Som spelintresserad stöter man med jämna mellanrum på debatten om våldsamma tv-spels vara eller icke vara och den följer alltid samma mönster. Människor i kommentarsfält förfäras över hur våra barn och ungdomar kan tillåtas slå ihjäl prostituerade, stjäla bilar och skapa virtuella blodbad i våldsspel. Inte sällan är det Rockstars Grand Theft Auto som pekas ut som det allra värsta exemplet.

Missa inte: Apple, varför jävlas ni med barnfamiljer

Så är det även denna gång. I våra största tv-kanaler sändes på fredag morgon inslag där frågan vad Grand Theft Auto V är och varför det är så skadligt för våra barn lyftes. Svaren är lika enkla att ge varje gång. Vill du veta vad ditt barn spelar? Intressera dig. Ställ frågor. Sitt med. Prova själv. Fråga butikspersonalen. Det räcker egentligen så. Det finns dessutom en åldersrekommendation (18 år på Grand Theft Auto V) och är man en orolig förälder bör man ha det i åtanke.

Problemet med den här diskussionen är att den aldrig tillåts vara särskilt nyanserad. Det spelar liksom ingen roll att Grand Theft Auto V kan vara så mycket mer än ett våldsamt tv-spel där du leker bindgalen mördare. Det spelar inte heller någon roll att få nog vill censurera kultur (ja, tv-spel är mer än lattjolajban). Eller att vi redan har haft den här diskussionen innan, oavsett om det då handlade om våld i film, i serietidningar eller vad det nu råkade vara.

Med det i åtanke bör kanske inte resultatet av chockrubriker och onyanserade nyhetsartiklar överdrivas, men trots det är det svårt att inte sucka åt alla Facebook-kommentarer som undrar vad poängen är med sådana här spel.

Men varför ska vi egentligen behöva förklara oss på samma sätt om och om igen? Jag orkar då inte.