2014 var smartklockehysterins år. En av de mest uppmärksammade klockorna var Motorolas Moto 360, som var tidigt ut med Android Wear och som säljs direkt av Google via Google Play-butiken.

Men väldigt länge gick den inte att köpa här i Sverige, om du inte beställde den direkt från utländska återförsäljare. Nu är den äntligen här (via butiker, fortfarande inte i Play-butiken), och vi har givetvis satt tänderna i den.

motorola moto 360
Spartansk, stilig och anonym. Till det yttre är det ingenting som sticker ut med Moto 360. Tyvärr är inget på insidan som överraskar heller.

Bara skärm, inget tjafs

Moto 360 har precis som LG G Watch R en rund urtavla men inte den sportklockeliknande boett som vi gillade i LG:s klocka, utan är mycket mer avskalad. Bara en stor skärm, 1,56 tum mot LG:s 1,3 och en tunn, diskret svart metallring runtom med en av/på-knapp på sidan. Skärmglaset är upphöjd någon halv millimeter med avfasade kanter, vilket faktiskt ger den intrycket av att vara ännu lite större.

Missa inte: LG G Watch R - smart klocka med rätta känslan

Klockan är relativt tung och med sina 1,1 centimeter också tjock, men ändå bekväm att ha på armen och ser ut som ett relativt diskret armbandsur. Den säljs med läder- eller lite dyrare metallarmband, och sitter med två fästpunkter.

Det krävs lite fingerfärdighet och specialverktyg, men det går att byta ut armbandet på egen hand mot en handfull alternativ från antingen Motorola eller tredjepartstillverkare. Vi hittar ingen information om det är standardfäste eller inte, men vi utgår för säkerhets skull från att det inte är det. Å andra sidan är de medföljande armbanden riktigt bra, så varför du skulle vilja byta vet vi inte.

motorola moto 360
Klockan är över 1,1 centimeter tjock, vilket kan verka lite mycket. Men till skillnad från till exempel LG G Watch R med sin breda boett så har Moto 360 ingenstans att ”gömma” elektronik och batteri.

Då det är större yta men samma upplösning i skärmen som på andra Android Wear-klockor, 320 bildpunkter rakt över, blir det lite mer pixligt här än hos konkurrenterna. Inte så att det stör enormt, men det är påtagligt att du tittar på en datorskärm. Trots den runda skärmen är det inte 320 bildpunkter på höjden, utan 290, en liten kant längst ned har inte bildskärm och är helt svart.

Så trots en större skärm får du alltså mindre yta i bildpunkter. Då Android Wear redan funkade halvdant på en rund skärm, och kändes trångt även på en fyrkantig, så förstärks den känslan i Moto 360.

Notifikationskorten som poppar upp (om du inte stänger av dem helt) är svåra att läsa och en del navigationssvepningar funkar inte lika bra som på en fyrkantig skärm.

Enkel processor spar batteri

Motorola har valt en enklare processor i Moto 360 än vad Sony och LG har i sina Android-klocker. Här sitter en enkelkärnig Cortex A8 på 1 GHz. Det tycker vi är ett smartare val än konkurrenterna med Snapdragon 400.
Det räcker gott och väl för att driva alla appar och funktioner i klockan, men drar mindre ström.

Moto 360 har ett relativ litet batteri, men lyckas ändå bra med att hushålla med det, och vi får ut ett par dygns vardagsanvändande innan det är dags att ladda upp. Laddninngen sker trådlöst med induktion när du placerar klockan i en medföljande docka. Direktkontakt hade nog varit bättre, för det tar ett bra tag att ladda den. Men visst, det är snyggt och praktiskt att inte behöva pilla med sladdar.

motorola moto 360
För några hundralappar extra får du kockan med metallarmband istället. Vi föredrar faktiskt läderremmen, men det är en smaksak.

Moto 360 är utrustad med stegmätare och optisk pulsmätare, och du får med Motorolas egna väl fungerande och lättanvända appar för att hålla koll på hälsan, en stegräknare, en kaloriberäknare, en pulsmätare och av någon anledning en pulslogg separat.

Det hade kanske varit smartare om de kombinerat ihop dem till en. Dessutom finns ju redan Google Fit som gör ungefär sammasaker.

Missa inte: Pebble Steel - klockan du inte visste att du behövde

Förutom Android Wear-appen kan du på telefonen också installera Motorola Connect, som bland annat ger tillgång till fler urtavlor och möjlighet till enkel spårning. Klockan har inte gps, utan här används den anslutna mobilens positionering, så lite fusk tycker vi minsann att det är.


Omdöme

Vi var lite oroliga att Motorola skulle missa tåget när det gäller smartklockor. Och i ärlighetens namn är vi fortfarande det. Moto 360 är en värdig konkurrent till Samsung, LG och Sony (vi avvaktar med omdöme om Apple, och Pebble kör lite i ett eget race), men frågan är om den inte kom för sent. Den erbjuder inget unikt och nytt, även om den är lika bra.

Missa inte: Här är allt vi vet om Apple Watch

På plussidan har vi god komfort och en enkel avskalad design som kan tilltala många. Men om du förväntar dig att Google ”halv-officiella” smartklocka skulle vara lika imponerande som en Nexus-telefon är det bara att tänka om. Moto 360 är en i mängden av höstens klockor, när vi redan börjat blicka framåt mot nästa omgång.

Fakta: Motorola Moto 360

Tillverkare: Motorola, www.motorola.se
Processor: Cortex A8, 1 GHz single core.
Minne: 512 MB ram.
Lagring: 4 GB Flash.
Bildskärm: 1,56 tum ips, 320 x 290 bildpunkter.
Kommunikation: Bluetooth 4.
Sensorer: Acceleometer, kompass, gyro, pulsmätare.
Knappar: 1.
Storlek: 4,7 x 4,5 x 1,1 cm (ej armband).
Vikt: 49 g (ej armband).
Operativsystem: Android Wear.
Systemkrav, smartphone: Android 4.3 eller nyare.
Batteri: 320 mAh, ca 2 dygn blandad användning.
Övrigt: Damm- och vattentålig (IP67), trådlös laddning.
Pris: 2 000 kronor.


Bekväm och välbyggd.
Bra batteritid.
Pulsmätare.


Något tjock.
Pixlig skärm.
Inga unika funktioner.

Betyg 7 av 10