre när sport-twittraren börjar vända sig direkt till spelarna. Exempel: ”Men kom igen då sölkorv, gör mål då…” Hur tänkte du där? Att NHL-spelarna ska stanna till en stund och läsa på Twitter och sedan säga ”Aha, jag ska göra mål? Okej, då!” För att sedan göra det, tack vare dig?

Regel nr 7

6. Stöld är icke tillåtet, så även digitalt

Plötsligt är det någon som twittrar ut en rolig bild med en rolig text. I stället för att trycka på RT, så sparar du bilden i din telefon och gör sedan en egen tweet med samma bild, som om det vore du som hittat på briljansen. Stöld! På internet bör vi ge varandra cred och inte försöka surfa vidare på någon annans kreativitet. Det många glömmer är att det är väldigt synligt när sådant sker. Hur många gånger har vi inte sett ”originalet” för att en timme senare i samma flöde få ”kopian”. Pinsamt och dumt.

Regel nr 8

7. En nyhet är ny och het.

Det magiska med Twitter är att nyheter skickas ut så snabbt och effektivt. Allas RT vid stora nyhetshändelser och reaktionerna på Twitter gör varje medborgare väl uppdaterade då det händer något stort. Men att förvandla sitt Twitterkonto till en gårdagens text-tv borde vara förbjudet. Att twittra självklarheter borde vara straffbart. När hela världen redan sagt att det är storm ute, behöver väl inte du också skriva ”Det är storm!”. Och hur kul är det att sitta och titta på Oscarsgalan på tv och en minut efter läsa på Twitter vem som precis vunnit, vilket du precis själv suttit och sett.

Regel nr 9

8. Allt du läser bör inte tas på allvar

Blir du arg när du läser Twitter? Blir du så arg att du vill kontakta närmaste kvällstidning och inte ge dig förrän det står ilsket på löpsedeln om ”Twitter-hånet som skakar om Sverige?” Lugn, du måste faktiskt tänka på att allt som står där inte är på allvar. Det är faktiskt inte förbjudet att skämta, använda ironi eller skoja till det lite. Det är kanske till och med så att det som verkar vara en grotesk åsikt är en parodi, eller har som syfte att väcka tankar. Läs ordentligt innan du rasar och ta inte allt på allvar. Inte ens den här artikeln, tack.

Om du gillade den här lär du gilla: