För Nikon måste de senaste årens utveckling kännas lite bitter. För nästan tio år sedan, hösten 2005, presenterade de Coolpix P1 och P2, två kompaktkameror med inbyggd wifi. Tanken var god, men tyvärr var de precis några år för tidigt ute.

nikon coolpix S3700

Tänk på att 2005 var nästan två år före första Iphone-modellen, Flickr hade nätt och jämnt börjar sprida sig i USA och det var fortfarande ett år tills Facebook öppnades upp för allmänheten utanför universiteten. Trådlöst nätverk hemma var ovanligt och surfzoner på stan existerade knappt.

exempelbild nikon coolpix S3700
Exempelbild 1.

Bilderna är detaljrika och snygga, kameran exponerar lite ljus, men det är enkelt att fixa med exponeringskompensationen. med hela 25 mm vidvinkel kan du få lite coola perspektiv i bilderna.

Coolpix P1 och P2 är ett klassiskt exempel på helt rätt idé, men vid fel tidpunkt. De floppade och inte bara Nikon utan de flesta av kameratillverkarna drog slutsatsen att wifi i kameror nog inte var någon speciellt smart idé. Men bara tre, fyra år senare så hade smarta telefoner slagit igenom med dunder och brak, trådlösa nätverk dök upp överallt och kunderna skrek efter kameror med wifi.

Rätt tid för wifi

Nu börjar det bli vanligt med inbyggd wifi i kamerorna. Först dök det upp i lite dyrare modeller, men nu sista halvåret har det också börjat komma lite billigare modeller med wifi. Ett exempel är Nikon Coolpix S3700 som redan från start säljs för under 1 500 kronor och har wifi med nfc för snabbare anslutning.

exempelbild nikon coolpix S3700
Exempelbild 2.
Den optiska kvaliteten är mycket bättre än du får med de pyttesmå objektiven i en mobilkamera. Du får riktigt skarpa bilder över hela bildytan genom hela det åttagångers zoomomfånget.

Som kamera är Coolpix S3700 en enkel liten kompaktkamera. Åtta gångers zoom, 20 megapixels ccd-sensor. Den väger ett drygt hekto och yttermåtten är kompakta, bara 20 mm tjock med optiken infälld, så den går lätt ned i en byx- eller skjortficka.

nikon coolpix S3700

Den här kameran har ett så lågt pris att du kan köpa den utöver en mobil och den tar inte mycket extra plats. Tack vare wifi-kopplingen och appen Nikon Wireless Utility så kan du koppla den till mobilen där du kan bearbeta och skicka bilder som om du tagit dem direkt i mobilen.

Stor sensor, bättre bild

En poäng med en separat kamera är att den kan ge bättre bildkvalitet och där sköter sig Coolpix S3700 bra. Det är ärlig detaljrikedom i bilderna, kikar du i 100 procents skala ser du brus redan på lägsta iso, men bildkvaliteten håller bra för rejäla utskrifter.

exempelbild nikon coolpix S3700
Exempelbild 3.

En fördel med den större sensorn jämfört med de flesta mobilkameror är att du kan få nyansteckning både i mycket ljusa och riktigt mörka delar av bilden. Här blir både de solbelysta terrassen utanför och taket i skuggan riktigt bra.

Här får de flesta mobilkameror stryk av S3700, och ännu tydligare blir det när du drar nytta av den optiska zoomen (8x) som motsvarar 25-200 mm på en småbildskamera. Du har alltså dels mer vidvinkel än vad som är vanligt i mobilkameror, dels kan du zooma in mot saker som är längre bort.

Missa inte: Lytro Illum - kamera för utpräglade tekniknördar

En annan skillnad är att sensorn i S3700 har mellan en och en halv till sisådär tre gånger större yta än vad som är vanligt i mobilkameror. Mer yta innebär mer insamlat ljus och mer tonomfång och generellt bättre bildkvalitet. Tydligast märker du det här i bilder med en blandning av djupa skuggor och starkt ljus, men också generellt i svagt ljus.

Appen Nikon Wireless Utility
I appen Nikon Wireless Utility väljer du mellan att ta eller visa bilder.

Ser vi till stillbildskvalitet är förstås S3700 inte som en lyxkompaktkamera eller systemkamera med riktigt stor sensor. Men det är lätt att se skillnad i bildkvalitet jämfört med kameran i en vanlig mobilkamera.

Inget för video

Underligt nog var att vi var tvungna att använda exponeringskompensation en hel del. Oavsett vilket exponeringsläge vi valde så har S3700 en tendens att exponera väldigt ljust. Ett minus med optiken är att maxbländaren inte är så stor. Det märks genom att det inte är så enkelt att få kort skärpedjup och suddig bakgrund vid porträtt, något där traditionella kameror normalt kör i cirklar runt mobilkameror.

