Moto X Force – Tål tuffa tag

Moto X Force har vad tillverkaren kallar Shattershield, med bland annat dubbla peklager, enkelt utbytbart översta lager och stabiliserande aluminiumram. Motorola är så säkra på att skärmen kommer att hålla att de lämnar hela fyra års garanti på skärmdelen. Och ja, det funkar faktiskt. Vi misshandlade den rejält utan så mycket som en skråma. Tåligheten gör skärmen tjockare och telefonen tyngre, men det rör sig bara om någon halvmillimeter extra. För en telefon med 5,4-tumsskärm är 169 gram ingen extrem vikt. Telefonen har ett distinkt, skönt grepp men är kanske inte direkt lyxigt snygg.

Skärmen är en amoled-panel med 1440p-upplösing. Den är inte den allra ljusstarkaste amoled-skärmen, men den gör sitt jobb och är läsbar även i solljus. Färgerna är kanske lite för varma för den som är noggrann med färgkorrekthet.

Motorola Moto X Force

Samtalskvaliteten är i toppklass och Moto X Force har mikrofoner runt om för aktiv brusreducering. Under skalet sitter en Snapdragon 810 som ger luren rejält med kraft, mer än andra Snapdragon 810-lurar vi testat. Tack vare ett stort batteri är också batteritiden riktigt bra. Som på de allra flesta dyrare telefoner är batteriet inbyggt och går inte att byta ut utan service.

Moto X Force är som alla Motorola-lurar exemplariskt ren från onödigt tjafs och gränssnittet är Androids original, med endast ett par appar utöver Googles utbud. Motorola har ett par extra geststyrnings- och säkerhetsfunktioner också, men inget som direkt sticker ut. För övrigt bjuder Moto X Force på trådlös laddning, snabbladdat batteri och nfc. Det enda vi saknar är fingeravtrycksläsare och usb typ c.

Kameran är svagaste kortet i hela telefonen, och då är den fortfarande allt annat än dålig, Den är bara inte så utstickande bra som vissa konkurrenter. Den tar ok bilder både utomhus och inomhus. Ett problem är dock autofokusen, som har ovanligt mycket problem med rörliga objekt. Kameraappen är den samma som i Nexus-telefonerna och är inte direkt inspirerande.

Den här luren kommer inte falla alla i smaken. Den som vill ha läcker och lyxig design lär inte lockas av bastanta känslan och nylon-baksidan på Moto X Force. Och den som värdesätter exceptionell (istället för bara bra) mobilkamera eller senaste processprn och maxad prestanda föredrar nog en lite nyare telefon. Men Moto X Force har verkligen en knippe starka kort.

Läs vårt test av Moto X Force här!

M3 rekommenderarFakta Moto X Force

Tillverkare: Motorola
Processor/systemkrets: Snapdragon 810 2 GHz quad core + 1,5 GHz quad core
Minne: 3 GB RAM
Lagring: 32 GB, plats för mikro-sd
Skärm: 5,4 tum amoled, 1440x2560 bildpunkter (540 ppt)
Kameror: 21 megapixel med led (bak), 5 megapixel (fram)
Anslutningar: Micro usb 2.0, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 6), wlan 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.1, a-gps, nfc
Batteritid: 9h videouppspelning (wifi), ca 12h blandad användning (4g), ca 25h samtal (3g)
Operativsystem: Android 6.0
Övrigt: Vattenavvisande yta, trådlös laddning, krossäkert glas
Prestanda: Antutu Benchmark 6: 92 622 poäng
Prestanda: 3dmark Ice Storm Unlimited: 26 624 poäng
Storlek: 15 x 7,8 x 0,97 cm
Vikt: 169 g
Pris: 2 700 kronor

cdon
plus

Goda prestanda.
Bra batteritid.
Okrossbara skärmen.
Rent Android.

minus

Vissa problem med autofokus i kameran.
Ingen usb c.
Ingen fingeravtryckläsare.
 

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10

Samsung Galaxy S7 Edge SM-G935F 32GB Pris vid test: 6290 kr.

Bästa pris just nu: 4063 kr