Sedan ett bra tag tillbaka kommer mobiltelefoner, surfplattor och spelkonsoler tillsammans med digitala butiker, där du genom att lägga in dina kreditkortsuppgifter kan köpa både program och spel. Men det stannar inte där – i de flesta av dagens mest populära titlar finns det möjlighet att köpa diverse föremål direkt i spelen. I exempelvis Candy Crush Saga och Pokémon Go kan du med några snabba tryck slösa hundratals kronor.

candycrush
I Candy Crush Saga går det att köpa virtuell valuta för rejäla summor.

Dyrt i fel händer

Eftersom mobiltelefonen, surfplattan eller spelkonsolen ofta används av hela familjen kan det vara svårt att ha full koll över vad den som använder enheten gör på den. Har du otur kan ditt barn bränna hundratals kronor på bara några få minuter.

Lyckligtvis erbjuder tillverkarna en hel del redskap för att kreditkortet inte ska kunna användas på oönskat sätt. Funktionen kallas för föräldrakontroll, och med hjälp av den går det bland annat att ställa in om det ska vara möjligt att köpa saker i spelen.

Missa inte: 9 (fula) knep appar använder för att du ska betala

Skapa fler konton

En bra idé är att skapa ett lösenord för ditt eget konto och ett separat konto till barnen om det är fler än en person som använder enheten. På så sätt kan du handla det du vill på ditt konto medan du begränsar möjligheterna att spendera för barnen.

På spelkonsolerna är det inte några problem att skapa flera konton men vill du göra detta på Ipad och Iphone behöver du gå in i inställningar och välja ”Itunes och App Store” varje gång du vill byta. På Android är det något smidigare, och där skapar du helt enkelt ett nytt Google-konto under ”Inställningar”.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning