Vilken Harry Potter-figur är du? Vilken sorts ost passar dig? Hur blir din sommar? De eviga undersökningarna dyker upp titt som tätt på Facebook. Om du bryr dig om din integritet – och din tid – bör du sky dem som pesten.

Missa inte! 10 dolda Facebook-tips: Så enkelt gör du ditt konto betydligt säkrare

Ända sedan Facebook lanserade appar har utvecklare tagit fram korta undersökningar av alla tänkbara slag. Många som har använt Facebook sedan starten minns säkert de olika ”personlighetstesten” som var vanliga ett tag, och varje månad dyker någon ny variant upp och blir populär.

Det finns i princip två olika sorters test som skickas runt och delas på Facebook. Båda är problematiska, men av helt olika orsaker.

1. Integritetskränkande appar

Den första typen är appar du måste godkänna på Facebook. Dessa begär åtkomst till din profil, din vänlista, dina bilder och ibland allt annat du har lagt in på Facebook. Företagen bakom har luddiga integritetspolicys och exakt vilken information som faktiskt skickas iväg och lagras någonstans går inte att se.

Facebookundersökning

När Comparitech varnade för den populära appen Most used words, som visade vilka ord du har använt mest genom att bland annat få tillfång till allt du någonsin har publicerat på Facebook, svarade det koreanska företaget bakom på anklagelserna och uppgav bland annat att denna data bara läses av i användarens webbläsare och inte skickas eller sparas på några servrar.

ANNONS: Prova F-Secure TOTAL kostnadsfritt och få både internetsäkerhet och VPN i samma prenumeration

Vill komma åt din profil och annan data

Även om du kanske kan lita på just det företaget, finns det hundratals, om inte tusentals, företag som gör lika många olika tester. Hur mycket av din personliga data som skickas iväg och används för marknadsföring (eller i lömskare syften) går inte att säga men företagen bakom har så klart en affärsmodell och vill tjäna pengar. Undersökningarna kostar inget att göra, så det är uppenbart att de måste fixa intäkter på annat sätt.

Alla tester och andra appar som vill komma åt din vänlista och profil är inte lömska personuppgiftsgrävmaskiner som kommer skicka all din data till högstbjudande – men det är extremt svårt att veta i förväg vilka du kan lita på. Bäst är därmed att inte godkänna några och bara avbryta eller stänga fliken.

Läs på nästa sida om testen som lurar dig.