Det har släppts en hel drös spännande mobiltelefoner under vintern och våren. Det började med nya dubbla Iphones på senhösten, med svar från Google och Samsung under vintern, och HTC, Huawei och nu LG under våren.

Ett par andra tillverkare hann också smyga in intressanta alternativ i mixen, medan vi fortfarande väntar på en nya topptelefon från Nok… förlåt, Microsoft.

Vi har också sett hur rusande dollarkurser och allmän fokus på lyx och funktion från de största tillverkarna har trissat upp priserna för premiumsegmentet. De dyraste lurarna är dyrare än någonsin. Men oavsett om du ska satsa tio tusenlappar eller tre på en telefon så finns det något för dig.

Här har vi samlat de mest spännande telefonerna just nu. Har Galaxy S6 och S6 Edge fortfarande en fördel? Är läder-LG och trä-Motorola genidrag i design eller bara gimmickar? Klarar sig HTC utan Ultrapixel? Vem är snyggast, snabbast och smartast?

Fotnot: Precis när vi var klara med det här testet lanserade Sony en uppföljare till Xperia Z3 kallad Xperia Z3+. Vi återkommer med ett test av denna inom kort.

Apple Iphone 6

iphone 6 test
Iphone 6 har en skärm på 4,7 tum, att jämföra med 5S och 5C som har skärm på fyra tum blankt. Skärmen är på 750 x 1334 pixlar. Det ger den en aningen högre pixeltäthet än Sony Xperia Z3 Compact och Samsung Galaxy Alpha med liknande skärmstorlek. Av dessa tre gillar vi fortfarande Samsung bäst, men Apple kvalar in som tvåa tack vare ny konstruktion med extra tät spalt mellan skärm och glas.

Det här är Apples största förändring utseendemässigt sedan Iphone 3G och 3GS med sin tvålkoppsrunda baksida gav plats för Iphone 4 och den strama form vi förknippat med Apple-lurar senaste åren. Nu är det alltså dags att gå tillbaka till mjuka rundade former igen. Resultatet är en riktigt stilig och - framför allt - mer greppvänlig lur än tidigare. De två modellerna är verkligen imponerande tunna.

Bak- och sidostycket är ett stycke aluminium med en matt borstad yta. Upptill och nedtill bryts det av med plastdetaljer, för att bättre kunna släppa igenom antennsignaler. Vi antar att nfc-chipet, som Apple nu äntligen inför (men fortfarande inte använder fullt ut), också sitter någonstans där. Vi upptäcker inga problem med varken wifi eller 4g-signalstyrka, och ljudkvaliteten i samtal är klar och fin.

Missa inte: 9 roliga prylar för dig som plåtar med mobilen

Det som däremot oroar lite är greppytan på de bägge telefonerna. Den borstade aluminiumbaksidan är underbart len och skön att hålla i, men också extremt hal. Se upp så att du inte tappar den i backen.

Under huven sitter nya systemkretsen A8. Precis som i Iphone 5S får den sällskap av en separat processor som håller koll på sensorer så att huvudprocessorn slipper. Även den har fått en uppgradering och heter nu M8 och har fått en handfull nya funktioner. En som verkar intressant är att Iphone 6 (och Plus) har fått inbyggd barometer.

A8 är en påtaglig uppgradering av gamla A7. På papperet ser ut att ligga flera mil efter de mest kraftfulla Android-telefonerna. Men med 64 bitars instruktioner och ett optimerat system håller Apple nästan jämna steg.

A8-kretsen hushåller verkligen med batteriet, och vi får utan problem ut en arbetsdags aktivt användande ur Iphone 6, och ännu mer när vi testar att spela upp video. Just video spelar Iphones upp med mycket mindrte energiåtgång än samtliga Android-telefoner i vi testat.

Kamerorna har fått en del uppgraderingar. Framför allt selfie-kameran (eller Facetime-kameran som Apple kallar den efter deras videochattapp) som har fått vidare bildvinkel.

Kamera-appen har också fått en del kul nyheter. Förbättrad autofokus förM3 rekommenderar actionbilder, förbättrad bildstabilisering, upp till dubblad framerate vid slowmotionvideo och sekvenstagning av bilder även på Facetime-kameran.

Elefanten i rummet för Apple är fortfarande priset. Prislappen för till och med den enklaste Iphone 6 med 16 gigabyte minne svider, och ska du upp till 64 eller 128 gigabyte så är det en brutal kostnad. Visst, du får kvalitet, men det är inte Apple ensamma om att leverera.

