De fem bästa spelen till Playstation

Crash Bandicoot 3

5. Crash Bandocoot 3: Warped

Innan Naughty Dog blev förknippade med actiontitlar som Uncharted och The Last of Us låg studion bakom Sonys försök att få en motsvarighet till Super Mario.

Missa inte: Sony Playstation: En ny era i spelvärlden

Crash Bandicoot hade väl inte riktigt lika mycket karisma som den välkända rörmockaren, men spelen han medverkade i var riktigt välgjorda. Bäst av alla var Crash Bandicoot 3: Warped, där du bland annat fick chansen att åka vattenskidor och rida på tigrar.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Resident Evil

4. Resident Evil

Numera är Capcoms Resident Evil-serie en spillra av sitt forna jag, men när den startade kändes det närmast som om zombiemästaren George A Romero plötsligt hade gått och blivit speldesigner.

Missa inte: Resident Evil HD Remaster: Skräckklassikern håller fortfarande.

Här fick vi chansen att utforska en stor och kuslig herrgård, befolkad med allt från levande döda till jättespindlar och argsinta jakthundar. För övrigt fick Resident Evil en lysande nyversion tidigare i år.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Castlevania

3. Castlevania: Symphony of the Night

1997 betydde 3d-grafik allt. Att med detta i bakhuvudet släppa ett tvådimensionellt och påkostat Castlevania kan tyckas vara ett dumdristigt beslut. I många fall var det också det. Castlevania: Symphony of the Night sålde uselt när det begav sig, trots lysande kritik från spelpressen. I efterhand har det uppnått kultstatus och bland annat fått en nyversion till Playstation 3 och Xbox 360.

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10

Final Fantasy

2. Final Fantasy VII

Få Playstation-spel har fått en lika stor fanskara som Final Fantasy VII. Och det är lätt att förstå varför. Final Fantasy VII var inte bara ett lysande spel – vid tidpunkten för lansering var det också extremt ont om japanska rollspel i väst. Tack vare Final Fantasy VII insåg utgivarna att det fanns en marknad för den här typen av titlar även utanför Japan.

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10

Metal Gear

1. Metal Gear Solid

Få har väl missat att Metal Gear Solid V: The Phantom Pain släpptes för en knapp månad sedan. Frågan är dock om serien når upp i samma nivå som det allra första Metal Gear Solid igen. Efter år utanför rampljuset fick Hideo Kojima chansen att göra sina drömmars spel – slutresultatet skulle bli ett av de mest fascinerande äventyrsspelen någonsin.

Missa inte: Så bra är Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

Vi minns särskilt de välgjorda bosstriderna, där vi fick stifta bekantskap med karaktärer som Psycho Mantis och Sniper Wolf.

Betyg 10 av 10Betyg 10 av 10

Bubblare: Silent Hill, Tony Hawk’s Pro Skater 2, Gran Turismo, Tekken 3, Final Fantasy IX, Parasite Eve, Tomb Raider, Suikoden