Hajpmaskinen har varit igång i ett par års tid, men det är först nu intresset för smartklockor tar fart på allvar. Introduktionen av Apple Watch samt snyggare och smartare Android-alternativ gör prylen intressant. Nu är klockorna äntligen i ett format som känns bärbart, även för den som inte har trädstamsdimensioner på underarmarna.
Tillverkarna börjar också så sakta klura ut vilka sorts funktioner som användarna uppskattar och vilka som bara är onödigt tjafs.

Ditt val av telefon-os avgör

Det viktigaste när du ska välja smartklocka är vilken telefon du har. De som byter mobil bara för att kunna köra en viss smartklocka är nog ett sällsynt släkte.

Den som har en Android-telefon har ingen glädje av en Apple Watch hur bra den än må vara, och det finns även klockor som saknar IOS-stöd. Numera fungerar även Android Wear-klockor med IOS, men inte med all den funktionalitet och tillgång till appar som den som kör Android med Google Play får.

Telefoner
Android eller IOS? Det avgör vilken klocka som är bäst för dig.


Därför har vi här testat Apple Watch på en Iphone, och Android Watch-klockor på en Android-telefon. Vi korar fortfarande en vinnare i testet, oavsett plattform, men tänk på att det trots det kanske inte är klockan för dig.

Det är också en liten skillnad på olika Android-mobiler, vissa klockor stödjer äldre versioner av Googles operativsystem än andra. Pebble Time funkar till exempel på Android 4.2, vilket fortfarande är vanligt att mobiler har, medan Android Wear-klockor kräver nyare version i mobilen.

Missa inte: Guide – så väljer du rätt smartklocka

Den som har en Windows-lur får hoppas att Microsoft Band släpps i Sverige, ingen av te testade klockorna har Windows Phone-stöd officiellt. Det finns dock enskilda klockor som fått stöd för Windows Phone med tredjepartsappar. Pebble Time uppges till exempel ha en som är bra. Vi har inte testat det denna gång, men om kommande Windows 10-telefonen blir en succé har vi all anledning att återkomma om det.

Många likheter

Tittar vi på utbudet av smartklockor just nu så ser vi att det är både stora likheter mellan de som finns att köpa, men också en stor olikhet. Funktionsmässigt är alla relativt lika varandra, kompakta små datorer på handleden med trådlös uppkoppling, och liten skärm, fler och fler i samma stuk och med samma armbandsstandard som klassiska armbandsur.

Pulsmätare
Optisk pulsmätare baktill på klockorna är en allt vanligare syn


Alla har också med mer eller mindre samma uppsättning av aktivitetssensorer för att kunna användas som enklare träningsassistent. Riktiga aktivitetsarmband fungerar för det mesta bättre, men för många kan en smartklocka räcka långt. I vårt uppsättning klockor hittar vi inte heller några galet avvikande funktioner som sim-kortsläsare, ir-sändare eller inbyggd kamera, saker vi tidigare sett i en del klockmodeller.

Möjlighet att fynda

Den stora skillnaden sitter istället i prislapparna för klockorna. Och det utan att vi alltid ser någon avgörande skillnad funktions- eller prestandamässigt mellan dem. Det handlar istället väldigt mycket att du betalar för design och komfort.

I det här testet har vi inte lagt stor vikt på prislappen, om en klocka är en tusenlapp dyrare än en annan kan skillnaden ligga i något så litet som kvaliteten i armbandet. Men i vissa fall är prislapparna avsevärt höga eller låga. Så för den som bara är ute efter funktion och inte form så finns det riktiga kap att göra.

Så gjorde vi urvalet och testet
Vi samlade samtliga smartklockor som vi gjort test på under det senaste halvåret, samt kompletterade med en handfull som vi inte tidigare testat. Samtliga klockor granskades och bedömdes på nytt utefter hur marknaden och prisläget ser ut i oktober 2015, samt utefter kompatibiliteten med både Android och IOS, så att vi kan hitta en vinnare för både den som har Android-telefon och Iphone.

