Popcorn Time är det hetaste inom piratvärlden. En film- och tvströmningstjänst som är minst lika enkel att använda som Netflix och har det i särklass största utbudet – och helt gratis att använda.

Men Popcorn Time är inte som Netflix och Viaplay. Filmerna och tv-serierna som visas är piratkopior och kommer från samma källor som de du hittar på The Pirate Bay. Det innebär att om du använder programmet är du inne på samma vatten som Pirate Bay – både tekniskt och juridiskt. Här är några av de saker du bör ha i åtanke innan du slår dig ner och kollar de senaste Hollywoodrullarna via programmet.

Popcorn Time

Strömmat?

Ofta beskrivs Popcorn Time som ”strömmad bittorrent” – underförstått att det inte är olagligt att använda programmet eftersom det i Sverige inte är olagligt att titta på strömmat material oavsett om det är olagligt att sända det eller inte.

Missa inte: "Därför banar biograferna väg för piraterna"

Men riktigt så enkelt är det dock inte med Popcorn Time. Eftersom Popcorn Time använder bittorrent för att hämta filmerna och tv-serierna laddas det du tittar på även upp så länge du är ansluten och filen sparas tillfälligt på hårddisken.

I programmets inställningar kan du dessutom välja att inte radera de tillfälliga filerna, och även att fortsätta ladda upp en fil efter att du har tittat klart. Den senare inställningen lades till för att Popcorn Time inte ska ställa till det på bittorrent-näten genom att dela mindre än det hämtar. Men det gör också att programmet i praktiken fungerar som en fräsigare variant av vanliga bittorrentklienter.

Vad säger juridiken?

Hur blir det då med (o)lagligheten? Vi frågade Daniel Westman, doktorand i rättsinformatik vid Stockholms Universitet.

Popcorn Time använder bittorrent i bakgrunden, men påstås ofta vara en strömningstjänst och inte en nerladdningstjänst. Hur ser lagen egentligen på den saken?

– Just detta säger lagen inget om. Men den som tillhandahåller programvaran/tjänster medverkar antagligen till upphovsrättsintrång eftersom visst piratkopierat material lyfts fram särskilt.

Spelar det någon roll om nerladdade filer sparas på hårddisken eller raderas så fort de har visats?

– Ja, det kan ha betydelse. Användarens ansvar ser olika ut vid framställning av tillfälliga tekniska kopior och mer permanenta exemplar.

Så är det egentligen någon skillnad mellan Popcorn Time och andra bittorrentklienter?

– Det är klart att risken för upptäckt minskar om tillgängliggörandet sker under en kortare tid. Det kan till och med vara så att det inte anses vara ett tillgängliggörande om man bara deltar i en svärm medan man själv laddar ner. Det finns en hovrättsdom som tyder på detta.

– Avgörande är inte vilken klient som används utan hur inställningarna görs och hur användaren agerar. Om du använder en annan bt-klient och ställer in den att inte seeda efter att du har laddat hem hela filen blir det ju samma sak.

Läs mer: Popcorn Time skrämmer slag på Netflix

Är programmen säkra?

En annan risk som inte är obefintlig när det gäller piratkopiering är att du kan åka på skadeprogram. Att ladda ner exempelvis Windows eller Adobe Photoshop har i flera kända fall lett till infekterade maskiner, både på Mac och pc.

Själva programmen som används för att tanka kan också vara skadliga, antingen genom att innehålla trojaner och liknande eller genom att dela för frikostigt med dina privata uppgifter.

I fallet Popcorn Time behöver ser det lite annorlunda ut då det använder öppen källkod (med GPL-licens) och eftersom du bara kan tanka film och tv-serier som spelas upp i programmet blir risken lägre. Men den öppna källkoden innebär också att illasinnade personer enkelt kan skapa sin egen version av programmet som till synes är legitimt och fungerar, men gör annat i bakgrunden. Vi har sett flera anklagelser från användare om att vissa versioner av Popcorn Time kommer med virus men vi har varken lyckats bekräfta eller dementera detta.

Ditt ansvar

Till skillnad från andra pirattjänster som bara strömmar filmern, finns det med Popcorn Time ingen garanti att du är ansvarsfri som användare eftersom du både laddar ner och delar ut filmer. Ju mer du tankar upp och bidrar till bittorrent-svärmen desto mer ökar ditt ansvar, precis som med vilken annan bittorentklient som helst.