Beck – Steinar (C More)

Det är inget snack om saken om saken: med Beck – Gunvald fick Beckfilmerna en välbehövlig nystart. De första två veckorna sågs den av mer än dubbelt så många som Rum 302. Den 6 februari släpps den andra av vårens fyra Beckfilmer och nya polisen Steinar Hovland – ”utredarnas Petter Northug” – är en succé.

Missa inte: Colin Nutley gör tv-serie för Cmore

Han spelas av Kristofer Hivju som vann publikens hjärtan och en Guldbagge som bufflige (men känslige!) vännen Mats i Ruben Östlunds Turist från 2013. Hovland är stor men snäll, en människovän men utan krusiduller. Jonas Karlssons polischef är precis lika stroppig som effektiv.

I inledningen hittas en kropp i en nerbrunnen husvagn. Därefter rullas det upp en historia med ett tidstypiskt medborgargarde, missbrukande ungdomar och pk-frustration. Beck är dock mer folkhemskrim än samhällskritik i dag.
Ersättaren Steinar Hovland får en att tänka på Bron-Sagas nye kollega Henrik Sabroe. Båda är lika lyckade. Och Persbrandt saknas inte alls.


black widows

Black Widows (Viaplay)

Inget är lika tillfredsställande som hämnd. Inspirerat av tv-landskapets omformning gör Viaplay nu sin första egenproducerade dramaserie där vi ser tre kvinnor som gör sig av med sina kriminella arslen till karlar. Det är, förstås, bara början på en lång serie komplikationer.

Peter Stormare och Cecilia Forss (Cindy i Ica-reklamen) spelar två av huvudrollerna och serien är en temporik blandning av mord, relationer och svart komik.

Alla som växte upp på 80-talet ser vissa paralleller till Lynda La Plantes feministiska miniserie Änkorna, som gjorde supermysig familjeunderhållning av hänsynslös brottslighet.

Den finska förlagan till Black Widows var 2014 års stora succé för hemmakanalen, så stor att även amerikanska CBS visat intresse. Skådespelarensemblen talar för att vi kan ha något njutbart att se fram emot i det som är kvar av vintermörkret.
Premiär den 4 februari.


30 grader

30 grader i februari (SVT Play)

Vi får se mer av Thailand i den efterlängtade andra säsongen av serien som blev lika omtyckt som aktuell när den kom 2012. Efter fyra år har naturligtvis saker hunnit utvecklas för vår tids utvandrare, vilket gör fördjupning i karaktärerna till ett viktigt tema.

Det mest spännande vid sidan om ödena är att vi nu färdas genom Thailand, vilket lär göra reseindustrin överlycklig då nya pärlor kan upptäckas i parti och minut.

Vi ser åter Maria Lundqvists sargade Kajsa och Kjell Wilhelmsens Glenn – den senare mest hemma i Göteborg där han och Oh (DoungJai Hiransri) brottas med barnfunderingar.

Seriens styrka är tveklöst hur humor, lycka och olycka blandas med dramatiska avslöjanden. Och nya karaktärer – Björn Kjellman som Anders, Joy och Wildas pappa – tillför tyngd till en redan helgjuten ensemble.
Premiär den 1 februari.


gentlemen

Gentlemen & Gangsters (SVT Play)

Trots vår vurm för svunna årtionden är svenska tittare inte bortskämda med genomarbetade tidsdokument. Tanken går till 80-talsklassikern 1939, och Mikael Marcimains tolkning av Klas Östergrens böcker är minst lika scenografiskt perfekt.

Det är en sextimmarssaga som i omfattning kan jämföras med – vågar vi? – Fanny och Alexander.

En sjabbig författare, "Klas Östergren" (David Fukamachi Regnfors), kämpar i ramberättelsen med att skildra framför allt boxaren, jazzkatten och med tiden vännen Henry Morgans liv (spelad av en fantastisk David Dencik). Tidsspannet är från efterkrigsåren fram till berättelsens nutid, slutet av 70-talet.

Att projektet började som film märks inte. Allt är mästerligt sammanvävt utan döda stunder och även biobesökare får – framför allt mot slutet – belöning för investerad tid.

Stream Sverige
Nytt nummer av interaktiva magasinet Stream Sverige – laddas ned gratis på App Store eller Google Play.