Redan som notebook är MSI GS30 en kraftfull historia. Det är något så ovanligt som en tunn och Ultrabooklätt 13-tummare med fyrkärnig Intel Core i7-processor, något vi vanligen ser i en del bärbara speldatorer och tunga jobb-laptops. Den har också Intel Iris Pro-grafik och en 512 gigabyte extra snabb ssd bestående av två mindre raidade ssd-enheter. Det gör den till en av de mest kraftfulla datorerna i sin storleksklass.

MSI GS30 2M-017NE
GS30 är inte en ultrabook, eftersom den bland annat har för kraftfull och strömslukande processor för att få klassas som det, men i mått och vikt är den i samma klass. 

Kraftfull men högljudd

Prestanda räcker och blir över för det mesta du kan tänkas att vilja göra på språng, från att kolla på film på flyget, köra Powerpoint och redigera mötesanteckningarna, till att klippa en film, kompilera kod eller till och med spela de flesta nyare spel.

Många är inte optimerade för Intel-grafik, och inte ens Iris Pro kan givetvis mäta sig med ett riktigt Radeon eller Geforce-kort, men är du konservativ med spelets kvalitetsinställningar och inte kräver 60 fps så kommer du ganska längt med den.

Processorn drar en hel del batteri när den pressas hårt, och när vi utsätter den för riktigt tunga uppgifter, till exempel kodning av video, så räcker batteriet inte mer än någon timme. Vid snålkörning är dock hårdvaran här nästan lika konservativ med energi som i andra ultrabook-pc.

Missa inte: HP Omen 15 - speldatorn du kan jobba med

Det är å andra sidan svårt att hålla i tyglarna och begränsa processoranvändandet, så mer än en fem, sex timmar är svårt att uppnå. Räkna dessutom inte med lugn och ro. GS30 har rejäla, vinande fläktar och går igång vid minsta provokation.

Överygande tangentbord och skärm

Till det yttre är GS30 ett stadigt men fortfarande tunt bygge, som mest två centimeter tjock, med lite kantig stil och typiska gaming-detaljer i designen, såsom en förkärlek för neonfärgade dioder runtom och i bakgrundsbelysningen till tangentbordet. Tangentbordet är av mycket god klass, med lite extra slaghöjd jämfört med de flesta i bärbara datorer. Musplattan kunde MSI däremot gärna fått ägna lite extra kärlek. Den är mindre än vi är vana vid på nyare datorer och lite tveksam i responsen.

Tänker du använda GS30 som speldator även bärbart är det ingen större minus, eftersom du då rimligtvis pluggar in en usb-mus. Du har bara två usb-portar där, så bli inte för ambitiös med tillbehören. GS30 har också fast nätverksport, vilket blir allt mer ovanligt på tunna bärbara.

Bildskärmen är på 1 920 x 1 080 bildpunkter, vilket ger en skön skärpa på 13 tum. Den har ingen pekfunktion och har matt yta, vilket gör att man slipper irriterande reflexer. Skärmen har ingen bländande ljusstyrka och färgskalan är kanske aningen varm, men den har en bra jämn ljusfördelning och god kontrast. Att titta på film eller spela spel ger en övertygande upplevelse, och den gör inte heller bort sig för surf eller kontorsjobb.

Skokartong på skrivbordet

Sedan var det ju den där dockan. Den är stor som en skokartong och ser mest ut som en liten knubbig ljudlimpa. Men några högtalarelement döljer sig inte bakom plåtgallret framtill, även om det hade varit kul då datorns egna högtalare inte är särskilt imponerande.

Nej, istället är det luftintag för att kunna kyla ett riktigt grafikkort i fullstorlek, ett Geforce GTX 980. Inte det absolut kraftfullaste just nu, eftersom Nvidia nyss släppte nytt, men nära nog. Och med det plus datorns övriga hårdvara får du prestanda som en riktigt bra speldator.

MSI GS30 2M-017NE
Inpluggad används datorn bara som moderkort till dockan, du pluggar in skärm i stora grafikkortet på sidan.

