Fjärde generationens mobilnät och mobila bredband är nu inne på sitt sjunde år i Sverige, efter värlspremiären för lte i Stockholm 2009. Hastigheten har succesivt ökat varje år men egentligen är inte lte ”riktig” 4g – då tekniken inte uppfyller alla kraven. Äkta 4g kommer först i och med lte advanced, då med hastigheter på upp till 1 Gbit/s.

Missa inte: Snart kan du dumpa 4g

Och efter det är det dags för nästa steg i utvecklingen, det som med all sannolikhet kommer kallas för 5g. Standarden för 5g ska inte klubbas än på ett tag, under 2020 hoppas Internationella telekomunionen, ITU, att arbetet ska vara helt klart. Men mycket pekar på att mobiloperatörerna inte kommer dra benen efter sig när det väl är dags.

Den amerikanska operatören Verizon meddelade i går att företaget har alla ambitioner att bli först med 5g i USA. Förberedelserna börjar redan nu och ska vara klara samma år 5g färdigställs. Japanska NTT Docomo lovar också att ha ett nät igång innan OS i Tokyo 2020 och koreanska SK Telecom talar om ett nät som ska vara igång redan 2018, men det är oklart om det kommer uppfylla alla krav redan två år innan standarden är färdig.

Ericsson i fronten

Femte generationens mobilnät har ambitiösa mål. Hastigheterna kommer öka markant jämfört med dagens nät, upp mot 20 Gbit/s väntas tekniken nå med tiden. Ericsson har redan i dag demonstrerat testutrustning som klarar 5 Gbit/s och Samsung har varit uppe och nosat på 7,5 Gbit/s (eller 1,2 Gbit/s i en bil som rörde sig).

Men samtidigt som 5g väntas bli mycket snabbare kommer det även bli mycket långsammare. En viktig del är nämligen att bredda tekniken så den fungerar väl med andra typer av enheter. Små, batterisnåla enheter för sakernas internet behöver inte gigabithastigheter, utan möjligheten att skicka små mängder data energisnålt. Därför innehåller 5g även stöd för batterisnåla smalbandstekniker som kan skicka mindre mängder data i korta salvor då och då utan att hela batteriet försvinner på kuppen.

Mindre fördröjning framöver

Ytterligare ett område som 5g ska bli bättre på är fördröjningen. 4g-tekniker kommer inte ha möjlighet att nå under tio millisekunder. Det låter inte mycket och räcker gott för både webbsurf och onlinespel. Men det räcker inte för att till exempel fjärrstyra en flotta av fjärrstyrda bilar som måste reagera blixtsnabbt, och kommunicera med varandra.

Under 2016 kommer arbetet med att bestämma vilka av dessa delar som kommer med i första versionen av 5g och vad som får vänta. Sedan fortsätter standardiseringsarbetet i tre år. 2020 kommer vi förhoppningsvis kunna gå och plocka ut den första mobilen eller bredbandspuckeln som använder den nya tekniken.