En annan nackdel med den måttliga maxbländaren är att du inte får riktigt så bra egenskaper i svagt ljus som den större sensorn hade kunnat ge jämfört med en mobilkamera.

Fjärrstyrningsfunktionen i Nikon Wireless Utility
Fjärrstyrningsfunktionen i Nikon Wireless Utility är enkel och fungerar bra. Det blir förstås lite segare att till exempel zooma kameran, men du ser vad du får med i bilden.

Videokvaliteten hos Coolpix S3700 är tyvärr inget vidare. Dels ger den max 720p, bilden känns ganska mjuk och detaljfattig och motljus ger fula ljusa streck i bilden. Ljudet är burkigt, mikrofonen är superkänslig för blåst och den spelar tydligt in ljudet från när du zoomar. Sett till video får S3700 stryk av de flesta bättre mobilkameror och håller klass med bara de enkla kameramobilerna.

Knappar slår pek

Ser vi till hanteringen så är det där separata kameror har som störst fördel mot mobilkameror. Visst har mobilerna blivit bättre, men hanteringen vid fotografering är inget vidare. Här har en dedikerad kamera tydliga fördelar. Du startar kameran på lite drygt en sekund med ett knapptryck. Avtrycksknappen är tydlig och fungerar samtidigt som zoomknapp när du vickar på den. Du har en separat tydlig knapp för att starta videoinspelning baktill plus fem andra knappar och en stor fyrvägs vippknapp för inställningar.

Visningsdelen av Nikon Wireless Utility
Visningsdelen av Nikon Wireless Utility är okomplicerad, du kan bläddra bland kamerans bilder och antingen ladda ned bilder en och en eller markera flera bilder och sedan ladda ned hela bunten i ett svep.

Visst är pekskärmar smidigt och dagens mobiler har härliga skärmar. Men skall du ändra saker lite kvickt medan du fotograferar är knappar så mycket smidigare. Du kan helt enkelt arbeta mycket snabbare med S3700 än med nästan alla mobilkameror. Och den fungerar mycket bättre med handskar. Största nackdelen hos Coolpix S3700 är annars att skärmen inte så bra i solljus.

nikon coolpix S3700

Att ansluta Coolpix S3700 till mobilen är enkelt när du har installerat Nikon Wireless Utility. Tack vare nfc går anslutningen smidigt. Appen är mycket enkel, du kan antingen ta bilder via kameran eller välja ut och ladda ned bilder som finns i kameran.

nikon coolpix S3700

Med mobilen som fjärrkontroll får du ju den ultimata selfie-kameran. Att arbeta med kameran från mobilen är lite segt, men det är mycket enkelt. Det vi saknar, både här och när du kör kameran direkt är lite manuella inställningar.

Omdöme

Är det någon ide att lägga 1 500 kronor extra utöver mobilen på en M3 rekommenderarCoolpix S3700? Ja, vill du ha bilder med bättre teknisk kvalitet och avsevärt smidigare hantering så har kameran tydliga fördelar till ett måttligt pris. För somliga är det bökigt att ha en extra pryl med sig, för andra gör det fotograferingen både enklare och roligare.

Åker du på en semester har du dels en reservkamera, dels kan ni fotografera mer än en sak samtidigt. Det är hur som helst enkelt att få över bilderna du tar med Coolpix S3700 i mobilen där du kan bearbeta dem eller ladda upp dem.

Nikon Coolpix S3700 är precis vad den utger sig att vara. En enkel, billig, liten och lätt kompaktkamera med wifi och nfc. Den ger riktigt bra stillbilder och är ett mycket bra komplement till mobilkameran. Ska du på semester och till exempel har ett fotointresserat barn med så lär den ge mycket fotoglädje för väldigt lite pengar.

Fakta: Nikon Coolpix S3700

Tillverkare: Nikon, www.nikon.se
Upplösning: 20 megapixel
Sensorstorlek: 1/2,3" (4,55 x 6,17 mm)
Objektiv: Motsvarande 25-200/3,7-6,6 
Närgräns: 2 centimeter
Skärm: 2,7 tum (230 000 pixlar)
Filmfunktion: 1280x720 i 25p eller 30p
Inbyggd blixt: Ja
Mikrofoningång/hörlursuttag: Nej/nej
Minne: Sd
In/utgångar: Hdmi, Usb/av-ut
Storlek: 9,6 x 5,8 x 2 centimeter
Batterikapacitet: 240 bilder
Vikt: 118 gram med batteri.
Pris: 1 400 kronor.


Åtta gångers zoom
Lätt och smidig
Detaljrika bilder
Smidig hantering
Lågt pris


Måttlig videokvalitet
Inga manuella inställningar
Skärmen syns dåligt i solljus

 
Betyg 8 av 10

Nikon Coolpix S3700

Bästa pris just nu: 1195 kr