Apple Iphone 6
Tillverkare: Apple, www.apple.com/se
Lagring: 64 GB.
Operativsystem: IOS 8.
Storlek: 6,7 × 13,8 × 0,7 cm.
Vikt: 129 g.
Pris: 7 700 kronor.


Tunn och lätt.
Utmärkt byggkvalitet.
Bra prestanda.


Inte idealisk batteritid.
Dyr.

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10


Apple Iphone 6 Plus

iphone 6 plus test
Storebror Iphone 6 Plus är verkligen rejäl med sin 5,5-tumsskärm. Det är ett format vi ställer oss lite mer tveksamma till. Det kändes galet stort i LG G3, och känns lika maffigt här.

Förutom skärmarna och yttermåtten är det väldigt lite som skiljer de bägge lurarna åt. De har samma systemkrets och prestanda, samma kommunikationsmöjligheter, samma system och appar och så när som på en detalj samma kamera. Men mer om det snart.

En sak som skiljer dem åt är att Iphone 6 Plus har större batteri, och därmed också är aningen tjockare. Men det kan den ju behöva då den har mer skärm att driva. I våra batterimätningar klarar den sig snäppet bättre. Framförallt vid telefonsamtal, som ju inte kräver aktiv bildskärm.

Skärmen är som sagt i full hd, 1 920 x 1 080 bildpunkter. Det vore illa annars. Nu får du en display med sköna 400 punkter per tum. Men vi hade gärna hoppats att Apple hoppat på qhd-tåget och levererat skärm med den där lilla extra skärpan i denna storleksklass.

MIssa inte: Copyswede får rätt - Iphone omfattas av kassettskatt

Ljusstyrkan är som alltid i Apples telefoner utmärkt, men en del kräsna användare kan möjligen bli besvikna på färgåtergivningen i både Iphone 6 och Iphone 6 Plus, som var mer sRGB-trogen i Iphone 5S. De flesta användare lär nog inte märka någon skillnad.

Kameran baktill på Iphone 6 Plus har fått optisk bildstabilisator vilket ärM3 rekommenderar en rejäl kvalitetshöjare både för foton och film, men annars är det samma kamera som förut. Det är en av de få saker som skiljer de bägge Iphone-modellerna åt.

Om Iphone 6 ska kallas dyr så är Iphone 6 Plus inte överraskande ännu dyrare. Vi testade 64 GB-versionen som går på över nio tusen. Vill du upp till maxade 128 GB så kostar den dock inte så fasligt mycket mer, utan kan bli din för under tio tusen. Då är faktiskt Samsung Galaxy S6 Edge med lika mycket minne snäppet dyrare.

Apple Iphone 6 Plus
Tillverkare: Apple, www.apple.com/se
Lagring: 64 GB
Operativsystem: IOS 8.
Storlek: 7,8 x 15,8 x 0,7 cm.
Vikt: 172 g.
Pris: 9 100 kronor.


Tunn.
Utmärkt byggkvalitet.
Högupplöst skärm.
Bra batteritid.


Tveksamt om formatet funkar.
Väldigt dyr.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10


Google Nexus 6

nexus 6
Google Nexus 6 ska vara specialbyggd för att dra nytta av och visa upp allt smart i Android 5. Nya Nexus-luren, nu tillverkad av Motorola i stället för som senast av LG, är snabb, lyxig, och skön att hålla i. Men precis som föregångarna bjuder den inte på något särskilt unikt eller intressant, förutom möjligtvis att den har inbyggd trådlös laddning enligt QI-standard.

Vill du ha en behändig lur för enhandsgrepp och tycker att den senaste trenden med allt större och större skärmar är negativ, ska du vända och springa åt motsatt håll. Det här är en bjässe med skärm på 5,96 tum tjocklek på över en centimeter och en vikt på nästan två hekto.
Nexus 6 har ett chassi med en sval metallram, ett solitt bakstycke som är greppvänligt välvt och gör att den smalnar av till bara ett par, tre millimeter runtom kanterna.

Baktill hittar vi en iögonfallande logga och en nästan lika tydlig kamera, eller snarare en distinkt ringformad led-blixt runtom kameran. Nexus 6 har inga fysiska knappar förutom av/på och volymkontroll på sidan. Navigering i systemet sker helt på skärmen. Nexus 6 finns i två versioner, med 32 respektive 64 gigabyte minne, och ingen av dem har plats för minneskort.