Notebooken trycks fast på ovansidan av dockan med en port som sitter på bakre långsidan och låses fast med ett betryggande klick. För att få loss datorn måsta du sedan dra i en rejäl spak. Detta för att den ska sitta som berget medan du kör datorn. Det är nämligen inte en docka som du kan plugga i och ur under drift, utan du måste stänga av datorn, plugga in, och boota upp på nytt.

Kunde varit mer

Och nej, du använder inte datorns bildskärm när du pluggat in, utan ansluter en skrivbordsskärm, usb-mus och tangentbord, och nätverkskabel (om du inte vill köra wifi) till dockan. Du får också ett par extra usb-portar, och dockan laddar upp notebookens batteri, men annars är det just grafikkortet som är poängen.

MSI säljer alltså i princip två datorlösningar i en. En kraftfull lätt bärbar och en kraftfull tung skribordsdator, som delar på processor, minne och lagring. Det känns tyvärr som om MSI har missat en möjlighet här. När de ändå har en otympligt stor låda, hade det varit tacksamt om den faktiskt innehållit lite mer saker. Högtalare hade varit smart, men kanske framförallt en rejäl hårddisk. Nu har vi bara notebookens 512 gigabyte. Det är i och för sig inte lite, men kan snabbt bli trångt för den som vill hantera mycket video eller installera många stora spel.

MSI GS30 2M-017NE
En vit ljuslist runt hela fronten talar om när datorn är på. Om det inte hörs på de konstant vinande fläktarna, vill säga.

Omdöme

Med ett pris på 26 000 kronor är det här ingenting som ven som helst går och köper, men MSI har faktiskt lyckas hyggligt, men långt ifrån perfekt, med att kombinera det bästa från två världar. Som notebook är MSI GS30 i samma prestandaklass som till exempel en Macbook Pro för över 20 000 kronor, dock med lite sämre bildskärm.

Testat: Supertunn bärbar speldator undet 15 000 kronor

Och som stationär speldator är den i samma klass som till exempel en Asus G20AJ för cirka 18 000 kronor. Har du ett behov av bägge, och dessutom står ut med ett evinnerligt fläktbrus samt klarar dig utan möjligheten att uppgradera som du har i en vanlig stationär pc så är det faktiskt inget dåligt alternativ. Men det innebär många om.

Fakta MSI GS30 2M-017NE

Tillverkare: MSI, www.msi.eu
Processor: Intel Core i7 4870HQ, 2,5 GHz quad core
Grafik: Intel Iris Pro 5200
Grafik, dockningsstation: Geforce GTX 980, 4 GB 
Minne: 16 GB ddr3
Lagring: 512 GB ssd
Optisk enhet: Nej
Bildskärm: 13,3 tum matt ips, 1920 x 1080 bildpunkter
Anslutningar, dator: 2x usb 3.0, lan, hdmi, hörlur, mikrofon, dockningsport
Anslutningar, dockningsstation: 4x usb 3.0, lan, 3x Displayport, hdmi, dvi-i, hörlur, mikrofon
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4
Kortläsare: Sd/sdhc/sdxc
Operativsystem: Windows 8.1
Batteritid, utan docka: 7 timmar 45 minuter (maximalt) 1 timme 12 minuter (minimalt)
Ljudnivå, utan docka: 34-42 dBa
Effektförbrukning, med docka: 48-287 W 
Ljudnivå, med docka: 37-44 dBa

Storlek, dator: 31,9 x 22,4 x 1,9 cm
Vikt, dator: 1,3 kg
Pris: 26 000 kronor

Prestanda, utan docka

Cinebench 11.5 cpu: 6,64 poäng
Cinebench 11.5 grafik (Open GL): 43,87 fps
3dmark 11 (Direct X 11): 2703 poäng
 

Prestanda, med docka

Cinebench 11.5 cpu: 6,85 poäng
Cinebench 11.5 grafik (Open GL): 59,72 fps
3dmark 11 (Direct X 11): 14 529 poäng

Disk, läsning*: 1003,5 MB/s
Disk, sökning*: 0,05 ms

*Samma med och utan docka


Kraftfull som bärbar, kraftfull som stationär
Tunn och lätt som bärbar
Mycket snabb lagring


Stor och otymplig docka
Snålt med diskutrymme
Högljudda fläktar

Betyg 7 av 10