Ända sedan Android såg dagens ljus och telefoner som Samsung Galaxy S och Motorola Droid släpptes har appstartare (Launchers på engelska) varit en populär kategori appar i de olika Android-butikerna, inte minst Google Play Store.

En appstartare är helt enkelt ett program som tar över telefonens hemskärm och byter både utseende och funktion på den. De dök upp eftersom Android, som det såg ut då, låg långt efter Apples Iphone designmässigt. Tredjepartsutvecklare såg en stor möjlighet att fylla igen gapet och göra Android mer aptitligt.

Men i takt med att Google har förbättrat Android och börjat ta design på allvar har fokus istället flyttats från att snygga upp systemet, till två saker. Dels att lägga till nya användbara funktioner eller fixa irriterande saker i standard-Android, dels att hjälpa användare att göra sig av med mobiltillverkarnas egna gränsnitt som läggs över ursprungsgränssnittet i Android, till exempel Samsungs "Touchwiz".

Play Store är fullt av olika appstartare av varierande kvalitet, och det är egentligen bara att prova dig fram tills du hittar någon som passar dig. Du kan söka på Launcher så får du upp sida efter sida med resultat.

Läs också: 4 tips för att få ordning och reda på din hemskärm

Behörigheter
Håll koll på vilka behörigheter en appstartare begär.

Finns det några risker?

Att installera en app som mer eller mindre tar över systemet kan vara en säkerhetsrisk, och det har förekommit fall där utvecklare lagt in funktioner i sina appstartare som inte borde vara där.

Men om du håller dig till Play Store, läser recensioner och tittar på vilka funktioner en appstartare begär tillstånd att använda ska det inte vara något problem. Leta speciellt efter välartikulerade negativa recensioner – alltså inte bara ”den suger!” utan mer utvecklade resonemang. De största appstartarna har miljontals användare och bör vara ordentligt granskade för att inte utgöra något hot.

Så installerar du en appstartare

Att installera en eller flera appstartare är enkelt. Så här kommer du igång:

Installera en appstartare

1. Öppna Play Store och leta upp en appstartare du vill testa.
2. Ladda ner och installera den.

Välj som standard

3. Tryck en gång på hemknappen.
4. Nu kommer systemet fråga vilken app du vill använda för hemskärmen. Välj din nya appstartare och tryck på Alltid.
5. Klart!

När du har installerat appstartaren kan du gå vidare och göra inställningar för anpassa den som du vill. I många appstartare kommer du åt inställningarna genom att långt tryck på hemskärmen. I andra fall kan du behöva trycka på menyknappen. Här hittar du inställningar för allt från utseende, hantering av nya appar och gester till hur mappar ska hanteras och vilket rutnät som används på hemskärmen.

Ta bort som standard

Vill du senare byta appstartare finns det flera sätt. Du kan så klart avinstallera hela appen, vilket tar bort den och återställer telefonen. Men vill du testa flera appstartare kanske du vill växla mellan dem. I de flesta varianter finns en inställning för standard-appstartare där du helt enkelt kan byta till en annan.

Saknas det kan du öppna den vanliga Inställningar-appen, gå till Appar och klicka på den appstartare du har installerad. Skrolla ner till Starta som standard och tryck på Rensa standardinställning. Därefter kan du trycka på hemknappen för att återigen få välja vilken appstartare du vill använda.

Ett tredje alternativ som finns i vissa telefoner är en ny rubrik i Inställningar – Startskärm – där du helt enkelt kryssar i den appstartare du vill använda som standard.