Flic är utan tvekan en av de minsta produkterna vi testat, med en diameter ungefär som en enkrona och tjocklek som två. Ytligt sett är det också en av de enklare vi sett – det är en knapp. Den har tejp på baksidan så du kan fästa den på en vägg eller liknande, och den går att trycka på.

Knappar är ofta bra att ha, särskilt om de som Flic kan styras till att göra olika saker. För att programmera den behövs en app som finns till både Android och IOS, och med hjälp av den är det extremt enkelt att ansluta knappen till telefonen via bluetooth. Väl ansluten kan du lika enkelt välja vad som ska hända när du trycker på Flic, och du kan välja att aktivera olika funktioner beroende på om du trycker en eller två gånger eller håller in knappen länge.

Flic
Flic finns i ett antal olika färger.

Vassare med Android

Listan över tillgängliga funktioner beror på vilken telefon du har. I nuläget finns det betydligt fler funktioner till Android, vilket delvis beror på att vissa funktioner helt enkelt inte är möjliga att implementera i IOS. Fler funktioner är dock under utveckling och kommer att dyka upp allt eftersom.

Bland de funktioner som finns hittar vi en del riktigt användbara sådana, men också en del som känns lite krystade. En klockren funktion är den som hittar din telefon – tryck på knappen bara så låter och vibrerar telefonen tills du hittar den. Du kan också programmera telefonen att spela upp en viss låt eller spellista, eller ställa ett larm på en förutbestämd tid. En annan användbar funktion är att använda knappen som larm och låta den skicka ett larm-sms med positionsangivelse till ett antal förbestämda telefonnummer om du trycker på den.

Extrafunktioner hos IFTTT

I funktionslistan finns också ett antal mer avancerade funktioner som kräver att du har ett konto hos en så kallad provider – det vill säga externa tjänster. Ett enkelt exempel är att du kan ansluta till Spotify inifrån appen, för att låta knappen starta en spellista eller låt.

Ännu mer intressant är att du kan använda ett antal olika tjänster för att styra hemmet på distans, och exempelvis dimma ljuset, starta x-boxen eller låsa upp dörren med ett knapptryck. Stöd finns för exempelvis Harmony Hub, LIFX och WEMO, men här finns det en del att önska.

Flic app
Appen är mycket enkel att använda, och det är lätt att programmera knappen efter önskemål.

En bonusfunktion är att knappen funkar tillsammans med IFTTT – If This Then That. Det är en webbtjänst som kan utföra vissa kommandon i olika webbtjänster om ett angivet villkor uppfyllts. IFTTT ger alltså ett ännu större utbud av funktioner att använda tillsammans med Flic.

Omdöme

Flic är alltså rolig och enkel, men är den användbar och prisvärd? Jo, absolut – om du tar den för vad den är. Den kan inte göra särskilt avancerade saker, och vissa av funktionerna är rätt onödiga. Du kan visserligen programmera Flic att twittra åt dig när du trycker på den, men tweeten måste du har förprogrammerat vilket gör det lite mindre spännande. Så strunta i allt som inte är användbart och fokusera istället på de nyttiga finesserna och det faktum att den inte kostar mer än trehundra spänn.

Flic börjar levereras senare i höst, men går att förbeställa nu på tillverkarens hemsida.

Fakta Flic

Tillverkare: Flic
Funktion: Programmerbar knapp
Kommunikation: Bluetooth
Mått: 28 mm diameter, 9 mm tjocklek
Pris: 300 kr


Billig
Lättanvänd
En del smarta funktioner

Enkelheten begränsar

Betyg 6 av 10