De fem bästa Star Wars-spelen

Star Wars är en av få filmserier som har fått en hel uppsjö med grymma spel. Att plocka ut de allra bästa är sannerligen inte lätt, och många favoriter har fått stryka på foten. Men här är i alla fall våra fem absoluta Star Wars-favoriter.

Dark Forces

5. Star Wars: Dark Forces

I mitten av 1990-talet var Doom-kloner det hetaste man kunde få tag i spelvärlden, och naturligtvis skulle Star Wars ha sin egen variant. Men till skillnad från det genomsnittliga fps-spelet från den tiden var Star Wars. Dark Forces också väldigt välgjort. Banorna var inte bara fyllda med storm troopers att besegra, de innehöll även gott om pussel och mer utmanande passager. Dessutom var handlingen för genren ovanligt välgjort och berättade om ett hemligt imperiet-projekt, som skulle stoppas till varje pris.


Rogue Leader

4. Star Wars Rogue Leader: Rogue Squadron II

När Nintendo lanserade Gamecube våren 2002 gjorde man det tillsammans med bland annat Roque Squadron II – och i efterhand framstår det som det starkaste spelet i lanseringsutbudet. Innehållsmässigt var det något snålt, men Star Wars-känslan var perfekt och grafiken imponerande. För övrigt höll även föregångaren till Nintendo 64 hög nivå.


Battlefront

3. Star Wars: Battlefront 2

Det går att bråka länge om det är Lucas Arts första två spel i Battlefront-serien eller Dice nytolkning från förra året som är bäst. Vår röst faller dock på Star Wars: Battlefront 2 från 2005. Det var visserligen inte särskilt snyggt när det kom men mekaniken bjöd på lika delar taktik som action, något Dice nytolkning inte kan beskyllas för. Battlefront II förbättrade allt som originalet gjorde, och la till bland annat superhjältar samt en betydligt saftigare kampanj.

Missa inte: Star Wars: Battlefront är extremt påkostat och sjukt imponerande


Tie Fighter

2. Star Wars: Tie Fighter

Det är kanske svårt att förstå storheten i Tie Fighter i dag men när det släpptes 1994 var det få flygspel som imponerade lika mycket. Det var inte bara grafiskt imponerande, även mekaniken var förhållandevis djup och lät dig skräddarsy din spelstil. Och häftigast av allt var att det gick att spela som den mörka sidan.


Kotor

1. Star Wars: Knights of the Old Republic

Få Star Wars-spel har fått lika mycket kärlek som Biowares Star Wars: Knight of the Old Republic, och om du har spelat det lär du förstå varför. Historien var inte knuten till någon film, utan till Star Wars-världen i sig – vilket gjorde att utvecklaren Bioware kunde ta sig friheter som få andra utvecklare gjort, både innan och efter. I Knight of the Old Republic syndes också embryot till det som senare skulle bli Biowares kronjuvel så här långt: Mass Effect-serien.

Missa inte: Star Wars: Battlefront: Extremt påkostat – och sjukt imponerande

Star Wars: Battlefront Pris vid test: 429 kr.

Bästa pris just nu: 169 kr