Tillbehörsparken för gamerfantasten börjar bli välfylld. Det gäller inte enbart att ha ett riktigt bra headset för ljud, en vettig skärm och en blixtsnabb mus – ett tangentbord särskilt framtaget för att spela på bör finnas på varje datorbord. Här handlar det sedan ett tag tillbaka om en enda sak: mekaniska tangentbord. Det betyder kort och gott att varje enskild tangent har en brytare under sig, som skickar vidare signalen till datorn när tangenten trycks ned.

Det låter kanske som en struntsak, men det gör all skillnad i världen för spelandet. Framför allt blir avståndet mellan tryck och registrering mindre, vilket gör att kommandon tar kortare tid att utföra. Dessutom slits inte tangenterna på samma sätt och problemet med svampiga och tröga tangenter som vanliga tangentbord råkar ut för efter en tid slipper du med en mekanisk variant.

Apex

Den som någon gång har testat ett mekaniskt tangentbord i spelsammanhang lär inte vilja gå tillbaka.

Ny tangentlösning

Steelseries senaste skrytbygge på området heter Apex M800, och kommer tillsammans med en prislapp på närmare 2 000 kronor. För den förhållandevis saftiga summan erbjuds det dock en hel del godsaker.

MIssa inte: Hackarnas tangentbord en dröm för programmerare

Det allra viktigaste på ett mekaniskt tangentbord är självklart tangenterna och här har Steelseries valt ett något annorlunda grepp. Apex M800 kommer utrustad med en helt ny tangentlösning, kallad QS-1. Steelseries själva skryter med att modellen är 25 procent snabbare än konkurrenterna och visst lämnar registreringstiden inte mycket att önska. Värt att notera är att brytarna endast kräver 45 cn (centinewton) i aktiveringskraft, det vill säga att tangenterna inte behöver tryckas in särskilt hårt för att registreras.

Apex_2
Under varje tangent sitter det led-lampor som klarar av att visa en hel del färgnyanser.

Något stumma tangenter

Tyvärr kommer den färska lösningen med nackdelen att tangenterna inte är lika bekväma att använda som exempelvis Cherry MX Blue. Till en början känns de stumma, men efter att vi har vant oss vid dem går de bättre att använda. Däremot är skillnaden mellan Apex M800 och ett vanligt traditionellt tangentbord inte fullt så stort som vi hade önskat. Tangenterna är lite för nedsjunkna, och vi saknas klickandet från nämnda Cherry MX Blue.

SteelSeries Apex M800 (Nordisk) Pris vid test: 1790 kr.

Bästa pris just nu: 990 kr