Om vi snackar riktigt bra handkontroller för spel finns det ett gäng att välja mellan – och smaken är oftast högst individuell. Många hade förmodligen lyft fram Gamecube-kontrollen, medan andra kanske hade nämnt Controller S till första Xbox eller Classic Controller till Wii. Med åren har området blivit bättre, och i dag får vi leta både länge och väl för att hitta uppenbara brister hos konsoltillverkarnas respektive standardkontroller.

Trots detta tar Microsoft i rejält med sin Xbox Elite Wireless Controller. Kontrollen kan närmast beskrivas som en påkostad och klart dyrare motsvarighet till originalkontrollen till Xbox One. Den har i princip samma utformning, men också en tredubbelt så hög prislapp.

Xbox
Hela paketet. Tillsammans med Xbox Elite Wireless Controller får du en rad olika delar.

Lyxförpackning
Så vad får du då för de extra slantarna? En hel del, visar det sig. Till att börja med kommer Xbox Elite Wireless Controller levererad i en snygg box, som förutom själva kontrollen även innehåller fyra stycken styrspakar, ett styrkors och fyra avlånga knappar att sätta på undersidan av kontrollen. Tanken med detta är givetvis att du ska kunna modifiera kontrollen efter eget tycke, något som är busenkelt att göra då delarna sitter fast med magneter.

Direkt ur förpackningen är Xbox Elite Wireless Controller utrustad med traditionella styrspakar, av typen vi hittar på originalkontrollen. I lådan finns två längre varianter, som gör att tummen placeras i ett högre läge. Det här är inte minst behändigt om du vill skjuta på fiender långt borta, eller utföra andra saker som kräver mer precision. 

Xbox
Undersidan på kontrollen skiljer sig en hel del jämfört med den ordinarie varianten.

Skönt grepp
Styrkorset är förmodligen den enskilt största förbättringen om vi pratar knappar på Xbox Elite Wireless Controller. Här får du två alternativ: en platta och ett traditionellt styrkors i fyra riktningar av typen vi bland annat har sett hos Nintendos olika handkontroller genom åren. Båda två är riktigt bra, och dessutom byggda i metall – vilket ger en rejäl kvalitetskänsla.

Själva kontrollen ligger otroligt bra i handen. Det gör förvisso originalkontrollen till Xbox One också, men här slipper du känslan av plast. Istället finns det ett gummigrepp på varje handtag som gör att den är bra mycket skönare att hålla i.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Microsoft Xbox One Elite Wireless Controller (Xbox One) (Original) Pris vid test: 1298 kr.

Bästa pris just nu: 1190 kr