Smartklockan är en pryl som kan vara svår att definiera. Det finns många armbandsur som kallar sig för smartklockor, men de har inte den helt digitala urtavla som vi förknippar med begreppet.

Möjligheten till personlig anpassning av visuell upplevelse och funktioner är en central del av det vi anser vara en smart-enhet, oavsett om det rör sig om en smart-tv, en smartphone eller en smartklocka. Därför är det tre saker vi anser att en smartklocka ska kunna göra för att få kalla sig för det.

Krönika: "De smarta klockornas tekniska utveckling går i snigelfart"

Tre grundkrav

För det första ska den ha en digital skärm med fullt anpassningsbart gränssnitt, utbytbara urtavlor och funktion i olika appar. De flesta har pekskärm men precis som med en dator anser vi inte att det är ett krav. (Det är det i princip inte för en smartphone heller, men i dagsläget är det nog ganska svårt att bygga en som är användarvänlig utan).

För det andra ska den kunna parkopplas med en telefon och bli som en förlängning av denna, med möjlighet att ta emot information från den och även kunna skicka information till den. Det är det här som ”smarta” traditionella mekaniska armbandsur klarar av, och även många tränsningsarmband som har fått små inbyggda skärmar, där ikoner kan blinka när du fått sms, mejl och så vidare.

Men det räcker inte riktigt. För det tredje ska du nämligen kunna anpassa klockans funktionalitet genom att själv välja ut, ladda ner och installera valfria appar på den. Gärna både från tillverkaren själva och från tredjepartsutvecklare.

Litet utbud

Dessa digitala kompanjoner har nu funnits i flera år, men är fortfarande hyfsat få. Det finns kanske en eller ett par modeller från de större mobiltillverkarna. Det finns också en hel del intressanta modeller som vi sett på mässor och i pressmeddelanden under åren, men som aldrig lanserats i Sverige.

Är smartklockan fortfarande het? Det är en fråga vi ställt oss i ett par års tid. Det var jättehajp för ett par år sedan när Android-telefontillverkarna spottade ut sig modeller på löpande band och vi med spänd förväntan läste rykten om Apples kommande Iwatch. Den blev sedemera till Apple Watch och tack vare den fick smartklockebranschen en energiinjektion. Konkurrenterna började fokusera mer på design och klassiskt utseende för att skilja sig från Apple.

En trend på senare tid som kanske kan ändra på det är att allt fler avancerade träningsfunktioner flyttat in i smartklockorna. Pulsmätare, höjdmätare och gps, samt allt smartare aktivitets-, navigerings- och träningsappar.

Fokus på vardagen

Träning är dock inte huvudfokus i vårt test, utan här handlar det främst om att kora den bästa smartklockan för generell användning – hur bra är den på att bli en förlängning av din smartphone? Hur smidig och funktionsrik är den för grundfunktionerna, att se tiden, kolla sms och mejl, och göra enklare smartphone-sysslor utan att behöva hala fram luren ut fickan. Har den sedan bra aktivitetsfunktioner är det givetvis en rejäl bonus.

Ditt val av klocka beror först och främst på ditt val av telefon. Är du Iphone-användare kan en Apple Watch kännas som det naturliga valet, men du ska nog inte räkna bort klockorna med Googles system Android Wear eller Pebble och andra klockor med eget system. Android-klockorna funkar i och för sig bäst på Android-telefoner, där du får tillgång till fler externa appar i Google Play-butiken. Är du bara intresserad av basfunktionerna är de dock mycket mer prisvärda.

Kör du Android kan du stryka Apple Watch ur listan av möjliga klockor, då den helt enkelt kräver hopparning med just en Iphone. Å andra sidan har Android-världen en unik smartklocka du också – Samsungs Gear-modeller fungerar inte på Iphone. I alla fall inte ännu.

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi letade upp de smartklockor som fanns tillgängliga i svenska butiker och bjöd in samtliga tillverkare att ställa upp med sin nyaste modell. I en handfull fall hade vi redan testat den aktuella klockan, och inga specifika uppdateringar hade gjorts i mjukvaruväg (förutom generella till Android Wear). I de fallen uppdaterade vi våra tidigare tester med ny bedömning, nytt pris och höjda krav på funktionalitet.

Telefonerna testades fabriksnya eller efter systemåterställning. Pebble Time Round och nya Android-klockor testades med en Samsung Galaxy S7 med Android 6.0 medan Apple Watch 2 testades på en Iphone 6s med IOS 10. Varje telefon testades under tre dagars vardaglig användning av notifieringar, telefonkontroller, navigerings- och aktivitetsfunktioner, med full uppkoppling till mobil (bluetooth med wifi som backup för de som stödjer det) och systemets standardinställningar för funktionalitet, skärm och batterisparfunktioner.