I dag vaknade världen upp till det dystra beskedet att popikonen David Bowie gått bort. Och den mångsidige David Bowie hade mer än musik på sin lyra – faktum är att han under karriären även hann med några avstickare till spelens värld.

Det kanske allra mest udda exemplet hittar vi i Omikron: The Nomad Soul. Spelet släpptes 1999 till pc och året därpå till Dreamcast, och utvecklades av Quantic Dreams – studion som senare skulle få titlar som Heavy Rain och Beyond: Two Souls på sin meritlista.

I backspegeln var det inte det mest välgjorda äventyret i spelhistorien, men för David Bowie-puritaner bör det ändå ha en självklar plats i hyllan. Förutom att David Bowie själv ingick som en virtuell karaktär skrev han en rad låtar specifikt för spelet – många av dem hamnade senare på albumet Hours. Enligt Quantic Dreams själva ska David Bowie ha tackat nej till att ha med låten Heroes i Omikron: The Nomas Soul, och istället föreslagit att han skulle komponera ett helt nytt soundtrack.

Vid sidan av Omikron: Nomad Soul kan David Bowie höras i introscenen i Metal Gear Solid V: The Phantom Pain (The Man Who Sold the World) och i eftertexterna till Alan Wake (Space Oddity). Dessutom är flera av hans låtar med i diverse upplagor av Guitar Hero och Rock Band, däribland Ziggy Stardust och Moonage Daydream.

Uppdatering: En läsare uppmärksammade oss på spelversionen av David Bowie-filmen Labyrinth, som ju faktiskt utvecklades av den legendariska studion Lucas Arts och släpptes 1986 till bland annat Commodore 64. Det är givetvis också värt att nämnas.