Det har aldrig varit så enkelt att sprida artiklar, filmer och budskap som nu. Ett slagkraftigt budskap kan på några få timmar delas över hela världen via Facebook, Twitter, Youtube och andra sociala kanaler.

Och det är ju fantastiskt i sig, men, with great powers comes great responsibilities. Problemet är ju att det också är väldigt enkelt att sprida lögner på samma sätt. Och oavsett om syftet med viralbluffarna är "för att det är kul" eller om det är för att skapa opinion och "bevisa" dolda agendor och politiska idéer, så riskerar du att framstå som väldigt korkad om du sväljer betet och delar vidare fejkinnehållet som dina egna åsikter.

Som tur är är det enkelt att göra lite efterforskning innan du delar vidare! Här är sju enkla tips att följa (eller dela till dina mindre nogräknade vänner). Vi uppdaterar artikeln lite då och då när vi drabbas av spontan sociala medier-huvudvärk:

1. Kolla datumet, för bövelen! - NY

Kattjouren

Att reagera impulsivt på ett Facebook-inlägg med en delning eller superarg kommentar kommer att dra ett löjets skimmer över dig när någon inser att inlägget i fråga är flera år gammalt. Och innehåller felaktiga eller ofullständiga fakta. I det här fallet är det ett inlägg från Facebook-sidan Kattjouren – publicerat 2014 – som fått nytt liv igen och blivit en diskussionsarena för främlingsfientliga påhopp och mordhot i största allmänhet.

Den obeskurna bilden föreställer en död fölunge, och innan obduktionen ens var genomförd gick såväl Kattjouren som många etablerade medier ut med att fölet brutalt misshandlats till döds. Obduktionsrapporten kunde sedermera inte bekräfta att så var fallet, men i juni 2017 reagerar mindre nogräknade individer fortfarande med bestörtning när de läser det hemska, samtidigt som de vräker ur sig olämpligheter som får dem att verka helt bakom flötet.

Kattjouren

Så, innan du delar, kolla den lilla datumstämpeln högst upp i ett Facebook-inlägg för att undvika att bli utskrattad av dina vänner. Nya uppgifter kan ha framkommit, och det är ditt ansvar att ta reda på saken innan du skyller en fölunges död på exempelvis djurhat eller den ökade invandringen i Sverige. Och trots att Kattjouren (och flera andra som kommenterar) i dag bett folk att sluta dela inlägget fortsätter eländet bara rulla på.


Reversed image search
"And so it begins...ISIS flag among refugees in Germany fighting the police", stod det till den här bilden som delades stort nyligen. Problemet är att bilden egentligen är från 2012 och visade en helt annan grupp – som förbjöds samma år.
 

2. Omvänt bildsök

Om du använder Chrome som webbläsare är bildsökning bland det enklaste du kan göra. Bara högerklicka på bilden och välj Sök på Google efter den här bilden. Det här är ett bra sätt att se om bilden förekommer i andra sammanhang än vad inlägget du precis tänkte dela påstår.

Har du inte Chroome kan du ändå göra en omvänd bildsökning. I Firefox kan du till exempel högerklicka på bilden och välja Kopiera bildadress. Gå sedan till Googles bildsök, klicka på kamera-ikonen och klistra in länken till bilden.

En annan tjänst är tineye.com. Klistra in adressen till bilden (Börja med att högerklicka på bilden och välj Kopiera bildadress) eller ladda upp en bild från din dator/mobil.


Viralbluff
Vindögat är en sajt som skriver artiklar som lyckas uppröra och få många delningar i sociala medier. Alla nyheter från sajten är dock fejkade.
 

3. Vem är avsändare?

Du kommer ofta långt på att bara titta efter en extra gång vem som har delat ett visst inlägg. Är det en satirsajt? Är det en hatsajt? Har sajten en viss agenda? Känner du inte till sajten – gör en snabb googling och läs på!

Här hittar du Viralgranskarens lista över sajter som sprider medvetna fejkartiklar i satirsyfte. Tänk dock på att det knappast är en komplett lista över alla sajter som det är en bra idé att inte sprida. Viralgranskaren har även ett plugin för Google Chrome som varnar när en artikel du tänker dela är med på deras varningslista.