Ipad Pro av större modell är för stor för detta test, och den mindre, nysläppta 9,7-tumsmodellen har ännu ett tag kvar till Sverigesläpp. Tills dess tar vi tempen på vad konkurrenterna har att komma med – och även om Apples egna Ipad Air 2 fortfarande är något att ha.

Kraven vi ställde i detta test var att plattan i fråga skulle vara tio tum stor och relativt ny, helst lanserad under 2015. Vi gjorde dock ett undantag för Ipad Air 2, som ju kom redan i oktober 2014. Då den fortfarande är den mest populära plattan och stora Ipad Pro är för stor för just detta test och lilla Ipad Pro inte är släppt än, fick den ändå vara med här.

Det här är ett test i två prisklasser. Sony, Samsung och Apple är helt klart i en premieklass för sig, där de plattor vi testade kostar mellan fem och sex tusen kronor, har högupplösta skärmar, snabbast möjliga wifi-uppkoppling och snabbast möjliga processorer. De lyckas också kombinera det med hög byggkvalitet, lyxiga materialval och mer slimmade konstruktionen med lägre vikt. Asus och Lenovo har i dagsläget inga plattor som kunde matcha det, i alla fall inte i tiotums-storlek. Där tog vi istället in det bästa de hade för närvarande, fortfarande plattor med stabila prestanda och goda kvalitéer, men inte i samma elitklass.

Plattorna har testats för vad vi skulle kalla ”traditionell” hemanvändning. Kolla Netflix på sofflocket, uppdatera Facebook vid frukostbordet, slösurfa på balkongen och spela mobila spel på muggen. Däremot har vi inte testat plattorna som notebook-ersättare, så hur de funkar med kontorsappar eller tangentbord låter vi vara osagt denna gång.

Därför har bra komfort för handhållen användning, hög kvalitet på skärm och touchfunktion, bra högtalare och snabb, stabil wifi-uppkoppling varit viktiga saker att testa. Flera av plattorna har 4g-modem inbyggt, men det blir då mer som en bonus och ett komplement än en viktig egenskap. Vill du absolut ha uppkoppling ute på språng går det ju alltid att skaffa mobilt bredband med fick-router eller dela ut uppkopplingen från telefonen.


Så gjorde vi testet

Plattorna prestandamättes med Antutu Benchmark och 3dmark Ice Storn Unlimited, samt bedömdes med navigering på utvalda webbsidor, pdf-dokument och spel. Batteritid mättes med uppspelning av 1080p-video på Youtube vid 100 procent skärmljusstyrka via wifi, samt läsning av lättare webbsidor vid 50 procent ljusstyrka.