Vi på M3 har titt som tätt testat robotdammsugare genom åren. De innehåller mycket ny teknik, utför en syssla vi mer än gärna slipper och är ju faktiskt rätt söta när det sveper runt i hemmet, nästan som ett husdjur.

Tyvärr har vi ännu inte blivit helt övertygade om deras förträfflighet. Hörn och kanter har oftast lämnats därhän och kör de inte fast i labyrinten av stolsben har de smaskat i sig en sladd eller dragit ner en gardinlängd och av skam gömt sig under stereobänken. De har i mångt och mycket mer varit en gimmick än ett smidigt verktyg.

Sopborsten och den traditionella dammsugaren har efter ett tag återfått förtroendet för skitgörat och du är ett antal tusenlappar fattigare. Avskräckt? Lugn, dagens modeller gör ett avsevärt bättre jobb än föregångarna!


miele scout

Miele Scout RX1

Imponerande resultatBästa köp

Testets elegantaste deltagare som med sin avskalade design och glansiga yta är riktigt snygg, om man nu kan ge det attributet till en robotsdammsugare. Lägg till varumärket Miele och förväntningarna skjuts i höjden, förväntningar som uppfylls.

Scout RX1 tar sig fram på det mest imponerande sätt även på ytor som övriga deltagare ratar. Den flera centimeter tjocka mattan – check. Hörnan med vår damm- och smulfälla – check! Den låga höjden gör att den utan problem åker under sängarna och gör rent, ställen som annars är svåra att dammsuga manuellt. Riktigt bra!

Det finns fyra olika rengöringsprogram, där ”Corner” blev lite av en favorit – efter att ha kört en vanlig standardrengöring kör den en extra repa runt kanter och hörn och med de dubbla sidoborstarna går det snabbt. Det medföljer ett magnetband som kan användas för att hålla roboten borta från vissa platser eller rum.

Fakta: Miele Scout RX1

Diameter: 35 cm
Höjd: 8, 8 cm
Vikt: 2,9 kg
Fjärrkontroll: Ja
Programmerbar / timerfunktion: Ja
Tillbehör för avgränsning: Magnetband
Pris: 6 680 kronor


Riktigt bra städresultat
Effektiv och snabb
Diskret och elegant design


Skramlar lite under färd
Fastnar en hel del hår i borstrullen

Omdöme

Vi är grymt imponerade av Mieles lilla dammsugare som i mångt och mycket lever upp till uttrycket ”göra rent hus” och som ger gammel-sugaren i städskrubben prestationsångest.

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10

iribot roomba

Irobot Roomba 880

Snygg men missar hörnen

Roomba 880 var den första modellen i 800-serien och är tillika tillverkarens flaggskepp bland robotdammsugare. Den är bestyckad med en så kallad ”Aeroforce”-teknik som enligt utsago ska resultera i en 50-procentig förbättring när det gäller damm- och smutsupptagning jämfört med traditionella modeller med rullborstar.

Här är det i stället två rullar med räfflat gummi som roterar inåt för att samla upp lorten som sedan sugs upp i behållaren. Tekniken skall minimera att hår fastnar och försämrar städningen. Och visst fungerar det bättre, med betydligt mindre trassel och i förlängningen mindre svordomar när du ska rengöra maskinen.

Annars är Roomba en riktig tuffing som sällan fastnar eller kör fast, den klarar även mattor med viss höjd. Hörnor är tyvärr ett ständigt gissel är där kommer den inte åt tillfredställande, likaså missade den en hel del kanter trots den lilla trearmade sidoborstens frenetiska viftande.

Missa inte: 5 tekniktokiga djur - en rider på en robotdammsugare

Ett smart medföljande tillbehör är de två ”fyrarna” som kan placeras runt föremål som dammsugaren skall undvika eller som kan användas för att skapa en virtuell vägg som inte ska passeras.

Fakta: Irobot Roomba 880

Diameter: 35 cm
Höjd: 9,2 cm
Vikt: 3,8 kg
Fjärrkontroll: Ja
Programmerbar / timerfunktion: Ja
Tillbehör för avgränsning: Virtual Wall/Halo
Pris: 8 000 kronor


Snygg design
Enkelt handhavande
Framkomlighet


Missar hörn och kanter
Har vissa problem att hitta tillbaka till basstationen
Smarta tillbehör

Omdöme

Tar sig fram i stort sett överallt och med bra sugförmåga. Hjälper du till och sopar ut från hörn och kanter emellanåt finns i stort sett inget övrigt att anmärka på.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10