Live-sändningar har aldrig varit mer i ropet. Det finns inget bättre sätt att komma riktigt nära inpå livet på kändisar och vänner än att se deras vardag direktsänt i telefonen.

Appen Periscope lanserades av Twitter för ett år sedan och är idag en av de populäraste apparna som är inriktade på live-sändningar. Den låter dig inte bara följa andra, utan även direktsända ditt eget liv till resten av världen, eller några få utvalda personer.

Det kanske verkar obehagligt att låta vem som helst inpå livet, eller för den delen att se någons liv så direkt och oredigerat, men direktsändningar blir allt viktigare i till exempel nyhetssammanhang. Tänk dig till exempel att kunna följa en händelseutveckling live på andra sidan världen direkt i mobilen. Det är dessutom ett fantastiskt sätt att knyta kontakter världen runt eller för företag (eller privatpersoner) att marknadsföra sig på.

Kom igång med Periscope

Det första du behöver göra är att skapa ett konto. Det här kan du göra via ett redan befintligt Twitter-konto eller ditt mobilnummer. Om du ansluter via ditt Twitterkonto kommer de Twitteranvändare du följer som också har Periscope dyka upp i en lista där du får välja vem du vill följa även i den här appen.

Periscope Karta

Efter det kommer du att kunna redigera ditt namn och användarnamn. När du har skapat ditt konto kommer du att se en världskarta där du enkelt kan se varifrån andra användare direktsänder just nu.

Periscope TV

Under tv-ikonen hittar du vilka av de du följer som direktsänder just nu samt repriser av de senaste sändningarna.

Periscope Sök

Klicka på ikonen ner till vänster kan du hitta personer att följa. Här hittar du dels användare som är populära i appen just nu, men också användare du följer på Twitter och inte följer i Periscope än. Klicka på förstoringsglasikonen för att söka upp en användare och klicka på den runda ikonen längst upp till höger för att se din profil.

Periscope Förberedelser sändning

Klicka på kameraikonen för att starta en sändning. Första gången du sänder kommer du behöva ge Periscope tillåtelse att använda din mikrofon, kamera och platsinfo (den sistnämnda är frivillig).

Periscope Förberedelser 2

Några sista inställningar innan du börjar sända bara! Här ställer du in om du vill berätta var du är, om din sändning ska vara privat och i så fall vilka som får se den, vilka som får kommentera din sändning och om du vill sända direkt på Twitter. I så fall kommer alla som kan se dina Twitter-inlägg att kunna se din live-sändning direkt i Twitter-appen. Du kan även skriva in vad du filmar för någonting. Klicka på starta sändning för att köra igång.

Periscope Sändning

Under din sändning dyker inläggen upp allt eftersom i vänster i bild. Om du vill kunna läsa hela chatten kan du svepa till vänster. Dubbelklicka för att byta mellan front- och bakkamera.

Periscope Avsluta sändning

Avsluta din sändning genom att dra ner på skärmen och klicka på Avsluta sändning. Nu kan du se lite info om vilka som tittade, hur långt klippet blev, och så vidare. Du kan även välja att spara klippet eller radera reprisen.

Fakta

Svårighetsgrad: Enkel
Tid: 15 minuter
Du lär dig:

  • Använda appen Periscope

Du behöver

  • En mobil med Android eller Ios