Telefonerna testades fabriksnya eller efter systemåterställning mot antingen en Iphone 6 eller en Sony Xperia X5 med Android 5.1 och bedömdes under vardaglig användning av notifieringar, telefonkontroller, navigerings- och aktivitetsfunktioner. Batteritiden mättes under vardaglig användning med klockornas standardinställningar.

Alcatel Onetouch Watch

Alcatel Onetouch Watch

Alcatel Onetouch Watch säljs i en handfull butiker, och var länge tillsammans med Pebble ett av mycket få alternativ för Iphone-användare. Den är kompatibel med IOS 7 eller nyare samt Android från version 4.3. Nu när Android Watch funkar till Iphone och Apple Watch är släppt i Sverige, är konkurrensen hårdare.

Den har en del intressanta fördelar, framförallt snygg design, bra batteritid och ett lågt pris. Den har en enkel klassisk klockdesign i samma stil som till exempel Huawei Watch, och är tunnare än alla klockor i testet förutom Pebble. Det låga priset till trots känns den välbyggd och solid och det droppformade glaset är riktigt elegant.

Armbandet går tyvärr inte att byta ut, det finns olika alternativ men vi hittar bara en silikon-modell i Sverige. Det är lite stelt och vi får det aldrig att sitta riktigt bekvämt. Armbandet är också en usb-kabel, bara att plugga in i en dator eller direkt i en mobilladdare och tanka batteriet. Smart, men eftersom det sker på bekostnad av komfort hade vi gärna sett en annan lösning.

Skärmen har ips-panel, bra touchkontroll och godkänt ljusstark, men den är inte lika högupplöst som de flesta konkurrenterna. Prestanda är på en mycket lägre nivå än Apple Watch och Android-klockorna, mer i klass med Pebble Time. Tack vare sparsam prestanda så är dock batteritiden riktigt bra, vi klarar tre dagars användning innan vi behöver ladda.

Alcatel Onetouch Watch
Armbandet är inte särskilt bekvämt, och då det är en del av laddningsfunktionen så går det tyvärr inte att byta ut.


Alcatel kör ett eget operativsystem och har enbart en handfull appar tillgängliga. Du får notifieringar om mejl, sms, samtal, Facebook, Skype med mera, men du kan inte svara på dem. Det finns ett tiotal små appar, den mest funktionella är trämningsappen Workout med många bra funktioner för aktivitetsloggning, dagliga mål med mer Tyvärr verkar inte den inbyggda pulsmätaren hundraprocentigt tillförlitlig. Trist är också att urtavlor är begränsade till en handfull förinstallerade.

Systemet har snygga enkla menyer med tydliga ikoner, men är begränsat i hur du kan ställa in och anpassa efter eget tycke och smak. Den enda fysiska knappen känns dåligt utnyttjad och används bara för att slå av och på skärmen, vilket man ändå enkelt gör med rörelsekontroll.

Som budgetalternativ för den som bara vill ha enkla funktioner och hålla koll på när de får sms och mejl är Onetouch Watch ett intressant alternativ, framförallt med tanke på prislappen. Annars är den inte så mycket att hurra för.

Fakta Alcatel Onetouch Watch

Tillverkare: Alcatel Onetouch
Processor: STM429, 180 MHz
Minne: 512 MB
Lagring: 2 GB
Bildskärm: 1,2 tum rund ips, 240 x 204 bildpunkter
Kommunikation: Bluetooth 4.0, nfc
Sensorer: Pulsmätare, barometer, accelerometer, gyro, kompass
Kontroller: Pekskärm, 1 knapp
Operativsystem: Proprietärt
Systemkrav: IOS 7, Android 4.3 eller nyare
Batteri: 210 mAh, ca 3-4 dygn batteritid
Storlek, enbart klocka: 4,2 x 4,6 x 1,1 cm
Vikt inkl armband: 60 g
Vattentät: IP67
Pris: 1 200 krTunn och lätt.
Bra batteritid.
Funkar bra med både IOS och Android.

Halvdan komfort.
Tveksam prestanda.
Mycket begränsad funktionalitet.
Lågupplöst bildskärm.

Betyg 5 av 10Betyg 5 av 10