Titel: This War of Mine
Genre: Strategi
Lansering: Ute nu
Plattform: Windows, OS X, Playstation 4
Testad plattform: Playstation 4

Det finns inte någon genre som blivit mer överexponerad i spelvärlden de senaste åren än krigsspel. Med några extremt få undantag har de spelen varit tämligen likriktade: det har handlat om att leka krigshjälte, rädda världen och däremellan skjuta ihjäl hundratals fiendesoldater. Nu är verklighetens krig sällan så enkla, och framför allt drabbar de långt fler än bara specialtränade elitsoldater rustade till tänderna med automatkarbiner. Vad händer exempelvis med civilbefolkningen under brinnande inbördeskring? Hur hanterar dessa bristen på mat och säkerhet? Och på vilket sätt förändras deras personlighet när överlevnadsinstinkten tar över?

Läs mer: Sluta moralpanika – engagera er i era barn istället!

This War of Mine försöker svara på de frågorna. Titeln släpptes till Windows och OS X redan 2014 och blev då unisont hyllat i spelpressen. När det nu har blivit dags för en Playstation 4-konverteringen har originalspelet paketerats tillsammans med expansionen The Little Ones, vilken även behandlar krigets alla barn.

This War of Mine

Konceptuellt är This War of Mine så långt från ditt årliga Call of Duty du kan komma. Historien tar sin början med tre slumpmässigt utvalda karaktärer och deras försök att klara av vardagen samtidigt som kriget pågår – och kryper allt närmare. Det handlar om att ordna mat för dagen, elda ved för att inte frysa och sköta sömnen för att orka med bestyren. Till en början är det inte särskilt svårt – huset karaktärerna startar i innehåller de flesta basala förnödenheter, men allt eftersom dagarna passeras sinar tillgångarna. Så småningom tvingas du ge dig iväg på nattliga uppdrag till mindre säkra områden.

Och det är här den stora utmaningen i This War of Mine ligger. Under de första uppdragen behöver du inte bry dig om mer än att leta rätt på skafferier och källarförråd men snart stöter du på andra överlevare, goda som onda. Här kommer du ställas inför svåra val: ska du exempelvis riskera livet på en av dina karaktärer (om de dör är de för alltid förlorade) för att få tag i den där medicinen du så väl behöver? Ska du slå ner ett svagt men aggressivt äldre par för att få tag i mat till din egen grupp? 

This War of Mine

Som det inte vore svårt nog drar tillägget The Little Ones upp moralreglaget till max. Barnen kan vara en värdefull resurs genom att det går att lära dem utföra enklare sysslor, men de är också i behov av skydd, närhet och vänner. Och hur du än spelar lär du någon gång hamna i en situation där du måste prioritera mat till ett barn eller mat till en vuxen. Det sistnämnda är naturligtvis mer effektivt sett till vad du får ut rent praktiskt, men å andra sidan kommer det sprida dålig stämning i gruppen – om ditt eget dåliga samvete inte är tillräcklig bestraffning.

This War of Mine: The Little Ones är fullt av liknande dilemman. Låt sedan gå för att det lite oslipat, att underhållningsnivån inte alltid är skyhög och att flera inslag, som craftingsystemet, känns mindre välgjorda. För det här är inte bara det viktigaste krigsspelet du kommer att spela, det är även – trots avsaknaden av avancerad grafik – det som ligger allra närmast verkligheten.

köp nu cdon
Betyg 7 av 10