Vore det inte smidigt att kunna kolla hur svalt det är i kylskåpet egentligen? Eller se var i badrumsväggen varmvattenrören går?

Idén med Seek Compact från Seek Thermal är lysande, du pluggar in en liten kameraenhet med ir-sensor i mobilen och får på så sätt en billig ir-kamera med ganska stor skärm. Ir-kameror är dels helt enkelt kul att leka med, men också genuint användbara. Du kan till exempel se var det läcker värme runt fönster, eller rent av om du har en vattenläcka i en vägg - där det är fuktigt är temperaturen lägre. Vi har ibland använt ir-kameror för att se hur belysningen är uppbyggd i bildskärmar - värmen från lysrören eller dioderna syns tydligt.

Seek Thermal Compact
Kameran finns med mikro usb-plugg för Android eller lightning-kontakt för Iphone. Den står ibland bara som "Seek Thermal" i butiker, men det är egentligen tillverarens namn, medan produkten heter Seek Compact.

Seek Compact är alltså en liten kameraenhet med ir-sensor och en usb-kontakt. Det du behöver är en telefon som klarar usb-otg för att driva kameran, men det gör de flesta numera, plus förstås appen som kör kameran. Att ladda ned och installera appen är enkelt och i vårt fall hittade appen och kameran varandra direkt.

Passar inte alla telefoner

Men sedan börjar vi inse vi att tillverkaren inte riktigt tänkt helt färdigt. Kameran är byggd för att usb-kontakten skall sitta på telefonens undersida. För Iphone-versionen med Lightning-kontakt funkar detta helt ok eftersom alla nyare Iphones ser likadana ut, men Android-versionen som vi testade kan innebära problem.

Sitter den som i vårt fall istället på ena långsidan, ja då blir kameran sjukt förvirrande att använda eftersom visningen på skärmen utgår från att kameran är vriden 90 grader från hur den faktiskt sitter. Och det går inte att justera riktningen på visningen i appen vilket känns som ett ganska underligt förbiseende. Och inte ens om kontakten sitter där den skall på undersidan så är det säkert att det fungerar. Har du otur är nämligen kontakten i din telefon eller surfplatta vänd åt fel håll för kameran och det enda du kan ta är ir-selfies. Det här gäller till exempel LG G3 och Nexus 5.

Seek Thermal Compact
Har du tur och kameran går att montera så här, så är den riktigt användbar.

Smartare app hade löst många problem

En vridbar usb-kontakt kanske är mycket att begära i en så här billig enhet, men en kort liten usb-sladd så man kan flytta kameran från långsidan till underkanten eller vända den framåt, det hade varit en väldigt bra idé. Faktum är att företaget på sin sajt räknar upp några usb-adapters de har testat och som fungerar. En bra idé hade ju varit att sälja kameran i en version där en lämplig adapter medföljer. En annan bra och ännu enklare idé hade varit att det gick att ändra visningsriktning i appen.

Vi hade en hel del app-krascher, både där den helt enkelt frös i en bild oavsett vad du siktar på. Dels där den släcker hela bildskärmen. Men i bägge fallen kunde vi tvångsavsluta appen utan att behöva starta om telefonen.

En annan hake är att Seek Compact drar en hel del batteri ur telefonen. Batteriet i vår testtelefon klarar ungefär ett dygns normalanvändning, men höll i ungefär 20 minuter med ir-kameran igång.