Processorn är en Snapdragon 805 med imponerande prestanda, speciellt när det gäller spelgrafik. Det kan finnas två orsaker till det. Först och främst att Nexus 6 liksom alla Nexus-enheter kör en extremt ren ”vanilj”-installation av Android utan egna gränssnittsanpassningar, extra appar, widgetar och specialfunktioner.

Du får bara kärnan, Googles egna gränssnitt och inget tjafs som tar systemresurser. Här undrar vi om inte ett par extra gränssnittsfunktioner hade varit välkomna. Gränssnittet känns som om det är designat för en mindre skärm i åtanke.

Det andra som kan påverka är kylningen. När vi hårdkör Nexus 6 blir hela bakstycket jämnljummet, vilket tyder på att den är bra på att fördela överskottsvärmen och därmed kyla av processorn effektivt.

Skärmen med sin qhd-upplösning och amoled-teknik är mycket trevlig attM3 rekommenderar titta på, skarp, ljusstark och med underbar kontrast. Den är inte helt klockren, reflexbehandlingen i dess glasyta ger den ett lätt grönaktigt skimmer i snäva vinklar, men annars har vi väldigt lite att klaga på.

Google och Motorola får också en extra guldstjärna för ljudkvaliteten i de två framåtriktade små högtalarna på vardera kortsida bredvid skärmen.

Kameran har en bildsensor från Sony och ger 13-megapixelbilder av godkänd kvalitet utan att direkt blända oss. Den är ett rejält steg upp från kameran i Nexus 5, men det går att säga om var och varannan nyare mobilkamera.

Google Nexus 6
Tillverkare: Google, www.google.com/nexus/6
Lagring: 32 GB.
Operativsystem: Android 5.
Storlek: 8,3 x 15,9 x 1,1 cm.
Vikt: 183 g.
Pris: 5 200 kronor.


Höga prestanda.
Bra amoled-bildskärm.
Byggkvaliteten.
Den rena Android-upplevelsen.


Inte helt optimerat för sextumstelefon.
Måttlig kamera.
Bara godkänd batteritid.
Relativt tjock och tung.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10


HTC One M9

htc one m9
Vid första ögonkastet är det lätt att missta HTC One M9 för föregångaren HTC One M8. Det är samma solida metallchassi med välvd baksida. Måtten är marginellt annorlunda, någon millimeter kortare på längden och bredden, och ett par gram lättare.

Den är stadig, snygg och med en omedelbar lyxkänsla som få andra tillverkare kan matcha. Lite vassa kanter till trots är den grymt skön att hålla i, och allt från knappar till pekytan i skärmen ger ett intryck av toppkvalitet.

Det enda riktigt påtagliga utseendemässigt som skiljer M9 från M8 är är att kameran baktill är ny. Föregångaren hade en innovativ men aldrig riktigt uppskattade lågupplösta kameralösning som de kallade ”ultrapixel”. Här har den ersatts av en mer traditionell 20-megapixelkamera. Eller 20,7 för att vara exakt.

Bilder i bra ljus blir skarpa och snygga. Kameran har bra fokuskontroll och alla grundläggande inställningar du kan tänkas behöva. Appen innehåller många möjlighet till detaljinställningar, men är inte särskilt pedagogiskt uppbyggd, så de kan vara svåra att hitta. Hdr-läget gör ett mycket bra jobb med att lyfta fram mörka partier, men funkar inte lika bra som de bästa konkurrenterna i ljusa partier.

Här finns också en handfull andra roliga funktioner som möjlighet att fota med extremt kort skärpedjup. Ultrapixel-sensorn finns kvar, men har flyttat till framsidan istället. Där passar den nog bättre, med bra kvalitet i dåliga ljusförhållanden, lämpligt selfies från festen.

HTC har uppgraderat till senaste Snapdragon 810 med dubbla fyrkärniga processorer, och tillsammans med 64-bitarsstöd både i kretsen och i operativsystemet Android 5.0 så är prestanda i klass med de bästa vi testat. Inte mycket att klaga på där. Däremot verkar vi inte få ut riktigt samma batteritid som ur en del mobiler vi testat på senare tid.

M8 hade en fem tums 1080p ips-skärm och så vitt vi kan se är det exakt samma som sitter i M9. Den är helt klart inget fel på, men den sticker inte heller ut positivt på något sätt. HTC har länge haft några av de bästa inbyggda högtalarna i en mobil, och One M9 är inget undantag.

Framåtriktade små stereoelement som gör videoklipp roligare att de och musik nästan njutbar utan lurar eller Bluetooth-högtalare.

Med nytt Android får vi också en ny version av gränssnittet HTC Sense. M3 rekommenderarSense 7 ser inte så annorlunda ut mot Sense 6, men har en del nya trick att visa upp. En av de bästa är möjligheten att snabbt skapa egna färgsynkade teman. Ta en valfri bild och Sense kan själv analysera den för att få rätt färg och stil på text, menyer och ikoner.

HTC One M9 kostar nästan sju och en halv tusenlapp. Det är dyrare än redan dyra Galaxy S6 med lika mycket minne (32 GB). Då får du i och för sig också en sd-kortläsare, något Samsung numera har bantat bort.

HTC One M9
Tiilverkare: HTC, www.htc.com/se
Lagring: 32 GB.
Operativsystem: Android 5.
Storlek: 7 x 13,5 x 1 cm.
Vikt: 157 g.
Pris: 7 000 kronor.


Utmärkt byggkvalitet.
Höga prestanda.
Bra ny kamera. Imponerande ljud.


Något tjock och tung.
Inga unika funktioner.
Dyr.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Huawei P8

huawei p8 test
Från att ha legat i budgetträsket har Huawei på senare tid seglat upp som en oväntad ny tillverkare av premiumtelefoner i toppklass. Det är framför allt design och byggkvalitet som blivit deras kännetecken. Det har de även levererat tidigare i en del lite billigare lurarm, men ny tampas Huawei på allvar med Apple, Samsung och Sony även när det gäller prestanda, skärm och funktioner.

En av höstens mest vräkiga phablets var deras Ascend Mate 7, och nu släpper de också en telefon i samma division fast i ”normal” storlek på fem tum, eller 5,2 för att vara exakt.

P8 heter den och är till att börja med den tunnaste telefonen i testet med sina 6,5 millimeter. Den är inte lättast, men med 148 gram upplever vi den som mycket smidig att bära runt på. Chassit är i glas och borstad aluminium, med en plastlist upptill där antennerna sitter.

Huawei P8 har en 1080p hd-skärm med utmärkt betraktningsvinkel, hög ljusstyrks och rena, om än aningen bleka färger. Svärtan är inte lika djup som i amoled-skärmar eller de allra bästa ips-panelerna, men den är klart godkänd även på den punkten.

P8 har en fullt duglig kamera, men den bjuder inte på något speciellt, utan kör med samma 13-megapixelsensor som vi hittar i många andra mobiler. Fotom i fullt dagsljus blir mycket snygga, men visst brus vis mörkerfoto stör. Vi gillar funktionen ”superkväll” som är en sorts extrem hdr som tar ca tio sekunder att fota med, men som faktiskt ger riktigt snyggt resultat.

Systemkretsen är Huaweis egna Hisilicon Kirin 930 som precis som Snapdragon 810 har en furkärnig processor på 2 gigahertz och fyrkärnig på 1,5 gigahertz. Det är inte exakt samma Cortex-kärnor, men resultatet är ändå ungefär detsamma i både prestanda och energiförbrukning. Det går undan, kort och gott. I alla fall för 2d-applikationer, Huaweis grafik är inte lika kraftfull som den i Snapdragon-kretsen.

Vi undrar om Huaweis val av processor är det smartaste. Eller kanske är det något annat som stör, för batteritiden i P8 imponerar inte direkt. Speciellt videouppspelning ser ut att tära på batteriet lite extra och vi får bara ut ett par långfilmers tittande ur den. Samtals och surftid på 4g är lite mer i inje med övriga telefoner i testet.

Telefonen kör Android 5.0 och samma ursnygga Emotion UI som Ascend Mate 7. Det är svårt att få till ett gränssnitt som känns lika rent och kanske till och med snyggare än Googles egna, men det har fgakt5isakt Huawei lyckats med.

Huawei P8
Tillverkare: Huawei, www.huawei.com/se/
Lagring: 16 GB.
Operativsystem: Android 5.
Storlek: 7,2 x 14,5 x 0,7 cm.
Vikt: 148 g.
Pris: 5 000 kronor.


Höga jobbprestanda.
Tunn, lätt och lyxig.
Snyggt gränssnitt.
Lockande pris.


Inte lika snabb grafik.
Omärkvärdig kamera.
Tidvis svag batteritid.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10


Testet fortsätter på nästa sida